Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

MIDA TEHA? Põhjus, miks su kõht paisub enne päevi kui õhupall

Copy
Foto: Shutterstock

Päevadeaegne puhitus on ülimalt ebamugav. Keha on paistes ja isegi lemmikteksad tunduvad jalas kui liivapaberist piinariistad, mis pigistavad vereringe kinni ja vajutavad kõhule vorbid. Ainuke asi, mida õhupall-kõht kannatab, on kottkleit ja number suuremad dressid. On see lihtsalt naise elu paratamatus või annab midagi ette võtta?

Puhitus tekib tavaliselt nädal kuni paar päeva enne menstruatsiooni ja on täiesti normaalne, sest hormoonide kõikumine tekitab veepeetust. Kuid teine tegur selle juures on mõistagi toitumine. Üldiselt hakkab kõht veidi punnitama tsükli keskel, pärast ovulatsiooni. Mida lähemale päevad jõuavad, seda rohkem kõht paisub. Umbes viis päeva enne menstruatsiooni suureneb puhitus iga päevaga ja saavutab haripunkti menstruatsiooni esimesel päeval. Sealt edasi veepeetus väheneb ja kõht naaseb lapikumasse seisundisse.

Esmalt on oluline rõhutada, et hormoonid kõiguvadki iga kuu. Arvesta sellega riideid ostes ja ära põe või mõtle kaalulangetusele sellepärast. Kui sa aga tunned, et puhitus on lausa ekstreemne, tee väikseid muudatusi toidusedelis. Kahjuks tähendab see, et PMSi lemmiktoidud, pitsa ja jäätis, tuleb ära jätta. Puhitust aitavad leevendada puu- ja juurviljad, kaaliumirikkad toidud (tumerohelised lehtköögiviljad, maguskartulid, banaanid) ja diureetikumid (ingver, ananass, kurk). Lisaks on kasulikud trenn ja rohkelt vett. Eemale tuleks hoida töödeldud toidust ja soolast, nagu krõpsud ja kiirtoit, sest sool paneb keha vett kinni hoidma.

Veel üks kasulik näpunäide puhitusega toimetulekuks on sümptomite jälgimine. Nii sa tead, millal puhitust oodata on.

Kui puhitus tekitab sulle muret või valu, mine arstile, et ta saaks sümptomeid hinnata ja välistada muud terviseprobleemid, kirjutab PopSugar.

Tagasi üles