Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Need kaks lihtsat nippi aitavad kiiresti ja magusalt uinuda

Hea uni on üks tervise alustalasid
Hea uni on üks tervise alustalasid Foto: Shutterstock

Pole midagi tüütumat, kui väsitava päeva järel voodis lebada ja und oodata. Kell tiksub armutult edasi, ärritus järgnevast uimasest päevast suureneb, uni aga ei tule ega tule. 

Lambad on loetud, aken avatud ja suletud, duši all käidud, tee joodud, pissil käidud. Mis veel teha saaks, kui unerohtu ei taha võtta? 

Umbes iga kolmas inimene maailmas kannatab regulaarselt unetuse all, mis raskendab uinumist. Kui kehva unega ööd tuleb ette kord kuus, siis tõenäoliselt ei kahjusta see tervist, aga regulaarne unepuudus võib olla ohtlik ning soodustada tõsiseid haiguseid, sealhulgas diabeeti ja südamehaiguseid. 

Internetis liigub ringi põnevaid nippe, kuidas õhtuti mõnusalt magama jääda. See ei tähenda melatoniini võtmist, mis on unisuse eest vastutava hormooni sünteetiline versioon, ega muid toidulisandeid. Samuti ei pea enne magamaminekut kuuma duši all käima ega isegi erinevaid loomi või numbreid loendama.

Kognitiivne segadus 

Meetodi põhiolemus on juhtida teie tähelepanu kõrvale teadlikest mõtetest, mis võivad und segada. Seda võib võrrelda kaardipaki segamisega. Mõtle lihtsalt juhuslikele nimisõnadele, millel pole üksteisega midagi pistmist, näiteks lehm, voodilina, võileib, valuvelg. Genereeri ja korda neid kuni uni sind märkamatult niidab ja magama jääd. Väidetavalt ei kulu selleks üle paari minuti. 

Sama meetodi teine ​​versioon

Kui juhuslike sõnade mõtlemine nõuab liiga palju ajujõudu, on veel üks meetod. Vali meelepärane tähestiku täht. Näiteks «K». Hakka oma südamelööke lugema ja iga kaheksa löögi järel mõtle välja üks selle tähega algav sõna. Näiteks kapsas, korv, kass, keerukuju, kaalikas. 

Magusaid unenägusid! 

Tagasi üles