Sotsiaalne stress mõjutab immuunsüsteemi lausa geneetilisel tasemel

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikides läbi viidud uuring näitas, et vähemalt emastel reesusmakaakidel mõjutab karjasuhetest tulenev sotsiaalne stress immuunsüsteemi lausa geneetilisel tasemel. 

Jenny Tung Chicago ülikoolist ja ta kolleegid jälgisid viiest emasest reesusmakaagist koosnenud väikeste karjade elu ja askeldusi, tehes järeldusi nende staatuse kohta näiteks toidu ja vee jagamisel ilmnenud käitumise põhjal, vahendab teadus.err.ee Vikerraadio teadusuudiseid.

Et muuta ahvide sotsiaalset staatust, vahetasid teadlased aeg-ajalt karjaliikmeid välja – siis jäid uustulnukad enamasti kõige madalamale pulgale ja teiste ahvide staatus muutus.

Peale käitumisvaatluste võtsid teadlased katseahvidelt ka vereproove ja määrasid immuunsüsteemiga seotud geenide aktiivsustaset.

Nii selguski, et staatuse muutus tõi kaasa kiireid muutusi immuunsüsteemi talitlust reguleerivate geenide aktiivsuses ja ka immuunsüsteemi enda talitluses.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles