7 märki, et vajad otsekohe puhkust

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Millal sa viimati puhkasid?
Millal sa viimati puhkasid? Foto: Shutterstock

Kas tunned üha sagedamini, et oled väsinud, stressis ja kergesti ärrituv? Millal on tegu normaalse väsimusega, aga millal tuleb keha karjeid viivitamatult kuulda võtta ja puhata, mitte läbipõlenuna või depressiooniga lõpetada? 

Puhkus ei ole lihtsalt võimalus lõõgastuda ja ümbritsevat muuta. See on vaimse ja füüsilise tervise säilitamise vajalik tingimus. Aga kuidas sa tead, millal on aeg pausi teha? Toome välja seitse olulist märki, et keha ja aju vajavad kiirelt puhkust. 

1. Pidev väsimus. Kas hommik algab tundega, et sa pole piisavalt maganud ja terve päev möödub uduselt? Kui isegi pärast nädalavahetust tunned end kurnatuna, on see esimene vali häirekell. Pidev väsimus on kindel märk sellest, et inimene vajab rohkem aega puhkamiseks ja taastumiseks. 

2. Pisiasjad ajavad närvi. Kui ka kõige pisemad asjad hakkavad sind vihale ajama, on see märk sellest, et sinu stress on jõudnud kriitilise piirini. Näiteks kui kolleegid tüütavad sind rumalate küsimustega ja isegi kõige argisem ja tavaline müra kodus ajab sind närvi, on aeg teha paus. Puhkus aitab vähendada ärrituvust ja naasta uue elujõuga tavaellu.

3. Tootlikkus on langenud nulli. Kas oled märganud, et töö võtab rohkem aega, kuid tulemused jätavad soovida? Kui ülesanded, mida varem oli lihtne lahendada, nõuavad nüüd uskumatut pingutust, on see selge signaal, et aeg on kiiresti puhkust planeerida. 

4. Haigestud sageli. Nohu, peavalud, seljavalud on tööga ülekoormatute sagedased kaaslased. Immuunsüsteem on pideva stressi tõttu nõrgenenud. Kui märkad, et jääte sagedamini haigeks, on see põhjus puhkamisele mõelda. Seni turguta oma tervist ja immuunsust rohke värskes õhus viibimise ja mõõduka kehalise koormusega. 

5. Sa ei taha teha asju, mida armastad. Hobid ei paku sulle enam rõõmu, sõpradega kohtumine muutub koormaks ja nädalavahetused muutuvad päevade pikkuseks diivanil lebamiseks? See on emotsionaalse läbipõlemise märk. Psühholoogid kinnitavad, et sellistel juhtudel ei saa enam ilma puhkuseta hakkama.

6. Unustad lihtsaid asju. Pidev unustamine ja hajameelsus võivad viidata aju ülekoormusele. Kui hakkad unustama kohtumisi või kaotama oma asju, on see selge signaal, et aju vajab puhkust. 

7. Unistad põgenemisest. Kas mõtled sageli, et võiksid kõigi oma probleemide eest kuhugi põgeneda? Ka see on märk, et stress ja väsimus on jõudnud kriitilise piirini. Kui avastad end unistamas vaiksest nurgast mere ääres või mägedes, on aeg mõelda puhkusele. Muuda keskkonda enda ümber ja veendud, et see teeb su tervisele ja sooritusvõimele head. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles