6 teed, mis süütavad kõhupeki särinaga põlema

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kaalust alla saada on juba piisavalt raske, kuid just kõhurasvast lahti saamine võib olla eriline nuhtlus. Suurem osa sealsest rasvast on vistseraalne ja paikneb kõhuorganite ümber. Kui seda on liiga palju, suureneb südamehaiguste või diabeedi risk. Õnneks on viise, kuidas kõhupekile tuul alla teha, näiteks mõned teed on seejuures suured abilised.

Mõistagi pole olemas toitu või jooki, mis ihuüksinda kõhurasvast võitu saaks. Küll aga sisaldavad mõned toidud teatud ühendeid, vitamiine ja toitaineid, mis uuringute kohaselt võivad aitavad koos tasakaalustatud toitumisega kõhurasva minema kupatada.

Sama võib öelda teejoomise kohta. Teed sisaldavad palju antioksüdante ja taimseid ühendeid ning mõnda neist on seostatud konkreetselt kõhupeki vähenemisega. Loe altpoolt edasi!

Roheline tee

Roheline tee on üks märkimisväärsemaid kõhupeki vaenlasi. 2022. aasta uuringu järgi oli osalejatel, kes jõid ohtralt rohelist teed – neli või rohkem tassi päevas –, 44 protsenti väiksem risk kõhupiirkonna rasvumiseks kui osalejatel, kes rohelist teed ei joonud.

Vanemas, 2008. aasta uuringus leiti, et rasvunud osalejad, kes jõid regulaarselt rohelist teed, võtsid rohkem alla kui need, kes ei joonud. 2009. aasta uuring näitas, et rohelise tee lehtedes leiduv antioksüdant katehhiin aitab vähendada kõhurasva, kui seda kombineerida trenniga. Katehhiini leidub ka teistes teedes, kuid rohelises tees on nende ainevahetust kiirendavate taimsete ühendite kontsentratsioon kõige suurem.

Oolongi tee

Oolongi tee pärineb samadest lehtedest, millest roheline ja mustki, kuid see on osaliselt oksüdeeritud, samas kui roheline tee on oksüdeerimata ja must tee täielikult oksüdeeritud. Oolongi valmistamiseks kuivatatakse lehti päikese käes, kuni need on närbunud ja rullis.

Uuringud näitavad, et oolongi tee sisaldab polüfenoole, mis on seotud kiirema ainevahetuse ja kõhurasva vähenemisega. Üks Tsukuba ülikooli 2020. aasta uuring leidis isegi, et oolongi tee suurendas rasvade lagunemist umbes 20 protsenti ning seda ka sel ajal, kui osalejad magasid.

Must tee

Musta tee fännid tunnevad kindlasti rõõmu, et uuringud on seostanud musta teed kaalulanguse ja vistseraalse rasva vähenemisega. 2014. aasta uuringust selgus, et osalejad, kes jõid kolme kuu jooksul iga päev kolm tassi musta teed, nägid rohkem kaalulangust ja vööümbermõõdu kahanemist kui need, kes teed ei joonud.

Valge tee

Valge tee on tuntud kui kõige õrnem ja vähem töödeldud teetüüp. On leitud, et valge tee – koos rohelise ja oolongiga – kiirendab ainevahetust ja suurendab rasvade oksüdatsiooni, mis aitab hõlpsamini alla võtta.

Puerh tee

Üht tüüpi kääritatud Hiina musta teed, mida tuntakse Puerh tee nime all, on mitmes uuringus seostatud kaalulanguse või rasva vähenemisega, vahendab EatThis.

Tagasi üles