Viis ootamatut menopausi märki, mis ei ole kuumahood

Naine
Copy
Kuumahoo käes vaevlev naine
Kuumahoo käes vaevlev naine Foto: Shutterstock
  • Menopausi sümptomid on naiste elukvaliteedi halvenemise poolest kurikuulsad, kuid nad ei pea seda ol

Naiste jaoks on menopaus paratamatu periood, mis ei ole mugav ja lihtsalt tuleb läbi elada. Kuulsaimad menopausi sümptomid on ilmselt sagedased kuumahood, kuid need pole mitte teps ainsad. 

Halb uudis on see, et ka need teised sümptomid on ebameeldivad. Heaks uudiseks saab aga lugeda seda, et neid on võimalik leevendada. 

Menopausiks valmistuv keha hakkab energiat erinevalt kasutama ning munasarjad lakkavad tootmast munarakke ja östrogeeni – suguhormooni, mis on tihedalt seotud paljude kehafunktsioonidega. Selle tulemusena võib teie keha hakata tundma, välja nägema ja käituma teistmoodi.

Igaüks, kes on kogenud menopausi, ütleb, et sagedased kuumahood on kõige levinumad sümptomid, kuid see periood ei piirne vaid nendega. Elukvaliteeti mõjutavad füüsilised ja emotsionaalsed muutused mõjutavad peaaegu kõiki naisi, kuigi nende kestus ja raskusaste on erinevad.  

Toome siinkohal välja terviseekspertide poolt esitatud näited, et mõista, kuidas menstruatsiooni lõpp keha mõjutab. 

Püsiv väsimus

Californias Santa Monicas asuva Providence Saint Johni tervisekeskuse OB-GYNi ja naiste terviseeksperdi Sherry Rossi sõnul tunnevad paljud inimesed menopausi ajal erakordselt kurnatust. Lisaks võivad ööund segada kuumahood ja öine higistamine. 

Krooniline väsimus võib põhjustada aju udusust, mälukaotust, keskendumisraskuseid ja halvendada üldist elukvaliteeti. Selle vältimiseks soovitatakse järgida tervislikke eluviise. Passiivsus, halb toitumine, suitsetamine ja alkoholi kuritarvitamine on need elustiili kitsaskohad, mis tuleks selja taha jätta ja tervislike eluviisidega asendada. 

30 minutit sporti kolm korda nädalas, tervislik toit ja hea uni on juba väga suur edasiminek. 

Vaginaalne kuivus

Vagiina on täis östrogeeni retseptoreid. Östrogeen mängib olulist rolli ka tupebakterite taseme säilitamisel, mis vastutasuks hoiab ümbritseva naha tervena ja niisutatuna. Hormonaalsete muudatustega võib tupe piirkonna nahk muutuda valulikuks ja isegi põletikuliseks. 

Leevendamiseks on mõeldud erinevaid intiimhügieeni tooteid, nõu nende kohta saab arstilt ja apteekrilt. Hea nipp on ka seksuaalselt aktiivseks jäämine: regulaarne seks või vaginaalne stimulatsioon võivad suurendada tupes verevoolu ja niisutada tupe kudesid.

Valulik vahekord

Samas ei pruugi sel perioodil rohkem seksimine lihtne olla. Östrogeeni taseme langus võib tupe kudesid õhendada ja nagu eespool selgitatud, vähendada tupe loomulikku libestumist. 

Seksi ei tasu vältida vaid hoopis leevenda sümptomeid. Teatud juhtudel on vaja hormoonravi, kuid enamasti piisab kvaliteetsest libestist. Seks ei tohi olla valus. 

Meeleolu muutused

Meeleolu muutusi võib seostada östrogeeni langemisega menopausi ajal. Lõppude lõpuks on see hormoon otseselt seotud serotoniini ja dopamiini tootmisega, mis on vaimset tervist mõjutavad neurotransmitterid.

Õnneks on mitmeid kasulikke meetodeid, mis abistavad tuju parandamist. Tasakaalustatud toitumine, regulaarne treenimine ja alkoholitarbimise piiramine parandavad meeleolu. Vahel on vajalik terapeudi ja ravimite abi. 

Kusepõie probleemid

Samuti võid avastada, et jooksed kogu aeg WC vahet või tekib ilma näilise põhjuseta uriinipidamatus. Paljudel naistel tekivad sel perioodil isegi mitmeid kordi aastas kuseteede infektsioonid. Taas on süüdi östrogeeni langus. 

Selliste probleemidega ei otsi kahetsusväärselt paljud naised abi. See tähendab, et põieprobleemid püsivad või koguni süvenevad. Samas on need tervisemured üldiselt ravitavad. Abi võib olla toitumise muutmisest, sobivatest pesuvahenditest, vaagnapõhja harjutustest või ravimitest. Pöördu kaebustega julgelt arsti poole. 

Allikas: Huffpost.com

Tagasi üles