GALERII Telliskivi Loomelinnakus avati suure moekunsti näitusega selle nädalavahetuse kõige vägevam festival

Naine
Copy
Eile kogunesid kaasaegse moe- ja kunstihuvilised Telliskivi Loomelinnakus.
Eile kogunesid kaasaegse moe- ja kunstihuvilised Telliskivi Loomelinnakus. Foto: Roman-Sten Tõnissoo

Eile kogunesid kaasaegse moe- ja kunstihuvilised Telliskivi Loomelinnakus, et avada järjekorras neljas kunstifestival «Ma ei saa aru» ning moodsat moekunsti tutvustav mastaapne näitus «Re_form_aktsioon». Temaatilises vestlusringis jagasid mõtteid tunnustatud tegijad Piret Puppart, Roberta Einer, Antonio ning Marit Ilison.

Moodsa kunsti ning moe paralleelidest arutles Marit Ilison: «Kui midagi luuakse, näiteks moodi, on see ikkagi looming ehk kunst. Keeruliseks teeb asjaolu, et rõivamood on seotud just kehaga ja nii on see ka kohe praktiline ehk kunstist eemalduv. Ja seejärel tuleb toode ka turustada.» Roberta Einer lisas: «Koolis õppides suunatakse tegema eelkõige kunsti. Üks suur õppetund saabub pärast kooli lõppu – kuidas hoida oma loomingus alles kunsti, aga samas muuta see ka müüdavaks.» Moemaailma tuleviku ja käsitööoskuste osas oli Antonio murelik: «Mina valutan südant väikeste perefirmade pärast, kes teevad unikaalset loomingut, aga kes rasketele aegadele vastu ei pea.»

Eilsest on avatud festivaliga seotud koguni viis väljapanekut. Rohelises saalis asuv näitus «Re_form_aktsioon» vaatleb läbi isiklike lugude moodi kui rõivaeset, aga ka narratiive kandvat kunstiteost. Näha saab maskotte kurbadele inimestele, sepa kätega tikitud särki, rõivastele kaetud pidulauda, kooreüraskite poolt puretud puukoorest valmistatud krooni, õunapuu tuha ja Sänna saviga glasuuritud portselanlusikatega kaetud kleiti ja palju muud. Näituse kuraatorid on Bianka Soe ja Marion Laev.

Täna õhtul teeb festivali raames avatud moekunsti näitusel «Re_form_aktsioon» erituuri Helene Vetik. Tuurile järgneb vestlusring «Kašmiir või lateks, saba või sarved – miks ma midagi kannan?», kus oma riidekapi ja kehakatete üle mõtisklevad Anne Vetik, Lilli Jahilo, Gregor Kulla ja Kertin Vasser.

Laupäeval saavad külastajad osaleda mitmetel tuuridel nii Loomelinnaku loovate asukate stuudiotes kui ka näitusesaalis. Töötubades saab luua moekunstnik Anu Samarüütli juhendamisel moekollaaže, valmistada kunstistuudio Maru Karu abiga kummalisi kehakatteid, õppida Jaapani stiilis sashiko tikkimist ja valmistada vanast plastikust aksessuaare. Vestlusringis «Mehed ja mood ehk mida mehed päriselt tahavad?» avavad oma soove Kaidor Kahar, Robert Kõrvits, Tõnu Pedaru ja Jürgen Rooste. Festivali viimases vestlusringis laupäeva õhtul saavad sõna Eha Komissarov, Toomas Volkmann, Aleksander Eri Laupmaa ja Ron Verlin.

«Järgnevatel päevadel saab moodi mõtestada nii läbi kaasaegse kunsti prisma kui kuulata ka hästi isiklikke lugusid. Vestlusringides ja tuuridel arutletakse, miks me rõivamoodi vajame, millised on moega seotud eelarvamused, õppetunnid, generatsioonide ja sugude vahelised lõhed ja palju muud,» räägib eesootavast festivalist peakorraldaja Bianka Soe.

Lisaks näitusele «Re_form_aktsioon» saab «Ma ei saa aru» raames nautida veel nelja väljapanekut. Konteiner galeriis on avatud grupeeringu Sorcerer installatsioon «Siduvad lõimed». Kuppel galeriis on üleval Andreas Kübara installatsioon «Telk». Mõlemad galeriid on avatud ööpäevaringselt ning asuvad Telliskivi Loomelinnaku õuealal, laste mänguväljaku läheduses. Lisaks toimub ühe rõivaga katse – kolmeks kuuks jääb Rohelise saali ette õue Liisa Kanemägi kudum, mis hakkab ilmastiku ja materjali muutumise koosmõjul uusi vorme võtma.

Mis toimub?

Mis: Kunstifestival «Ma ei saa aru». 2024 on fookuses moekunst. Festival toimub juba neljandat korda. Varem on festivali fookuses olnud tänavakunst, skulptuur ja helikunst.

Kus: Telliskivi loomelinnakus

Millal: 9.–11. mai 2024

Vaata programmi siit!

Avatud näitused «Re_form_aktsioon» ja installatsioonid:

«MANIA GRANDIOSA. Tallinnast Pariisi», autorid Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivard. Rohelise saali kõrval.

Installatsioon «Siduvad lõimed», autor Sorcerer, Konteiner galerii õuealal, mänguplatsi kõrval.

Installatsioon «Telk», autor Andreas Kübar, Kuppel galeriis õuealal.

Iga-aastane festival «Ma ei saa aru» on erinevate kunstisuundade populariseerimiseks algatatud sündmus Telliskivi Loomelinnakus eesmärgiga tuua kaasaegset kunsti inimestele lähemale mitmekesise programmi kaudu. Möödunud kolme festivali fookuses on olnud tänavakunst, skulptuur ja helikunst.

Festival «Ma ei saa aru» toimub 9.–11. mail Telliskivi Loomelinnakus. Festivaliga seotud neli näitust jäävad avatuks kuni 18. augustini 2024.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles