ERAKORDNE Maailmas kõrgelt hinnatud Eesti moetalent astub üles täna algaval festivalil

Roberta Einer Foto: JAANUS LENSMENT / PM / SCANPIX BALTICS
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Tähelepanu, valmis olla, moestart! Täna algab kunstifestival «Ma ei saa aru», mis keskendub sel aastal moekunstile. Avapauguna tuuakse vestlusringis lavale Eesti moeässad, teiste hulgas rahvusvaheliselt kõige säravam täht maailma moetaevas – Roberta Einer.

Neljapäevast laupäevani on kõik suured ja väikesed, kunstikauged või -lähedased oodatud Telliskivi loomelinnakusse moe ja kunsti teemadel mõtisklema ja tegutsema.

Kunstifestival «Ma ei saa aru» raames toimuvad neli vestlusringi, mitmed töötoad ja tuurid, mis avavad nii üldisemaid moe ja rõivastega seotud küsimusi, aga ka moetööstuse pahupoolt, kunstnike argipäeva ja moekunsti ja -tööstuse tuleviku perspektiive. Festivali raames avatakse neli näitust. Vestlesime ühe Eesti moeelu kõige paremini tundva inimese, EKA moeosakonna professori Piret Puppartiga.

Moelooja ja EKA moeosakonna professor Piret Puppart.
Moelooja ja EKA moeosakonna professor Piret Puppart. Foto: Marin Sild

Mida uut moefestivalilt teada saab?

Ma arvan, et moefestivalil saab teada ka moemaailma hingest, mitte ainult fassaadist. Me vaatame liiga sageli ainult pealmist kihti, välist kuju, siluetti ja vormi. Ja vahel isegi arvatakse, et mood ongi nähtusena pinnapealne ja tühine. See on suur eksitus.

Mida seal varjatud kihtidest siis näha võib?

Seal näeb moemaailma hingsügavusi. Aga ka hinge pimedat ööd. Kõik ei ole kaugeltki ilus. Moeelu tänases päevas muutub! See tüürib tugevalt kahte lehte – meil on kandmise riided, ka need loomulikult jäävad alles. Aga moes on ka teine suund, mis keskendub tähendusele. Seal on palju empaatiat, muret ja soovi maailma parandada. Juhtide tähelepanu murekohtadele, mida on vaja märgata ja muuta. Maailma mõtestamise võimalusi. Moe kaudu saab edastada päris suuri sõnumeid! Imehästi ja tundlikult suudab moe filosoofilise poole ära selgitada Marit Ilison, kes samuti paneelis osaleb.

Eesti disainer Marit Ilison astus maailma moetippude Diori ja Chaneliga samasse ritta – tema teos valiti Marseille’ kõrgmoenäitusele. FOTO:
Eesti disainer Marit Ilison astus maailma moetippude Diori ja Chaneliga samasse ritta – tema teos valiti Marseille’ kõrgmoenäitusele. FOTO: Foto: Sander Ilvest

Aga võtame nüüd vaataja, kes sattub esimest korda moe keskele. Mida tema saab?

Festival ongi mõeldud selleks, et igaüks saaks sisse astuda ja elamuse saada. Ei ole vaja üldse moega kursis olla. Iga vaataja saab kindlasti teada palju põnevat ja sellist, mida varem ei teadnud. Ka moe asjatundjatele on seal mõndagi uut. Me kogeme moe poolusi. Enamasti keskmine riietuja ei taju, mida see mood veel tähendada võib.

Mida erilist on oodata?

Näituste paletil tuleb erilisi asju. Meil ei olegi Eestis varem selliseid kurioosseid näitusi olnud! Me ei ole harjunud moodi sellisel kujul nägema, see tuleb väga piire nihutav ja raputav vaatamine juba oma vormilt.

Samuti see, et Roberta Einer spetsiaalselt saabub ekstra tänase sündmuse nimel Eestisse, on väga haruldane – võimalus saada osa tema erksast loovast hingest.

Mille poolest Roberta Einer põnev on?

Roberta Einer on rahvusvaheliselt kõige säravam täht maailma moetaevas, kes Eestist võrsunud on. Tõsi, ta on õppinud Londonis, aga eestlanna. Tema julge värvikäekirja ja tekstuurirohkusega ei suuda keegi võistelda ning tema tehniliselt ülikeerukad kootud kunstiteosed on ka maailma mastaabis täiesti unikaalsed. Paljude kuulsuste seljas nähtud ning äratuntavad asjad. 

Roberta on moemaailma silmatera ka paljudele maailma organisatsioonide silmis, kes märkavad ja toetavad neid kõige erilisemaid andeid. See on tema tiivasirutust veelgi võimendanud. Ja lisaks kõigele on ta moemaailmas väga edukas – müüb oma asju luksuskaubamajades üle kogu maailma.

Ma leian, et see on väga eriline hetk, et on võimalik temaga siin Eestis silmast silma kohtuda ja vestelda! Enamasti keskmine riietuja ei tajugi, mida kõike mood veel tähendada võib.

Aga räägime sellest! Mida mood veel tähendab?

Me ei peaks eeldama alati, et see on kantav rõivas. See võib vabalt olla midagi märksa avaramat ja inspireerivamat.

Näitus paneb sõrme peale moekunsti pöörasele pulsile. Me saame seda tajuda! Olla korraks ise selles tuksumises sees. Seal jääb ruumi fantaasia lennutada nii kõrgele, kui kellelgi tiivad kannavad.

Mis see mood siis on?

Seda saab teada täna vestlusringis. Rohelises saalis.

Moekunstnik Roberta Einer.
Moekunstnik Roberta Einer. Foto: Sander Ilvest

Kuula moe arvamusliidreid!

Festivali avapäeval, 9. mail kell 17.30 vestlevad Piret Puppart, Antonio ehk Aivar Lätt, Marit Ilison ning maailmaski tuntud moenimi Roberta Einer teemal – «Ma ei saa aru – millal on mood?». Maailmas kõrgelt hinnatud Eesti moetalent Einer saabub selle sündmuse pärast spetsiaalselt Eestisse. astub üles täna algaval festivalil. See unikaalne võimalus tema loovusest osa saada. Marti Ilison on samuti erakordne loovhing, keda maailmas tuntakse ja teatakse. Piret Puppart pöörase fantaasiaga etnomoe võimendaja ja moeosakonna juht ning Antonio äsja moelaval naasnud erilise käekirjaga moemässaja. Lavale astub tõesti aukartust äratav kaader!

Aivar Antonio Lätt äsjasel Tallinn Fashion Weekil koos Sandra Luksiga, kellega nad tõid ühiselt lavale ühe selle kevade põnevaima kollektsiooni.
Aivar Antonio Lätt äsjasel Tallinn Fashion Weekil koos Sandra Luksiga, kellega nad tõid ühiselt lavale ühe selle kevade põnevaima kollektsiooni. Foto: Martin Pedaja

Puppart avab eesootavat: «Kaevame end sisse moe filosoofilisematesse sfääridesse. Ootan huviga osalejate mõtteid teemal, kust läheb autorsuse piir just eelkõige praegust digitaliseeruvat maailma vaadeldes. Ja kas mood võiks kanda nimetust mood ka ilma inimautori puudutuseta?» Päeva lõpetab festivali pidu Kopli Couture vintage'i poes, kus muusikat mängivad Marta Vaarik ja ants1 bändi liikmed.

Lavale astub tõesti aukartust äratav kaader!

Piret Puppart lubab, et iga külaline saab teada palju moe siseringi kuuluvast.
Piret Puppart lubab, et iga külaline saab teada palju moe siseringi kuuluvast. Foto: Marin Sild

Piire nihutav moenäitus

Reede õhtul teeb festivali raames avatud moekunsti näitusel «Re_form_aktsioon» erituuri Helene Vetik. Tuurile järgneb vestlusring «Kašmiir või lateks, saba või sarved – miks ma midagi kannan?», kus oma riidekapi ja kehakatete üle mõtisklevad Anne Vetik, Lilli Jahilo, Gregor Kulla ja Kertin Vasser.

«Ma ei saa aru». Muljed mulluse sündmuse melust, töötubadest, skautimistest. Sel korral on fookuses moekunst.
«Ma ei saa aru». Muljed mulluse sündmuse melust, töötubadest, skautimistest. Sel korral on fookuses moekunst. Foto: Aron Urb

Mis toimub?

Mis: Kunstifestival «Ma ei saa aru». 2024 on fookuses moekunst. Festival toimub juba neljandat korda.  Varem on festivali fookuses olnud tänavakunst, skulptuur ja helikunst.

Kus: Telliskivi loomelinnakus

Millal: 9.–11. mai 2024

Vaata programmi siit!

Avatud näitused  «Re_form_aktsioon» ja installatsioonid: 

«MANIA GRANDIOSA. Tallinnast Pariisi», autorid Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivard. Rohelise saali kõrval.

Installatsioon «Siduvad lõimed», autor Sorcerer, Konteiner galerii õuealal, mänguplatsi kõrval.

Installatsioon «Telk», autor Andreas Kübar, Kuppel galeriis õuealal.

«Ma ei saa aru». Muljed mulluse sündmuse melust, töötubadest, skautimistest. Sel korral on fookuses moekunst.
«Ma ei saa aru». Muljed mulluse sündmuse melust, töötubadest, skautimistest. Sel korral on fookuses moekunst. Foto: Aron Urb

Tuurid ja avastused

Festivali põhipäeval, laupäeval, saavad külastajad osaleda mitmetel tuuridel nii loomelinnaku loovate asukate stuudiotes kui ka näitusesaalis. Töötubades saab luua moekunstnik Anu Samarüütli juhendamisel moekollaaže, valmistada kunstistuudio Maru Karu abiga kummalisi kehakatteid, õppida jaapani stiilis sashiko-tikkimist ja valmistada vanast plastikust aksessuaare. Vestlusringis «Mehed ja mood ehk mida mehed päriselt tahavad?» avavad oma soove Kaidor Kahar, Robert Kõrvits, Tõnu Pedaru ja Jürgen Rooste. Festivali viimases vestlusringis laupäeva õhtul saavad sõna Eha Komissarov, Toomas Volkmann, Aleksander Eri Laupmaa ja Ron Verlin.

Festivali programm on «Ma ei saa arule» omaselt mitmekülgne ja mänguline. «Et avada moekunstiga seotud teemasid võimalikult laiapinnaliselt, anname sõna nii pikalt tegutsenud professionaalidele, moekunsti väljale alles sisenevatele kunstnikele kui ka fookusteemaga regulaarselt mitte tegelevatele inimestele. Festivali külastaja saab moekunstiga tutvuda just talle meeldival viisil kas töötubades praktiseerides, näitusi vaadata või vestlusringe kuulates,» räägib eesootavast peakorraldaja Bianka Soe.

Alates 10. maist on külastajatele avatud mitu moekunsti näitust. Rohelises saalis avatakse grupinäitus «Re_form_aktsioon», mis annab sõna noorema põlvkonna moeloojatele ja kunstnikele läbi rõivaste ja moega seotud isiklikele lugude. Lisaks näitusele «Re_form_aktsioon» saab «Ma ei saa aru» raames vaadata veel kolme väljapanekut. Rohelise saali vahetus läheduses on avatud Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivardi mastaapse projekti «Mania Grandiosa»ülevaatenäitus. Õuealal asuvas Konteiner galeriis on väljas kollektiivi Sorcererloodud installatsioon «Siduvad lõimed» ning Kuppel galeriis Andreas Kübara «Telk». Lisaks toimub üks rõivaga toimuv katse – kolmeks kuuks jääb Rohelise saali ette õue Liisa Kanemägi kudum, mis hakkab ilmastiku ja materjali muutumise koosmõjul uusi vorme võtma. Näitustega kaasneb kuni jaanipäevani ka sisukas haridusprogramm koolidele.

Kõik inimesed on loovad!

Iga-aastane festival «Ma ei saa aru» on erinevate kunstisuundade populariseerimiseks algatatud sündmus Telliskivi loomelinnakus eesmärgiga tuua kaasaegset kunsti inimestele lähemale mitmekesise programmi kaudu. Möödunud kolme festivali fookuses on olnud tänavakunst, skulptuur ja helikunst. Festivalile on oodatud nii kunstikaugemad uudishimulikud, pered ja noored kui kunstivälja professionaalid.

Ei maksa arvata, et kunstifestival on mingi loovhingede salakogunemine, kuhu tavalisel inimesel asja ei ole. Vastupidi! Kõik me oleme loovad ja väike surakas inspiratsiooni mõjub vaimsele tervisele sama turgutavalt nagu päikesepaisteline ilm või puhkusereis. See tasub kalendrisse panna juba isikliku arengu ja heaolu peale mõeldes!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles