Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

HEA TEADA See populaarne jook teeb naistel päevadevalu hullemaks

Copy
Foto: Shutterstock

Kohv on paljude inimeste hommiku lahutamatu osa. Akude laadimiseks enne tööd, nädalavahetusel mugavalt voodis, kuid sageli enne esimest söögikorda ehk tühja kõhuga. See võib aga põhjustada naistel menstruaaltsükli probleeme ja premenstruaalset sündroomi (PMS). Eriti naistel, kes on juba hädas hormonaalsete kõikumistega või põevad diabeeti.

1. Kofeiin suurendab stressihormoone

On teada, et kohv paneb neerupealised tootma stressihormoone adrenaliini ja kortisooli. Kofeiin tõstab pulssi ja vererõhku, mis tekitab kehale täiendavat stressi ja häirib tsüklit veelgi. Uuringud näitavad, et kofeiin võib sarnaselt stressirohketele sündmustele suurendada kortisooli tootmist. Kui keha on pidevalt suurenenud stressiseisundis, võib see hormonaalset tasakaalu tõsiselt mõjutada.

2. Insuliin ja veresuhkru kõikumised

Kohv toob kaasa lühiajalise veresuhkru tõusu ja sama kiire languse. Need veresuhkru ja insuliini kõikumised häirivad hormonaalset tasakaalu ja põhjustavad isusid, rahutust, ärevust ja kaalutõusu.

3. Toitainete puudus

Kofeiin halvendab toitainete, nagu raud, magneesium, D-vitamiin ja kaltsium, imendumist ning võib põhjustada vees lahustuvate toitainete, nagu B-vitamiinide B1, B6 ja C-vitamiini kadu. Need on aga olulised terve neerupealise jaoks ja naissuguhormoonide normaalseks toimimiseks.

4. Mõju östrogeenitasemele

Kofeiin mõjutab östrogeeni taset, kuid see on inimestel erinev ja sõltub sellest, kuidas me kofeiini maksas detoksifitseerime.

Eespool kirjeldatud võimalikud hormonaalsed mõjud tühja kõhuga kohvi korrapärasest joomisest ei põhjusta üksnes hormonaalset tasakaalutust, vaid ka füüsilisi sümptomeid, nagu menstruatsioonivalu ja PMS, kirjutab Cosmopolitan.

Tagasi üles