Värske uuring avaldab, kas õnnelikumad on vallalised või abielus inimesed

Copy
Foto: Shutterstock

«Ja nad elasid õnnelikult elu lõpuni» ei pruugigi olla vaid lause muinasjuttudest, sest seda tõestavad ka andmed. Värske küsitluse järgi on abielus täiskasvanud palju õnnelikumad kui muus suhtevormis inimesed.

«Ükskõik, kuidas neid andmeid analüüsida, näeme abielul üsna suurt ja märkimisväärset osa selles, kuidas inimesed oma elu hindavad,» ütles küsitluse autor Jonathan Rothwell.

Aastatel 2009–2023 küsiti Ameerika Ühendriikides enam kui 2,5 miljonilt täiskasvanult, kuidas nad oma praegust elu hindavad, sealjuures null oli halvim võimalik hinnang ja kümme kõrgeim. Seejärel küsisid teadlased vastajatelt, kui kõrge nad eeldavad olevat oma õnne taseme viie aasta pärast.

Õnne näitas, kui inimene hindas oma praegust elu seitsme või kõrgema punktiga ja eeldatavat tulevikku kaheksaga või kõrgema punktiga. Uuringuperioodi jooksul nähtus, et abieluinimesed olid järjekindlalt õnnelikumad kui vallalised, ületades neid 12–24 protsendi võrra olenevalt aastast.

Lõhe tekkis ka siis, kui teadlased kitsendasid tulemusi vanuse, rassi, etnilise kuuluvuse, soo ja hariduse järgi. Andmed näitasid isegi, et abielus täiskasvanud, kes ei olnud käinud keskkoolis, nägid oma elu paremas valguses kui vallalised kõrgharidusega täiskasvanud.

«Rass, vanus, sugu ja haridus on olulised. Kuid abielu näib olevat nendest olulisem, kui rääkida parimast võimalikust eluviisist,» ütles sotsioloogiaprofessor Bradford Wilcox, kes uurimuse tulemusi vaatles. «Me oleme sotsiaalsed olendid.»

Kas see uuring kinnitab stereotüüpe, et inimese (eriti naise) suurim õnn asub abielusadamas ja vallalise elu on kurb ja armetu? See tundub täiesti absurdne.

«Võib-olla on abieluõnn seotud sellega, mida inimesed suhtelt ootavad,» ütles paari- ja pereterapeut Ian Kerner. «Olen viimasel kümnendil oma praktikas märganud, et inimesed on hakanud valima endale üha enam abikaasasid, kes on pigem parimad sõbrad kui kirglikud partnerid.»

«Kuigi see võib kaasa tuua probleeme külgetõmbega, tähendab see ka, et partneril on omadused, mis tõenäoliselt soodustavad pikaajalist stabiilsust ja rahulolu,» ütles ta.

«Pühendumine tähendab lihtsalt öeldes sidet kellegagi. Parimal juhul on see kellegagi, kes on usaldusväärne ja turvaline ning kes seostub teile koduga, mis on teie jaoks olemas kõigis raskustes,» ütles psühholoog dr Monica O’Neal.

Kas siis tuleb abielluda, et olla õnnelikum?

«Raske on öelda, kas abielu teeb õnnelikumaks. Võib juhtuda, et inimesed, kellel on isiksuseomadused, mis viivad stabiilsema õnneni, on ka need, kes otsivad abielu,» seisis uuringus.

Abieluõnn võib aga sõltuda paljudest teguritest. Näiteks kogukonnas, kus abielu on eluga toimetulekuks hädavajalik, mõjub abielu õnnele vähem kui kogukonnas, kus inimesed saavad valida omale partneri. «Ma ei usu, et me jõuame sotsiaalteaduses kunagi punktini, kus saaksime täpselt öelda, kas abielu toob õnne või mitte,» ütles Rothwell.

O’Neal kahtleb, et õnnetus abielus inimesed on vallalistest õnnelikumad – või õnnetu abielu võiks üldse kedagi end paremini tundma panna. Olenemata sellest, kas olete abielus või käite kohtamas, saate suurendada tõenäosust, et teie suhe on õnnelik, kui arutate teineteisega, mida pühendumine teie jaoks tähendab, ütles O’Neal, vahendab CNN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles