Skip to footer
Päevatoimetaja:
Ele Kalda
Saada vihje

LASE HEA MAITSTA 11 üllatavat põhjust, miks sa peaksid rohkem kala sööma

Artikli foto

Olgu selleks lõhe, tursk, makrell või tuunikala – kala söömisel on palju eeliseid. Kala teeb head südame-veresoonkonnale, sisaldab rohkesti valku, vitamiine ja mineraalaineid. Kuid kala söömisel on teisigi üllatavaid eeliseid. Loe lähemalt altpoolt.

Palju oomega-3-rasvhappeid

Kala paistab silma oma oomega-3-rasvhapete sisaldusega. Need on ülihead, sest toetavad aju ja vähendavad põletikku. Eriti rikkad on näiteks lõhe, makrell, tuunikala, heeringas ja sardiinid. Kala on kõige võimsam oomega-3-rasvhapete allikas ja piisab, kui süüa üks portsjon rasvast kala üks-kaks korda nädalas.

Vähe kaloreid

Kõige lahjemad kalad on tursk, lest ja kilttursk. Näiteks 85 grammi turska annab 67 kalorit, 85 grammis tilaapias on 100 kalorit. See tähendab, et valge kala nagu tilaapia sobib suurepäraselt nende toidulauale, kes soovivad kaalust alla võtta.

Palju D-vitamiini

Lõhe ja tuunikala on looduslikud D-vitamiini allikad, mis on ülioluline luude, immuunsuse ja üldise heaolu jaoks. Lõhel ja heeringal on enamikust kaladest kõrgeim D-vitamiini sisaldus, üks 115-gammine lõheportsjon sisaldab 100 protsenti igapäevasest soovitatavast vajadusest.

Palju valku

Valk on oluline makrotoitaine, mis aitab lihastel kasvada ja taastuda ning teeb kõhu täis. Kalas on rohkem valku kui veiselihas ja kanas, sest enamikus kaladest, välja arvatud lõhes, on vähe rasva.

Teeb südamele head

Kui sa sööd regulaarselt kala, siis su vererõhk alaneb ja süda lööb regulaarsemalt. Teadlased on leidnud, et kalasööjatel on väiksem risk südameinfarktiks ja insuldiks, mis on kaks kõige levinumat enneaegse surma põhjust maailmas.

Palju joodi

Mereveekalades on joodi, mis on head kilpnäärmele ja ainevahetusele. Ühes uuringus leiti, et mereveekalades on viis kuni kümme korda rohkem joodi kui mageveekalades. Toidust saadavaid joodiallikaid on väga vähe.

Hea valik neile, kes tahavad vähem liha süüa

Kui sa soovid süüa minimaalselt loomset valku, on kala suurepärane lahja valk, mida aeg-ajalt süüa.

Kala on väga mitmekülgne

Kala saab väga eri viisidel valmistada ja toidus kasutada, nii et sul ei hakka kunagi igav. Saad panna neid takodesse, pastale, salatisse, võileiva peale jne.

See on taskukohane

Vastupidiselt levinud eksiarvamusele, et kõik mereannid on kallid, leiab ka rahakotisõbralikke kalu poest. Lõhe kopsakas hinnasilt pelutab inimesi sageli kalast eemale, kuid saab osta ka kalakonservi ja külmutatud kala.

Seda on lihtne valmistada

Olenemata sellest, kas kala on grillitud, küpsetatud või praetud, on see mugav lisand taldrikule. Kala valmib üsna kiiresti ja sobib seetõttu hästi ka inimestele, kellel on tihe ajakava. Valge kala on väga maheda maitsega, mistõttu sobib see kokku igasuguste maitseainetega, nii et ka valivam sööja jääb rahule, kirjutab EatThis.

Kommentaarid
Tagasi üles