HOMMIK VÕI ÕHTU? Eksperdid ütlevad, mis on parim aeg duši all käimiseks

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

See on igivana vaidlus, millele lahendust pole leitud. Hommikuduši klubi liikmed lähevad kasvõi silmad kinni duši alla, et üles ärgata ja end päevaks valmis seada. Õhtudušitajad peavad iseenesestmõistetavaks, et pesed endalt päeva maha ja poed puhtana linade vahele. Kumb variant siis parem on?

Kiropraktik ja unenõustaja Robert Oexman selgitas, et õhtul langetab keha sisetemperatuuri, mis annab ajule teada, et on aeg rahuneda ja magama minna. «Kui läheneb meie tavapärane uneaeg, hakkab kehatemperatuur langema,» ütles Oexman. «Vahetult enne ärkamisaega hakkab see tõusma, mis on üks signaale meie ajule, et on aeg ärgata ja päeva alustada.»

Tema sõnul võib soe vann anda ajule märku, et uni on lähedal. «Õhtune dušš parandab und, sest suurendab keha sisetemperatuuri langust, mis on vajalik magama jäämiseks ja heaks uneks öösel,» selgitas Oexman. Ehkki see on kasulik, pole see samas vajalik, kuna meie keha loomulikud protsessid toimivad nagunii. Kui aga soovid seda eelist kasutada, käi duši all ära maksimaalselt pool tundi enne magamaminekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles