Mis juhtub sinu kehaga, kui sa ei söö hommikueinet?

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Kas kuulud hommikusöögi sööjate hulka või piirdud tassi kohviga?
Kas kuulud hommikusöögi sööjate hulka või piirdud tassi kohviga? Foto: Shutterstock

Lapsest peale on kõik teadnud, et hommikusöök on päeva kõige olulisem toidukord. Need, kes varajasel tunnil toidus ahvatlust ei näe, on seda ilmselt eriti tihti ja etteheitena kuulda saanud. Kas ja kui oluline on see päeva alguse toidukord? 

Paljud piirduvad hommikuti tassi kohvi või kruusikese teega ning astuvad seejärel uksest välja. Hommikusöögi armastajad samas ei kujuta ette päeva algust kõhtu paitava pudruta, võileibade või koheva munaroata. Paradiis on ärgata hotellis ja seal rikkalikku hommikueinet nautida ilma, et ise pliidi ääres seisma peaks. Ilus ja hea algus päevale. 

Kõigile ei meeldi hommikusöök, aga kas see on okei või peaks muretsema või lausa vägisi sööma? Kas on oluline kõht täis süüa, kuigi kõht ei küsi enne lõunat rohkemat kui banaaniampsu? 

Kas hommikusöögi vahelejätmine võib olla tervisele kahjulik? The Guardian kirjutab uuringute tulemustest, mille kohaselt inimesed, kes ei söö hommikusööki, võivad olla altid südame-veresoonkonna haigustele, diabeedile ja insuldile.

Lisaks on uuringud näidanud, et need, kes jätavad hommikusöögi vahele, teevad kogu päeva jooksul halvemaid toitumisvalikuid. Hommikusöögi vahelejätmisel püsib näljahormoon kõrgel, küllastustunde hormoon on aga alla surutud.

Lapsed, eakad või söömishäirete taustaga inimesed ei tohiks kunagi hommikusööki vahele jätta. Regulaarne energiavarustus ja veresuhkru ühtlasena hoidmine tagavad hea enesetunde kogu päevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles