Lihtne 30 sekundit kestev kükiharjutus paljastab, kui heas vormis sa oled

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Pole ime, et igapäevaelule vastukaaluks vajavad paljud inimesed võimalusi keha rahustada. Tahame rahulikult liikuda, hingata, lihtsalt olla. Populaarsed on spordialad, nagu näiteks jooga, Pilates, jalutamine.

«Kõnealuseid spordialasid ei vaadata enam pelgalt naiste moeröögatusena, vaid tõesti tervist mitmekülgselt toetavate spordialadena, mis taastavad nii keha kui ka vaimu,» ütles füsioloog Satu Tuominen. Rahulikema spordialade puhul tuleb keskenduda täpsusele ja hingamisele, mis on suurepärane ajal, mil miski kogu aeg segab meie keskendumist. Selline trenn sobib peamiseks liikumisvormiks, kui sul on pingeline elufaas ning uni halb. Sel juhul võib päeva parim trenn olla lühike hingamisharjutus, linnuvaatluskäik – või isegi pooletunnine uinak.

Kuid ka leebusel on omad piirid: ei tasu end rahulikult kuude kaupa uinutada, rääkimata aastatest. «Keha vajab vormis püsimiseks, et pulss tõuseks, nii et ei tasu väsinud keha ülearu karta. Liikumine ja sobiv enese proovilepanek aitab ka vaimse heaoluga, sest higistamine vabastab ka nn hea enesetunde hormoone ja tekitab kehale positiivset stressi,» julgustas Tuominen.

Kuidas siis teada saada, kas oled muutunud liiga pehmeks ja füüsiline vorm kannatab? Seda saab testida nii: 20-aastane naine peaks suutma teha 30 sekundiga umbes 27 kükki, 40-aastane naine 24 ja 60-aastane 15 kükki.

Hea uudis on see, et vorm taastub üsna kiiresti, mõne kuuga. «Lihased mäletavad, millist stiimulit nad kunagi said. Oma vormi ja lihasjõudu saad tõsta ka 80–90-aastaselt,» lohutas Tuominen väljaandes MeNaiset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles