VÕTA MÕNUGA See levinud sõltuvus on tervisele ülimalt kasulik (2)

Copy
Foto: Shutterstock

Kui sa armastad oma elu vürtsitada teravate toitudega, siis sa teed endale suure teene – nimelt venitavad särtsakad road eluiga pikemaks. Nagu selgub, on vürtsikates toitudes konkreetne koostisosa kapsaitsiin, mis kergitab eeldatavat eluiga paari pügala võrra.

Kui jood kohvi ja sööd toitu, milles on veidi vürtsi, siis oled teel pika tervisliku elu poole. Vermonti ülikool viis 2017. aastal läbi uuringu, milles uuriti 23 aasta jooksul 16 000 inimest. Nad tegid kindlaks, et inimestel, kes sõid isegi vaid väikese koguse tšillipipart, oli tegelikult palju väiksem tõenäosus saada südamerabandus või insult kui nendel, kes seda üldse ei söönud. 13 protsenti ei pruugi tunduda suure arvuna, kuid arvestades, et alternatiiv on vähenenud eluiga, on see tegelikult suur samm tervislikkuse poole.

Uuring hõlmas kõiki, kes sõid kuu jooksul suvalise koguse tšillipipart. Arvesse ei läinud jahvatatud maitseained, nagu pipar ja tšillihelbed. Seetõttu puuduvad otsesed andmed selle kohta, kas rohkem on parem või piisab sellest, kui lihtsalt sööd tšillit. Viimasel juhul pole vaja oma suulage terava tšilliga üle koormata, vaid piisab ka mõistlikust kogusest. Kapsaitsiinil, mida leidub tšillipipras, on antibakteriaalsed, vähi- ja diabeedivastased omadused. Lisaks võib see vähendada rasvunud inimeste kolesteroolisisaldust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles