ETTEVAATUST Ära enne seda kellaaega kohvi joo

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Paljud inimesed panevad kohvimasina tööle enne, kui uneliiv on silmist korralikult läinud. Ilma kohvita ei saa päeva alustada. Mõni paneb masina juba eelmisel õhtul valmis, et järgmisel hommikul kuum tass võimalikult kiiresti huultele saada. Kohvi ei tohiks aga kohe hommikul jooma hakata.

Kofeiini ergutava toime seisukohalt on kasulikum juua hommikukohvi alles tund või paar pärast ärkamist. Põhjus peitub stressihormoonis kortisoolis, mida meie keha eritab hommikuti kõige tugevamini, rääkis litsentseeritud toitumisspetsialist Jaakko Mursu. «Kortisooli eesmärk on keha päevaks äratada. Kui juua kohvi keha kortisooli haripunkti ajal, on kohvi ergutav toime tavapärasest leebem. Kofeiinist saadav kasu läheb seega raisku,» selgitas Mursu. Kortisooli kontsentratsioon kehas on tavaliselt kõrgeim hommikul kella 8–9 ja kella 12–13 vahel lõunal.

Parim viis enda erksuse tõstmiseks on sobitada kohvi rüüpamine hetkedega, mil keha kortisoolitase hakkab langema. Sel juhul on hommikukohvi jaoks sobivaim aeg kella 10 ja 11 vahel hommikul. Pärastlõunaseid kohvisid tuleks seevastu nautida kella 14 paiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles