OHHOO! Kuus toitu, mis aeglustavad vananemist (1)

Pilt on illustreeriv. Foto: New Africa / Shutterstock
Christin Krass
, ajakirjanik
Copy

Ekspertide sõnul võib parim viis vananemisprotsessi pidurdada olla lihtsam, kui arvate – tuleb vaid selleks vajalikke toiduaineid tarbida. Nad on nimetanud kuus toitu, mis parandavad kognitiivseid funktsioone ja aitavad aeglustada vananemisprotsessi. Mis on need toidud, saame kohe teada!

Veebiväljaandele Mirror antud intervjuus selgub, et tervislikud õlid, puuviljad ja marjad, köögiviljad, kaunviljad, pähklid ja hapendatud toidud sisaldavad kõik häid komponente, mis mõjuvad meie nahale ja ajule positiivselt.

Taimeõlid

Taimeõlid sisaldavad rasvhappeid, monoküllastumata rasvu ja antioksüdante. Kookosõli hoiab ära vanuse laikude teket ja ekstra-neitsioliiviõlis on aine nimega skvaleen, mis suurendab naha elastsust.

Oliiviõli hoiab ära naha kuivust ja parandab samuti selle elastsust, ennetades nii kortse. Lisaks oliiviõlile aitab ka avokaadoõli ennetada Alzheimeri tõbe ja dementsust.

Tunnustatud Briti toitumisspetsialisti Victoria Willsi sõnul peetakse oliiviõli ka üheks tervislikemaks rasvatüübiks. Oliviõlis on ka antioksüdant, mis aitab võidelda ja parandada kehas leiduvate vabade radikaalide põhjustatud kahjustusi. Vabadeks radikaalideks nimetatakse kehas olevaid väikeseid ebastabiilseid osakesi, mis võivad rakke kahjustada. 

Köögiviljad

Köögiviljad on tervisliku toitumise alustala, kuid eriti tervislikud on just tumerohelised köögiviljad. Need sisaldavad suures koguses A- ja C-vitamiini, mineraalaineid, kiudaineid, nitraate ja bioaktiivseid aineid, mis hoiavad mõistuse erksana ja ennetavad rakukahjustusi. Spinat on ülitervislik, sisaldades A-, C-, E- ja K-vitamiini ning antioksüdante. 

Rohelised lehtköögiviljad sisaldavad fütokemikaale (nt klorofülli), mis kaitsevad vabade radikaalide eest. Muideks, mida tumedam on roheline köögivili, seda rohkem see sisaldab klorofülli. Neis on ka antioksüdante, mida nimetatakse luteiiniks, mis tagab naha niiskuse ja elastsuse, et kaitsta päikesekahjustuste eest. A-vitamiin aitab muuta naha kaitsva koe tugevamaks, samas kui C-vitamiin varustab nahka kollageeniga, mis muudab naha tugevaks, elastseks ja säravaks. 

Brokoli on täis C- ja K-vitamiine ning antioksüdante. Samuti aitab brokoli kaasa kollageeni tootmisele.

Tumerohelised köögiviljad on näiteks lehtkapsas, paksoi ja lehtpeet.

Paksoi.
Paksoi. Foto: Nungning20 / Shutterstock

Pähklid ja seemned

Pähklid ja seemned, suurepärased tervisliku rasva allikad, sisaldavad valke, antioksüdante, vitamiine, mineraale ja küllastumata rasvu. On ka mõned pähklisordid, millel on eriomadused, mis aeglustavad vananemisprotsessi. Näiteks mandlid sisaldavad E-vitamiini, mis kaitseb nahka UV-kiirte eest, parandab kudesid ja tõstab naha veesisaldust, hoides nii ära kortsude teket.

Kreeka pähklites on oomega-3-rasvhappeid, mis tugevdavad naha rakumembraane ja kaitsevad päikesekahjustuste eest. Brasiilia pähklites on oomega-3-rasvhappeid ja seleeni, mis parandavad naha elastsust. Üldiselt on pähklid suurepärane valik igasuguseks tervislikuks dieediks. Pähklid aitavad pidurdada kognitiivsete funktsioonide langust ja vananemisest tulenevat lihaskoe kadu.

Kaunviljad

Teine suurepärane toidugrupp on kaunviljad. Need sisaldavad kiudaineid, valke, mineraalaineid, liitsüsivesikuid, B-vitamiini ja toetavad aju töövõimet. Mustad oad on täis antioksüdante, mis aitavad vältida rakukahjustusi. Ja üldiselt sisaldavad oad ka antotsüaniine ja isoflavone, mis võitlevad ultraviolettkiirguse ja põletike põhjustatud enneaegse vananemise vastu.

Kaunviljad on näiteks läätsed ja kikerherned, mis soodustavad kollageeni tootmist. Kaunviljades sisalduvad saponiinid ja fütosteroolid aitavad samuti kortse ennetada.

Läätsed.
Läätsed. Foto: monticello / Shutterstock

Hapendatud toidud

Hapendatud toidud, millel on vananemis-, põletiku-, diabeedi- ja allergiavastane võime, saadakse kontrollitud mikroobide kasvu abil. Nende toitude hulka kuuluvad keefir ja jogurt, kuid ka vein, miso, hapendatud leib, kimchi, hapukapsas ja teeseenejook.

Puuviljad ja marjad

Viimane toidugrupp, kuid kindlasti mitte vähem oluline, on puuviljad ja marjad. Üks supertoit on papaia! See on täis antioksüdante ning A-, C-, K- ja E-vitamiine. Lisaks vabade radikaalidega võitlevatele antioksüdantidele sisaldab vili ensüümi nimega papaiin, milles sisaldub põletikuvastane toimeaine, mis aktiveerib vananemisvastaseid aineid.

Mustikad! Neis on antioksüdant nimega antotsüaniin, mis kaitseb nahka päikese-, stressi- ja saastekahjustuste eest ning vähendab kehas põletikku. Mustikad aitavad tugevdada ka nägemist ja vananemisest tingitud kognitiivseid probleeme. Puuviljade söömine aitab ka teie kehal surnud naharakke eemaldada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles