Kes käivitas Tallinn Fashion Weeki suurima skandaali? See moelooja möllab sügisel võimsamalt kui kunagi varem!

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Tõele au andes ei saa ühtegi moekunstnikku skandaalitamises siiski süüdistada. Selle käivitasid sel kevadel paar vähemõjukat moehuvilist, keda polnud isegi TFW saalis. Ent liitus ka üks hinnatud tippstilist esireas. Tema puhul paraku on oma osa ka selle loo peategelasel Toivo Freeman Piltil.

Toivo Freeman Pilt tuli ja raputas. Ning nüüd on ta tagasi! Sel korral lööb Freeman käed Belgiast pärit Atelier Tens'iga. Lavale tuleb radikaalne spordirõivaste kollektsiooni, mis ühendab kunsti ja jätkusuutlikkuse.

Loe ka: Brasiilia pepumissist pankurihärradeni: endise huligaani kunst ei jäta kedagi külmaks

Mine tea, kas kevadisteks teravateks kommentaarideks andis põhjust laval toimuv kõiki piire ületav bravuurikas tulevärk või siis tõesti oli vähem stiilsete inimeste seltsis ebamugav istuda. Kes olid kohal, need teavad, et antud hetkel olid esireas näiteks mitu nimekat ja arukat naispoliitikut, kellele stiili osas küll vähimatki kriitikat teha ei saaks.

Loe ka: Karolin Kuusik: ma ei ole mitte kunagi nii paljude karjuvalt mittestiilsete inimestega koos ühes ruumis olnud

Eks oli Toivo Freeman Pilti etendus kohale meelitanud ka moefänne, kellele see oli esimene kord Tallinn Fashion Weekist osa saada ja nemad olid sündmuse nimel kõvasti vaeva näinud. Nähes kõike toimuvat leian, et loova eneseväljenduse puhangut võiks pigem väärtustada kui kritiseerida. Igaüks peab ju stiiliteel ka esimesed sammud tegema, keegi ei alusta kohe taevatrepi viimaselt astmelt. 

Vaata siit Tallinn Fashion Weeki bukletti!

Toivo Freeman Pilt. Tallinn Fashion Week 2023 kevad. 1.04
Toivo Freeman Pilt. Tallinn Fashion Week 2023 kevad. 1.04 Foto: Erlend Štaub/TFW

Kuid oli ka risti vastupidise arvamusega moeprofessionaale. Riia moenädala mõjukaim fashionista Žanna Dubska oli Toivo Freemani showst sedavõrd suures ja siiras vaimustuses, et kutses teda sama hooga kohe ka Riia moenädalast osa võtma.

Vaata siit Toivo Freemani etendust kevadel VIDEO | «Vot see on tõeline kunst. Ja mood!» Toivo Freeman Pilt ajas Tallinn Fashion Weekil rahva pöördesse

«Coolest girl ever» on Riias igaühele tuntud fashionista, stilist ja mõjuisik Žanna Dubska, kel ainuüksi instagramis on ligi 30 tuhat jälgijat. Särtsakas värvipomm teenis pilke nii ulja peakatte kui elurõõmsate kontrastidega.
«Coolest girl ever» on Riias igaühele tuntud fashionista, stilist ja mõjuisik Žanna Dubska, kel ainuüksi instagramis on ligi 30 tuhat jälgijat. Särtsakas värvipomm teenis pilke nii ulja peakatte kui elurõõmsate kontrastidega. Foto: Erlend Štaub/TFW

Samuti olid sillas mitmed kõrgelt hinnatud, vabadust ja julgust hindavad moeeksperdid, kelle silmis värske energia on väärtus omaette ja kui see ka kogemata kellegi konservatiivsuse konnasilmale astub, pole kahju kuigi tõsine. Vaata Toivo Freemani esimest hulljulget moekollektsiooni!

Toivo Freeman Pilt ise astus välja inimeste, vabaduse ja julge eneseväljenduse kaitseks. Ning nüüd on ta tagasi! Sel korral lööb Freeman käed Belgiast pärit Atelier Tens'iga. Lavale tuleb radikaalne spordirõivaste kollektsiooni, mis ühendab kunsti ja jätkusuutlikkuse.

Tallinn Fashion Weeki kõige skandaalsem moelooja Toivo Freeman Pilt astub lavale ka sügisel! Hoidke alt, kartlikud konservatiivid.
Tallinn Fashion Weeki kõige skandaalsem moelooja Toivo Freeman Pilt astub lavale ka sügisel! Hoidke alt, kartlikud konservatiivid. Foto: Toivo Freeman Pilt

Eestis tuntud hulljulge kunstnik Toivo Freeman Pilt ja Belgias põhinev ideedisaini ja digitaalne moestuudio Atelier Tens teatavad uhkusega koostööst. Tallinn Fashion Weeki lavale tuleb eksklusiivne tänavarõivakollektsioon, mis ühendab ulja kunstilise eneseväljenduse sujuvalt jätkusuutliku moega. 

Kollektsioonis saab näha nii meeste kui naiste bomber stiilis jakke, dresse, pükse ja bleisereid, kõiki neid seob Toivo Freeman Pildi ainulaadne kunstipitser. Tema ainulaadsest visuaalsest keelest inspiratsiooni ammutades on rõivastel julged trükised ja keerukad mustrid, mis peegeldavad julgust, värvi- ja vormimeisterlikkust. Iga rõivaese on kui kantav lõuend, ühendades harmooniliselt nii kunsti- kui ka moemaailma.

Jätkusuutlikkus väljendub SEQUAL kangastes. Need on valmistatud täielikult ringlusse võetud ookeaniplastist. Suur samm plastiuputuse peatamiseks ning prügi ümbertöötlemiseks kvaliteetseks tekstiiliks pakub vastutustundlikku ja moodsat valikut.

«Meil on hea meel teha koostööd Toivo Freeman Piltiga, kelle kunstlik kõnekus tähendab esteetikamaailmas palju. See partnerlus võimaldab meil avastada seni tundmatuid alasid, kus kunst, mood ja jätkusuutlikus ühinevad,» ütleb Atelier Tensi asutaja Eugene Lumpkin. «Kasutades SEQUAL kangaid ja toetades minimaalse keskonnamõjuga rõivatootmist näitame, et mood võib tõepoolest olla maailma positiivselt muutev jõud!»

Loe ka: 100 NÄGU | Toivo Freeman Pilt: poliitkunsti mässaja

Tallinn Fashion Weeki kõige skandaalsem moelooja Toivo Freeman Pilt astub lavale ka sügisel! Hoidke alt, kartlikud konservatiivid.
Tallinn Fashion Weeki kõige skandaalsem moelooja Toivo Freeman Pilt astub lavale ka sügisel! Hoidke alt, kartlikud konservatiivid. Foto: Toivo Freeman Pilt

Ka Toivo Freeman Pilt on väljendanud oma entusiasmi koostööst: «Kunstil on jõud ületada piire ja mõjutada inimeste elu ootamatutel viisidel. Tänu sellele koostööle leiab kunst uue lõuendi, mida inimesed saavad kanda ja kogeda oma igapäevaelus.»

Kes on kes?

Toivo Freeman Pilt on silmapaistev Eesti kunstnik, kes on tuntud oma visuaalsete pilkupüüdvate ja emotsionaalselt kõlavate kunstiteoste poolest. Tema ainulaadses stiilis tööd nii kujutava kunsti kui moekunsti vallas on köitnud publikut kogu maailmas.

Atelier Tens on Belgias asuv tipptasemel ideedisaini ja digitaalse moe stuudio. Olles pühendunud disaini ja jätkusuutlikkuse piiride laiendamisele, loob Atelier Tens ainulaadseid digitaalselt kavandatud rõivaid, keskendudes keskkonnasõbralikele tavadele ja piiratud koguses tootmisele, et minimeerida keskkonda kahjustavat mõju.

Toivo Freeman Pilt koos Kaja Kallast kujutava kunstiteosega oma stuudios.
Toivo Freeman Pilt koos Kaja Kallast kujutava kunstiteosega oma stuudios. Foto: Taavi Sepp
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles