HEA TEADA Parimad toidud, mida süüa enne alkoholi joomist

Naine
Copy
Munad
Munad Foto: Margus Ansu/Tartu Postimees

Ei saa eitada, et alkohol teeb kehale liiga, eriti kui sai liiale mindud. Kuid võttes kasutusele mõned ettevaatusabinõud, enne kui alkohol hakkab voolama, saad kahju minimeerida. Tegelikult võivad õiged toidud enne klaasi või paari nautimist kontrollida nälga, tasakaalustada elektrolüüte ja vähendada mõningaid alkoholi kahjulikke mõjusid.

Lõhe

Lõhe on üks parimaid oomega-3-rasvhapete allikaid ja väga tervislik. Mõned teadlased oletavad, et oomega-3-rasvhapped võivad vähendada mõningaid alkoholi kahjulikke mõjusid, sealhulgas põletikku ajus. Samuti on lõhe suure valgusisaldusega, mis aeglustab alkoholi imendumist.

Munad

Väga toitvate ja täitvate valgurikaste toitude, nagu munade söömine enne alkoholi joomist aeglustab mao tühjenemist ja takistab alkoholi imendumist. Samuti on valk kõige toitvam makrotoitaine, mis hoiab kõhu täis.

Banaanid

Kiudainerohked banaanid on suurepärane valik enne joomist, sest need aeglustavad alkoholi imendumist vereringesse. Lisaks on neis palju kaaliumi, mis ennetab alkoholi tarbimisega seotud elektrolüütide tasakaalutust.

Kaerahelbed

Kaerahelbed on suurepärane kiudainete ja valkude allikas, mis hoiab kõhu täis ja leevendab alkoholi mõju. Neis on magneesiumi, seleeni ja rauda ning uuringud on näidanud, et kaerahelbed parandavad maksatalitlust.

Kreeka jogurt

Magustamata Kreeka jogurt, mis sisaldab tasakaalustatult valku, rasva ja süsivesikuid, on üks parimaid toiduaineid, mida saab süüa enne alkoholi joomist.

Maguskartul

See ei ole mitte ainult suurepärane kaaliumiallikas, mis aitab tasakaalustada elektrolüütide taset, vaid selles on ka palju kompleksseid süsivesikuid. Komplekssed süsivesikud koosnevad suurematest molekulidest, mille lagundamine võtab kauem aega, ja on seega kasulikud alkoholi mõju vähendamiseks.

Marjad

Marjad, nagu maasikad, murakad ja mustikad, on täis antioksüdante ja olulisi toitaineid, sealhulgas kiudaineid, mangaani ja C-vitamiini. Marjad sisaldavad ka rohkelt vett ja säilitavad seega vedelikku organismis.

Spargel

Uuringutes on leitud, et spargel suurendab kahe ensüümi aktiivsust, mis kaitsevad maksarakke kahjustuste eest. Spargel sisaldab ka palju antioksüdante.

Avokaado

Rikkalikult tervislikke monoküllastumata rasvu sisaldav avokaado sobib suurepäraselt söömiseks enne alkoholi tarvitamist. Seda seetõttu, et rasva seedimine võtab kauem aega kui valkude või süsivesikute. Samuti sisaldab avokaado kaaliumi.

Greip

Greip annab suure annuse kiudaineid, C- ja A-vitamiini. Lisaks sisaldab see naringeniini ja naringiini, kaht antioksüdantset ühendit, mis tõendatult takistavad maksakahjustuste teket.

Kinoa

Kinoa on täisteravili, milles on palju valku, kiudaineid ja muid tähtsaid mikrotoitaineid. See sisaldab eriti palju magneesiumi ja kaaliumi.

Melon

Arbuus ja melon on mõlemad veerikkad ja takistavad vedelikupuuduse tekkimist organismis. Samuti on neis rikkalikult elektrolüüte.

Peet

Loomkatsed näitasid, et peedimahl avaldas kaitsvat mõju maksarakkudele ja vähendas rakukahjustusi. Edasistes uuringutes leiti, et peedimahl vähendas rottidel alkoholist põhjustatud maksakahjustusi.

Tervisesegu

Kodune tervisesegu on suurepärane tervislik vahepala enne joomist. Sega kokku pähkleid ja seemneid. Neis on kiudaineid, valku, magneesiumi, kaaliumi ja kaltsiumi, kirjutab Stars Insider.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles