PÕNEV! Eesti pimedad võtsid ette midagi üllatavat, et näidata, millist elu nad tegelikult elavad

Naine
Copy
Eesti pimedate liidu juhatuse esimees Jakob Rosin.
Eesti pimedate liidu juhatuse esimees Jakob Rosin. Foto: Mihkel Maripuu / Scanpix

Pühapäeval 10. septembril kell 12.00-20.00 toimub Tallinnas Tondi 8A maja hoovis heategevuslik festival, kus lisaks hea muusika nautimisele saab kohtuda ka nägemispuudega inimestega ning tutvuda nende igapäevaeluga.

Tallinnas aadressil Tondi 8A asub Põhja-Eesti Pimedate Ühing, mis pimedate ja vaegnägevate inimeste kogukonda ühendanud juba üle 100 aasta. Ühingu missiooniks on aidata nägemispuudega inimestel paremini toime tulla ning ühiskonda sulanduda ja tõsta ka ühiskonnas teadlikkust nägemispuudega inimeste kohta.

Ainulaadne PIME festival toob lisaks pimedate ja vaegnägijate kogukonnale kokku ka muusika ja tänavakunsti, millega seotud ettevõtted ühinguga samas majas tegutsevad.

PIME Festival 2022.
PIME Festival 2022. Foto: Jaanika Juhanson / erakogu

PIME festivali keskmeks on muusikalava, millel astuvad üles armastatud Eesti artistid Robin Juhkental, Wiiralt, Di'Artist, Bonzo ja Marge ning esinejad Põhja-Eesti Pimedate Ühingust: ansambel PÜÜ, duo Maarja-Liis Orgmets ja Indrek Kaljumäe (kuula nendega salvestatud Naistejuttude episoodi SIIT), Pimemoosekant ja sõbrad ning pimedate ja vaegnägijate Terateater. Päevajuht on Tallinna Linnateatri näitleja Jan Ehrenberg.

Kuula ja loe ka seda: NAISTEJUTUD 〉 Maailm hoopis teise nurga alt kui oled seni osanud näha...

Festival avab Põhja-Eesti Pimedate Ühingu hoone potentsiaali kujuneda Tondi asumi kohalikuks loomekeskuseks. Vanas tehasehoovis on avatud üks Tallinna ilusamaid graffitigaleriisid ning kunsti- ja värvipood Spekter eestvedamisel toimub tänavakunstijämm ja oksjon. Kõhutäidet saab tänavatoidualalt. Toimub täika ja pimedate käsitöömeistrite laat. Avatud on Eesti Pimemassööride Keskuse, Blind Sound muusikastuudio ning kunsti- ja värvipood Spekter uksed.

Indrek Kaljumäe ja Maarja-Liis Orgmets.
Indrek Kaljumäe ja Maarja-Liis Orgmets. Foto: Erakogu

Tutvu pimedate eluga

Festivalil saab osaleda pimedate elu teemalistel ekskursioonidel ja töötubades. Kogemusrada «Elamused pimeduses» võimaldab nägijatel kogeda mitmeid tegevusi ja takistusi, millega pime inimene igapäevaelus kokku puutub. Rada läbitakse silmaklappidega koos pimegiidiga.

Loe ka seda: Ajakirjanik pani end haavatavasse olukorda ja proovis, mis tunne on olla pime

Lavastuslikul ekskursioonil «Aja pimedad pildid» saab osaleja piiluda Põhja-Eesti Pimedate Ühingu maja sellistesse soppidesse, mis tavaliselt suletud. Ekskursioonil tutvutakse maja eripärase ajalooga ning pimedate elu-oluga. Pimedate ettevõtete kogemusalal saab küsida vabas õhkkonnas kõige kohta, mis senini nägijatele pimedate elus mõistetamatuks jäänud.

PIME festival 2022.
PIME festival 2022. Foto: Jaanika Juhanson / erakogu

Festivali piletid saab Fientast SIIT. Erivajadustega inimestele ja nende saatjatele on sündmus tasuta. Hetkel on käimas ka Hooandja toetuskampaania, kus on külluslikult kingitusi ka nendele toetajatele, kes festivalile tulla ei saa, kuid kellele idee meeldib. TOETA SIIN.

PIME Festival 2022.
PIME Festival 2022. Foto: Jaanika Juhanson / erakogu

Festivali kogu tulu läheb Põhja-Eesti Pimedate Ühingu tegevuskeskuse toetuseks, kus pakutakse pimedatele ja vaegnägijatele rehabilitatsiooni-, koolitus- ja töövõimalusi.

FESTIVALI AJAKAVA

LAVAL

12.00 Pimemoosekant ja sõbrad

12.30 Põhja-Eesti Pimedate Ühingu ansambel PÜÜ

13.00 Pimedate ja vaegnägijate Terateatri lühisketšikava «Pime päev»

13.30 ühingu liikmed Maarja-Liis Orgmets (laul) ja Indrek Kaljumäe(kitarr)

14.45 Robin Juhkental

16.00 D’artist

17.30 Bonzo ja Marge

18.15 oksjon

19.00 Wiiralt

PIMETELK / FESTIVALI INFOTELK

Telgist saad infot üritusel toimuva kohta. Seal saad end registreerida ekskursioonile või pimerajale ning hoogu andnud külalised saavad kätte Hooandja kingituse. Sul on võimalus kohtuda huvitavate inimestega ja saada rohkem teada pimedate inimeste igapäevaelust.

- 12.00-13.00 | Eesti Pimemassööride Ühing

Kui oled mõelnud, kuidas pimemassöör töötab või soovinud ise pimemassööri juurde minna, siis nüüd on väga hea võimalus pimemassöörilt Margus Kiinilt küsida selle töö üksikasju. Pimemassööride kohta saab lisaks lugeda SIIT.

- 13.00-14.00 MTÜ Kakora

Sülvi Sarapuu tutvustab, mis on taktiilsed kaardid ja kuidas neid kasutada. Samuti räägib ta kirjeldustõlkest ja kultuuri kättesaadavusest.

- 14.00-15.00 Eesti Rahvusraamatukogu Pimedate Raamatukogu

Priit Kasepalu näitab, millised moodused on pimedatel raamatute lugemiseks.

- 15.00-16.00 Juhtkoerad ja Nägemispuudega Inimeste Rehabiliteerimiskeskus

Juhtkoera treener Anu tutvustab pimedate parimaid sõpru, juhtkoeri, ja näitab, kuidas nendega linnaruumis liigeldakse. Samuti räägib ta sellest, kuidas käituda, kui pime inimene koos juhtkoeraga sulle vastu tuleb.

Samal ajal on telgis ka ühingu üks energilisemaid hingi, Julia, kes tegutseb nii eripedagoogi, pimemassööri, pimegiidi kui ka pimeõhtusöökide läbiviijana. Lisaks on ta juhtkoera kasutaja, ema ja üleüldiselt väga aktiivse eluviisiga naine.

- 16.00-17.00 Ligipääsuke - Jakob Rosin

Kohal on Ligipääsukese eestvedaja, pime ajakirjanik ja nutigeenius, kellele on südamelähedane igakülgne ligipääsetavus. Tule uuri, millega Ligipääsuke täpsemalt tegeleb.

- 17.00.18.00 Nägemispuudega Inimeste Rehabiliteerimiskeskus

Janne näitab, milliseid abivahendeid pimedad inimesed kasutavad. Samuti on kõigil huvilistel võimalus läbi simulatsiooni prillide tutvuda, millised võivad olla erinevaid vaegnägemise versioonid.

- 18.00-19.00 Põhja-Eesti Pimedate Ühing

Ühingu liikmed Viktor ja Robert tutvustavad, kuidas nutitelefon saab olla pimedale inimesele abiks ning mismoodi vaadatakse pimedana sporti. Robert Lätt räägib ka pimedana ülikoolis õppimisest.

MAJAS

14.30-16.30 Terateatri teatraalne ekskursioon «Aja pimedad pildid»*

16.30 ja 17.30 Pimerada «Elamused pimeduses» silmaklappides*

*Kuna kohtade arv ekskursioonidele on piiratud, tuleb end nendele registreerida festivali infotelgis.

Üritus Facebookis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles