Laps ei taha kooli minna? Nii saad talle koolimineku lihtsamaks teha

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kuigi augustikuu on veel mõnusalt suvine, tuletavad toidupoodidesse jõudnud koolikaubad meelde, et uus õppeaasta on vaid nädala-paari kaugusel. Tagasi kooli minek võib tekitada nii lastele kui lapsevanematele tõelist peavalu, kuid õnneks saab koolimineku protsessi lihtsate nippidega kergemaks muuta.

Hariduspsühholoog Reena B. Patel jagab nõuandeid, kuidas aidata oma lapsel kooliks ette valmistuda.

Unegraafik korda

Paljud lapsed on suvel öösiti kaua üleval, sest neil on võimalik vaheajal kaua magada. Uue õppeaasta saabudes tasub hakata end selleks juba paar nädalat varem vaimselt ette valmistama ja järk-järgult varem magama minna, et vältida septembris väsinuna kooli minemist.

Ameerika teadlaste sõnul vajavad algkooliealised lapsed üheksa kuni 12 tundi ning teismelised kaheksa kuni kümme tundi und ööpäevas, seega on hea mõte nihutada oma lapse magamaminekut igal õhtul näiteks poole tunni võrra varasemaks. Nii saab laps sujuvalt kooliaegsesse päevarütmi ning tuleb muutustega hõlpsamini toime.

Märka, kui laps tunneb koolimineku tõttu ärevust

Uus õppeaasta võib tuua kaasa palju muutusi ning ärevus tuleneb sageli hirmust tundmatu ees. Mõnele lapsele võib see tähendada ka uut kooli, õpetajaid ja ka klassikaaslasi ning lapsel võib tekkida küsimus, kas ta võetakse uues keskkonnas omaks.

Hariduspsühholoog soovitab vanematel teha klassijuhatajale ettepanek lastel enne kooli algust üksteisega tutvuda, et kooli sisseelamine oleks muretum. Õpilased tunnevad end mugavamalt, kui neil on olnud võimalus kooli külastada ja tulevasi klassikaaslasi näha. «See on eriti oluline närvilistele lastele või neile, kes vajavad veidi rohkem kindlustunnet,» sõnas hariduspsühholoog.

Ära koorma neid liigsete küsimustega

Esimese koolipäeva järel soovivad paljud vanemad lastelt esmamuljeid kuulda ja uuest kooliaastast rääkida, kuid Patel soovitab anda lapsele aega uut keskkonda veidi omaette seedida. «Kui laps pärast väsitavat koolipäeva autosse istub, ei soovi ta esimese asjana hulgale küsimustele vastata,» lisas psühholoog. «Andke noortele veidi aega rahulikult olla, sest sisseelamine ja uute inimestega tutvumine võib olla väsitav.» Kui lapsed on puhanud, vastavad nad tõenäolisemalt rõõmuga kõigile kooliga seonduvatele küsimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles