PÖÖRANE PIDU The Weeknd tegi Tallinna publiku ees maagilise rituaali

The Weeknd Tallinna lauluväljakul Foto: Dmitri Kotjuh
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Publik oli rabatud. Kuidas on võimalik, et kuulsuse tipul olev muusik peab Eesti publikut niivõrd oluliseks, et otsustab rääkida eesti keeles? Ei tundunudki võimalik. The Weekndi täht Abel Tesfaye hüüdis lavalt: «Ma tahan näha teie käed! Kus on teie käed?» Suur osa publikust ei suutnud oma kõrvu uskuda.

Käed muidugi tulid. Sest publik oli tähel sedavõrd kuumaks köetud ja suurepäraselt peos, et need olid enam-vähem kogu kontserdiaja püsti palumatagi. Tesfaye sai samas ka aru, et tema keelekatsetuste mõistmisega rahvas ülearu hästi kaasa ei tulnud. Küll aga tema laengu ja vahetu olekuga, kus sai kokku sarkastiliselt ennast imetleva staari aura ja julgus enda üle nalja visata: «First time in Estonia. Not bad. Look at this!» (Esimest korda Eestis. Pole paha. Vaata seda! toim) Nii vastas ta hulluvale ja huilgavale 55 000-pealisele publikule.

The Weeknd Tallinna lauluväljakul
The Weeknd Tallinna lauluväljakul Foto: Dmitri Kotjuh

Tesfaye valges rüüs aimdusid apokalüptilised sõnumid. Kõik need militaarsed taskud ja detailid, valged kindad, mask ja sau käes... Mitte juhuslikult ei teki paralleelid, et umbes nii võiks näha välja muusik maailmalõpujärgses maailmas. Nii stiililiselt kui muusikaliselt tekkis link meie oma ereda talendipaari Watevaga, kes oleks imehästi sobinud samale lavale ja samasse loosse. Kuid hästi valmistasid publikut ette ka Mike Dean ja Kaytranada, kes said valitud koostöölugude baasil. Näha Eestis Daft Punki jääb paraku täitumatuks unistuseks, õnneks kannavad legendi geniaalseid biite vähemalt vihjeliselt edasi ka mõned The Weekndi lood ja motiivid.

Ühtegi rahulikku momenti kogu selles muusikalises tulevärgis polnud, isegi lüürilisemate lugude ajal jäi laeng kõrgele. Hitid, pöörane energia, ülihea saund ja üks üllatus teise otsa. Ja rahvas röökis kaasa mitte ainult lugude «Blindind Lights», «Save Your Tears», «Die For You», «In Your Eyes» ja «Starboy» ajal, vaid praktiliselt kogu aeg. Ning loomulikult tantsis – see oli üks suur pöörane pidu. Aga ega selliseid lugusid nagu näiteks «Can't Feel My Face» ei saagi rahulikult paigal seistes kuulata! The Weeknd oskas pidu püsti panna ja tulisena hoida. Lugusid sulatasid kokku vaheosad, mida mujal kui live'is kuulata ei saagi ning igat tuttavat algustakti ära tundes vallandus juubelduselaine.

The Weeknd Tallinna lauluväljakul
The Weeknd Tallinna lauluväljakul Foto: Dmitri Kotjuh

Kahe nädalaga välja müüdud The Weekndi kontsert raputas lauluväljakut alustaladeni. Lavakujundus oli omaette kunstiteos. Lava ehtis hiiglaslik metallist linnasiluett. On see artisti kodulinn Toronto? Kuid The Weeknd ei räägi nii üheplaanilisi lugusid. Laval oli apokalüptiline linn, kus kõrgusid üheskoos eri linnade kuulsad maamärgid. Massiivsest lavast kaugele rahva sekka ulatus ülipikk keel, mida mööda solist tuli sõna otseses mõttes inimeste sekka aktiivselt suhtlema. Ta oli nii kohal ja kontaktis kui olla saab!

The Weeknd Tallinna lauluväljakul
The Weeknd Tallinna lauluväljakul Foto: Dmitri Kotjuh

Loe ka Weekndi intrigeerivast päritolust ja skandaalidest: MÜSTILISE WEEKNDI TULEMINE | «Mul ei olnud midagi peale muusika.» Üksikemaga kasvanud peolapsest sai üleilmne staar

Vahetut kontserdielamust ei saa isegi mitte võrrelda võimalusega muusikat niisama kuulata, sest seal on sedavõrd palju rohkem dimensioone. Lisaks artisti vahetule energiale massiivne kunstiline installatsioon ning taevasse kõrguv valgussõu. Kiirtest tornid ületasid kõrguselt mitmekordselt tuletorni. Ja loomulikult kütab publik end artisti tõsiselt fännates ka ise vastastikku üles, 12. augustil oli seda lauluväljakul eriti selgelt tunda.

The Weeknd Tallinna lauluväljakul
The Weeknd Tallinna lauluväljakul Foto: Dmitri Kotjuh

Tantsijate rollis tõi The Weeknd lavale aga lõputu armee valgeid ingleid. Ja hoolimata sellest, et The Weekndi ülemaailmse edu komponentide seas on kahtlemata olulisel kohal fakt, et Tesfaye hääl ja lähenemine muusikale on lihtsalt meeletult seksikas, miksis ta vaatemängu ka apokalüptilisi sõnumeid ja ridamisi tähendusi.

Loe ka: Depeche Mode ajas fännitarid hulluks, kuumas öös polnud vaja riietega liialdada 

The Weeknd Tallinna lauluväljakul
The Weeknd Tallinna lauluväljakul Foto: Dmitri Kotjuh

Hiigelkuu ja taevast puudutav figuur omandasid Eesti kontekstis kohe ka mitu lokaalset tähendust - Tootsi maakera ja Hämariku kuju. Mõlema dekoratsiooni massiivsus sobis kogu kontserdi skaala ja meeletu energialaenguga. 

The Weeknd Tallinna lauluväljakul
The Weeknd Tallinna lauluväljakul Foto: Dmitri Kotjuh

Austusavaldusena Daft Punkile ja ka viitena oma enda anonüümsena alanud karjäärile tuli solist alguses lavale metalses robotimaskis. Üleni valges nagu messias. Maski võttis ta eest täpipealt kell 22:22. Arvate, et see oli juhus? Mitte miski pole The Weekndi puhul juhus. Maagiline rituaal ja numeroloogiline rivi kahtesid viitab väljakutsele ja selle vastuvõtmisele. 2 kannab jõudu ja armastust. 2 on veel intuitsiooni number – temaga käib kaasas tugevam intuitsioon kui ühegi teise numbriga. 2 on ühenduse number, mis toetub empaatiale. Ja olgugi Abel Tesfaye ise paras pujään – vastuoluline täht, keda saadab suur hulk skandaale ning mitte just maailma kõige nunnuma mehe kuulsus, on müstilised sõnumid just see, mida ta armastab. Rohkem armastust! Ja rahvas sai aru. Korraga seisan sõpradega keset kümneid tuhandeid kallistajaid, kõik peale minu näivad olevat ühte heitnud.

Kui kogu sellele muusikalisele möllule midagi ette heita, siis seda, et korraga toimus ehk isegi liiga palju. Vahepeal oli tunne, et keera või kael kahekorra, aga kõike laval toimuvat näha ei õnnestu sul sellegipoolest. Teisalt ülisuur ja võimas vaatemängulisus on kindlasti just üks neid trumpe superhea muusika ja karisma kõrval, mille pärast publik igas maailma otsas The Weekndile tormi jookseb. 

The Weekndi kontsert oli nii tihedalt täis müstikat ja kodeeritud sõnumeid, et nende lahtiharutamise rõõmu jätkub fännidele veel mitmeks nädalaks.

The Weeknd Tallinna lauluväljakul
The Weeknd Tallinna lauluväljakul Foto: Dmitri Kotjuh
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles