HÜVA NÕU Naised saavad neid toiduained süües kaitsta oma järglaste aju

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Uuest uuringust selgub, et teatud toiduained, mis sisaldavad ursoolhapet, võivad kaitsta sööja järglaste aju. Austraalia teadlased uurisid, kuidas närvirakud muutuvad aja jooksul hapraks ja purunevad, põhjustades aju talitlushäireid.

Katses kasutasid nad ümarusse, kellega inimesed jagavad osaliselt samu geene. Teadlased avastasid, et kõrge ursoolhappesisaldusega toiduained käivitavad teatud tüüpi rasva tootmise, mis kaitseb närviraku osa, mida nimetatakse aksoniks ja mis edastab närvisignaale.

Ursoolhapet leidub õuntes ja mitmetes tavalistes maitsetaimedes, sealhulgas basiilik, rosmariin, tüümian, pune ja salvei. Spetsiifiline rasv, mida nimetatakse sfingolipiidiks, liigub ema soolestikust emakasse, kus see kaitseb aksoneid ka järglastel. See tähendab, et ema toitumine ei mõju üksnes laste aju, vaid potentsiaalselt ka lastelaste.

Teised hiljutised uuringud on leidnud, et raseduse esimesel trimestril söödud pähklid – täpsemalt Kreeka pähklid, mandlid, maapähklid, piiniapähklid ja sarapuupähklid –, mis sisaldavad tervislikke rasvhappeid, aitavad lapse ajul areneda. Naistel, kes sõid nädalas umbes kolm peotäit pähkleid, olid parema mälu, tähelepanu ja mõtlemisvõimega lapsed, vahendab New York Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles