KAS TEADSID? Dementsuse ja suuhügieeni vahel on üllatav seos (1)

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kui hommikune hingeõhk ei ole piisav stiimul, et hambaid pesta, võib see olla: igemehaigused ja hammaste kadumine kahandavad aju. Jaapani teadlased leidsid, et igemehaigused ja hammaste kaotus on seotud hipokampuse kahanemisega. See mäluga seotud ajupiirkond on Alzheimeri tõvega patsientidel sageli kahjustatud.

«Varasemad uuringud on näidanud, et krooniline perifeerne põletik suurendab dementsuse riski ja hipokampuse atroofiat ehk aju kahanemist,» ütles uuringu autor Satoshi Yamaguchi. «Parodontiit on krooniline põletik suuõõnes, mis võib kahjustada hipokampust,» jätkas ta. «Samuti on oletatud, et igemehaigust põhjustavad mikroobid võivad tungida ajju ja kahjustada närvikude.»

Mis puutub hammaste kadumisse, siis Yamaguchi sõnul vähendavad puuduvad hambad närimisstimulatsiooni ja on leitud, et see põhjustab aju kahanemist.

Yamaguchi soovis siiski rõhutada, et uuring ise ei tõenda, et igemehaiguse ja aju kahanemise vahel on põhjuslik seos. «See uuring näitas ainult, et hammaste arv ja parodontiit on seotud hipokampuse atroofia määraga,» ütles ta.

Käi regulaarselt hambaarstil

Hammaste kadumise ja aju tervise seost võivad mõjutada ka muud tegurid. «Kuna hammaste arv kipub vanusega vähenema, võib vanus segada seost vähemate hammaste ja hipokampuse atroofia kiiruse suurenemise vahel,» ütles Yamaguchi.

Kolmapäeval ajakirjas Neurology avaldatud uuringus vaadeldi ainult üle 55-aastaseid osalejaid ja neid oli üsna vähe, 172 inimest.

Sellest hoolimata tõestab uuring, et hea suuhügieen võib kaitsta meid hilisemas elus ajuhaiguste eest. «Võib-olla on parem eemaldada raskesti ravitava parodontiidiga hambad ja asendada need sobiva proteesiga kui hoida hambaid iga hinna eest,» ütles Yamaguchi väljaandele Newsweek. Ta lisas, et igemehaigus on «vaikne haigus» ja võib muutuda raskeks ilma valuta. «Puuduvad selged kriteeriumid, mille alusel otsustada, kas parodontiidi korral tuleb hammas välja tõmmata. Oluline on käia korrapäraselt usaldusväärse hambaarsti juures.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles