PANE TÄHELE Need 2 muutust viitavad dementsuse algusele

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Dementsus on üks neist haigustest, mis hiilib ligi väga ootamatult. Dementsus muudab inimese üsna lühikese ajaga abituks ning nad on jälle nagu lapsed. Kui aga dementsusele väga varajases staadiumis jälile jõuda ja raviga alustada, võib inimese elukvaliteet oluliselt paraneda, mistõttu on tema eest hoolitsemine lihtsam.

Kuidas aga haiguse tekkimist võimalikult varakult märgata, enne kui see inimest pöördumatult mõjutab? Arstid soovitavad oma eakate lähedaste puhul ka kõige väiksemaid muutusi nende tavapärases käitumises jälgida.

Loe ka: See superjook päästab dementsusest: vajad vaid vett ja seda koostisosa

On kaks kõnekat sümptomit, mis viitavad suure tõenäosusega sellele, et haigus juba ründab keha. Esimene sümptom on kõne: kui sinu lähedane, kellel varem polnud probleeme selgelt ja arusaadavalt oma mõtteid väljendada, on hakanud nüüd sõnu unustama ja talle valmistab raskusi pikkade lausete moodustamine. Kui varem meeldis talle pikalt vestelda, kuid nüüd kasutab ta suhtlemisel ilma erilise põhjuseta lühikesi fraase, tasuks arstiga konsulteerida.

Varajasel dementsusel on ka teine ​​sümptom, mida paljud tähelepanuta jätavad. Selleks on raskused ruumis orienteerumisel. Näiteks kui sinu lähedane unustab ootamatult oma lemmiku toidukoha või poe asukoha, kus ta sageli käib, on asi kahtlane. Sellisel juhul ei tohiks samuti kõhelda ning tasuks aeg arsti juurde broneerida. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles