OHHOO Miks tasuks magada sokkides?

Christin Krass
, Suvereporter
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Anna Kolosiuk / Shutterstock

Sokkidega magamine võib soojendada külmi jalgu ja reguleerida keha temperatuuri. Nii aitab sokkidega magamine kiiremini uinuda ja parandab une kvaliteeti, kuid see pole veel kõik. Sokkidega magamine võib isegi armuellu elevust lisada ja teha muid imesid. Cleveland Clinic vahendab unedoktor Michelle Drerupi uuringut sokkidega magamise mõjudest.

Miks sa peaksid sokkidega magama?

Kellelegi ei meeldi külmad jalad. Need on ebamugavad ega soodusta head und.

«Kuid sokkidega magamiseks on veel sügavam füsioloogiline põhjus, mis ulatub kaugemale soojematest jalgadest,» ütleb dr Drerup. See on protsess, mida nimetatakse distaalseks vasodilatatsiooniks. Kohe selgub, kuidas see toimib.

Öösel üritab sinu keha loomulikult alandada oma sisemist temperatuuri, et aidata sul uinuda. See juhtub osana tsirkadiaanrütmist, inimese 24-tunnisest bioloogilisest kellast, mis reguleerib une-ärkveloleku tsüklit. Samal põhjusel on magamiseks parem jahedam toatemperatuur.

«Kuid, kui sul on liiga külmad jalad, võib su sisemine temperatuur tegelikult veidi tõusta,» ütleb dr Drerup. Sellepärast, et su keha suunab rohkem verevoolu ja sedasi ka soojust külmematesse piirkondadesse.

Kui tõmbad mõnusad soojad sokid jalga, aitab see lõdvestada ja laiendada külma tõttu kokkutõmbunud veresooni. 

«Jalgu soojendades avad veresooned ja aitad ülejäänud kehal jahtuda,» märgib dr Drerup. «Seega suurendades vereringet jalgades, langeb südame piirkonna temperatuur. See tundub vastuoluline, aga just nii see toimub.»

Raynaud' tõve sümptomite vähendamine

Külmade jalgadega võib kaasneda Raynaud’ sündroom – haigus, mis mõjutab varvaste ja sõrmede veresooni. See nähtus põhjustab vere tihenemist ja vereringe halvenemist, mis võib jätta naha külmaks ja muuta selle värvi.

«Öösel sokkide kandmine aitab vältida selle ägenemist, kuna hoiab jalad soojas ja vere ringlemas,» ütleb dr Drerup.

Kuumahoogude vähendamine menopausi ajal

Liiga külm temperatuur võib sind öösel üleval hoida ja samamoodi võib teha ka liiga palav temperatuur. Kõik, kes on kogenud menopausi kuumahoogusid, teavad seda hästi.

Sokkide kandmisest põhjustatud kehatemperatuuri langus võib kuumahoogusid vähendada. «Sokkide kandmine tasakaalustab temperatuuri ja aitab vältida ootamatuid kuumahoogusid,» selgitab dr Drerup.

Mõju voodirõõmudele

Tundub, et sokid võivad soojendada rohkem kui lihtsalt jalgu. 2005. aasta uuringu järgi saavutasid armunud paarid seksi ajal sagedamini orgasmi, kui nad kandsid sokke.

«Siin on tõenäoliselt tähtsad ka teised tegurid,» ütleb dr Drerup, «kuid see on huvitav leid.»

Sokkide voodis kandmine hooldab nahka

Kui määrid enne magama minekut jalgu niisutava kreemiga, pane jalga puuvillased sokid, et kreem imenduks paremini nahasse. Nii muutub nahk pehmemaks ja hoiab ära jalgade kuivamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles