PANE TÄHELE See sümptom hoiatab sind peatse südameataki eest

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kas teadsid, et kui süda päriselt valutab, püüab keha sind hoiatada peatse südameataki eest? On aeg selle sümptomiga tegeleda!

Selline äkiline asi nagu südameatakk ehk südamelihaste infarkt ei teki kunagi sümptomiteta. Üldjuhul annab see endast ikka ette teada, kuid mitte kõik inimesed ei pööra keha hoiatusmärkidele tähelepanu.

Paljud ajavad ekslikult valu tüübid segi, mõistmata, kuidas süda tegelikult valutab vahetult enne infarkti. Millised varajased sümptomid peaksid siis tekitama ärevust ja soovi võimalikult kiiresti arstile aeg kirja panna?

Kindlaks hoiatuseks on pigistav valu südames, mis paikneb otse rindkere keskel. Kui tunned üksikut torget kuskil rinna all, pole muretsemiseks põhjust, sest see valu ei tule südamest. Südamevalul on veel üks iseloomulik sümptom: see kiirgab vasakusse kätte, õlga või kaela.

Kõige sagedamini on selle sümptomi kaaslasteks ka õhupuudus, südame löögisageduse tõus ja üldine heaolu halvenemine. Kuid isegi sel juhul ei tohiks sa omale ise diagnoosi panna. Mõnikord võivad täpselt samad sümptomid viidata mitmele neuroloogilisele haigusele. Seetõttu on probleemi korral ainuõige väljapääs pöörduda kiiresti arsti poole, kes aitab välja selgitada vaevuse tõelise põhjuse.

Mis põhjustab infarkti?

Südameinfarkti põhjustab tavaliselt ühe veresoone või selle haru sulgus, mis sageli saab alguse ateroskleroosist ehk südame veresoonte lupjumisest, mis omakorda soodustab sooni ummistava trombi teket. Harvem on põhjuseks embol (veresoones liikuv õhumull, rasvakogumik vm), veresoone spasm ehk kokkutõmbumine või muu põhjus. Kui verevarustus mingis südame piirkonnas katkeb, ei saa osa südamelihasest verd ja tekib südamelihaserakkude surm – infarkt.

Infarkti riskifaktorid on kõrge kolesteroolitase veres, suitsetamine, ravimata kõrgvererõhutõbi, suhkruhaigus, ülekaalulisus, vähene füüsiline aktiivsus ja vähene puu- ja juurviljade tarbimine, pärilikkus, kõrgem vanus jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles