Ka kohv võib purju teha – selleks tuleb juua nii mitu tassitäit

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Enamik arste ütleb, et ära joo kofeiini üle 400 mg päevas. See tähendab nelja tassi kohvi 24 tunni jooksul. Kuid on võimalik saada ka kofeiinimürgistus – väga hirmus asi, mida kindlasti ei tasu taga ajada. Keskmisel inimesel tekib kaheksa tassi kohvi juures tunne, et ta oleks nagu purjus. Kuid kahtlemata on inimeste tundlikkus erinev.

Miks tunnevad mõned inimesed end justkui purjus, kui joovad liiga palju kohvi?

Geneetika

Kui sa tunned end pärast paari tassi kohvi nagu hüperaktiivne jõuluvana lõbustuspargis, siis sa oled ilmselt sellisena sündinud. 2018. aasta uuringus võeti ette 3000 pühendunud kohvijooja DNA-d. Nad avastasid, et mõnel uuringus osalenud inimese DNA-s oli PDSS2-nimelise geeni variatsioon. PDSS2 vähendab aga keha võimet kofeiini lagundada. See tähendab, et kofeiin, mis juba on organismis, on seal ka siis, kui jood teist, kolmandat ja neljandatki tassi kohvi.

Nii et sellal, kui kõik teised töötlevad kofeiini nagu normaalsed täiskasvanud inimesed, hoiab sinu DNA mingi kõrgema ja ettenägematu eesmärgi nimel igast lonksust kofeiinist kinni.

Maitsepungad

Mõned teadlased usuvad, et kohvijoobes on süüdi maitsepungad. Aju on harjunud mõru maitset tajuma ähvardavana – see oli vajalik, kui me olime veel koopainimesed, et me ei sööks mürgiseid puulehti ja muud taolist. Nii et kui sa tunned kohvi juues pearinglust võib see olla sellest, et maitsemeel saadab ajule muudkui sõnumeid, et oht varitseb.

Kui oled kohvi suhtes ülitundlik, siis esimene asi oleks aeglustada kohvi joomist, vähendada koguseid või minna üldse kofeiinivabale variandile üle, vahendab YourTango.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles