OLE ETTEVAATLIK 3 toitu, mis põhjustavad kõhukinnisust

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kõhukinnisus on levinud probleem, mis mõjutab tunduvalt elukvaliteeti. Kui sa tunned raskustunnet ja kõht on koguni kinni, jälgi, et sa ei sööks all nimetatud toite.

Kõhukinnisus ilmneb eri põhjustel: vähene veetarbimine, istuv eluviis, vale toitumine või on asi seedetrakti individuaalsetes omadustes. Kuid enamasti on probleemid roojamisega seotud tasakaalustamata toitumisega.

Enamik inimesi sööb vähe kiudaineid ja liiga palju «tühje» rafineeritud süsivesikuid. Väljaheite kvaliteeti võivad mõjutada ka tooted, mis ei tundu pealtnäha üldse ohtlikud, kuid sisaldavad tegelikult soolestiku motoorikat kahjustavaid aineid.

Siin on toidud, mis põhjustavad kõhukinnisust:

Šokolaad

Paraku pole isegi tume šokolaad parim maius inimestele, kellel on probleeme tualetis käimisega. Kakaooad ja piimarasv avaldavad negatiivset mõju peristaltikale – nagu ka suhkur, mis teatavasti ei ole soolestiku tervisele parim toiduaine.

Juust

Piimatooteid, millel on kalduvus kõhukinnisust ja hemorroidide ägenemist põhjustada, tuleks süüa äärmiselt piiratud koguses. Piimatooted sisaldavad palju laktoosi ja kaseiini – aineid, mis muudavad väljaheite kõvemaks.

Keeld kehtib aga ainult kõvade juustude kohta. Pehmemad juustud, nagu feta, mozzarella ja kohupiim, mõjuvad kergelt lahtistavalt ja neid soovitatakse isegi kõhukinnisuse korral süüa.

Kudesid kokku tõmbavad viljad

Köögi- ja puuviljad on parimad kiudainete allikad. Lõpuni valmimata ja kokkutõmbava toimega viljadelt (rohelised banaanid, hurmaad jne) tuleks aga oodata vastupidist mõju. Sellised puuviljad sisaldavad palju parkaineid, mis aeglustavad peristaltikat ja põhjustavad kõhukinnisust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles