On aeg lahendada iidne arutelu: kas tervislikum on pruun või valge riis? «Mõlemad on väärtuslikud toiduained ja sobivad tervislikku menüüsse,» ütles tervishoiuteaduste dotsent Martha Lawder. Olenemata sellest, kas valid pruuni või valge riisi või mõlemad, ütles Lawder, et teravili peaks igal juhul toidusedelis olema.
ÜLLATAV ⟩ Pruun riis vs valge riis: kumb on tervislikum?
Dietoloog Alix Turoff ütleb, et nendel kahel riisitüübil pole tegelikult suurt vahet.
Turoff jaotab 50 grammi riisi näitajad järgmiselt:
Valge riis
- 150 kalorit
- 0g rasva
- 35g süsivesikuid
- 0g kiudaineid
- 3g valku
Pruun riis
- 160 kalorit
- 1,5g rasva
- 33g süsivesikuid
- 5g kiudaineid
- 6g valku
Turoff võtab toitumisnäitajad kokku: kuigi pruun riis sisaldab rohkem kiudaineid kui valge, on kalorisisaldus ja tervislikkus üsna sarnane. «Kiudaineid võib leida erinevates toiduainetes, nii et ma pigem julgustaksin inimesi sööma riisi, mis neile maitseb, ning lisama kiudaineid toidulauale puu- ja köögiviljade kaudu,» ütles ta, et nende mõne grammi pärast pole mõtet valima hakata kahe riisi vahel.
Turoffi isiklik lemmik on valge või pruus riis segatuna lillkapsariisi, külmutatud köögiviljade, praetud sibula, küüslaugu, muna ning Edamame ubadega, lisaks tilk seesamiõli ja kookoskastet.
Mis on valge riisi eelised?
Valge riis on suurepärane valik sportlastele. Kuna selles on vähem kiudaineid, saab seda kiiresti seedida, et aidata rahuldada energiavajadust või täiendada lihastes olevat glükogeeni.
Mis on pruuni riisi eelised?
Pruuni riis stabiliseerib veresuhkrut ja aeglustab seedimist.
Lisaks on ka must ja punane riis. Need on üsna sarnased pruuni riisiga, kuid neis on looduslikke värvipigmente, mis toimivad võimsate antioksüdantidena, kirjutab Fox News.