Mis on pika eluea saladus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik meist tahaks elada kaua, aga kuidas seda kõige efektiivsemalt teha? Selleks on mitmeid mõjusaid ja lihtsaid vahendeid, vahendas portaal alkeemia.ee.

Inimese keha hakkab vananema umbes kolmekümneselt. Nahk kaotab oma elastsuse ning hakkavad tekkima kortsud, lihased muutuvad lõdvemaks, rasva osakaal tõuseb ning nägemine ja kuulmine hakkavad halvenema, lisaks veel mitmeid muid detaile, mis kehas muutuma hakkavad. Kuidas kõiki neid muutusi edasi lükata ning vältida võimalikult kaua ka mõistuse nürinemist?

USA seikleja Dan Buettner kirjutas oma raamatus «The Blue Zones» neljast piirkonnast, kus inimesed elavad tavapäraselt kaua või lausa väga kaua, sageli isegi üle saja aasta. Need neli kohta on Itaalia ranniku lähedal asuv Sardiinia saare mägine Barbagia piirkond, Jaapani saar Okinawa, seitsmenda päeva adventistide kommuun Californias ja Nicoya poolsaar Costa Ricas.

Kuigi kohad asuvad üksteisest kaugel, siis ühendab kaua elavaid inimesi nii mitmedki asjad: nende paikade elanikud söövad tervislikult ning vähe, elavad aktiivselt ja liiguvad palju, ei tarbi palju alkoholi ning elavad loodusega tasakaalus. Samuti on neis paigus elavatel inimeste tugev kogukonnatunne. «Isegi väga vanad inimesed on aktiivsed kogukonnaliikmed, neil on kindel elueesmärk,» kirjutab Buettner.

Kui levinud arvamuse kohaselt sõltub pikaealisus suures osas veenidest, siis hiljutised meditsiinilised uuringud näitavad, et tegelikult sõltub pikaealisus vaid 25 protsenti geenidest, ülejäänult aga hoopis eluviisidest.

Teadlased väidavad, et pika eluea valem hõlmab eelkõige regulaarset liikumist ja kehalist koormust, kvaliteetset und, tervislikku toitumist ja sõpradega mõnusat suhtlemist.

Ameerika Ühendriikides elav ja töötav hindust arst ja lektor Deepak Chopra toob oma raamatus «Eatu keha, ajatu vaim» välja vananemist aeglustavad tegurid.

Nendeks oleks:

1. Rahuldav lähisuhe
2. Sõltumatus töömaastikul.
3. Kindel päeva-ja öörutiin.
4. Rõõmu ja rahuldust pakkuvate tegevustega tegelemine.
5. Heade sõprade olemasolu.
6. Füüsiliselt aktiivne eluviis.
7. Aju pidev treenimine, et vaimu erksana hoida.
8. Optimism ja muretus.
9. Mõõdukas söömine ja tasakaalus kehakaal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles