Selgus parim janukustutaja ja see ei olegi vesi (1)

Naine
Copy
Piima joov naine
Piima joov naine Foto: Shutterstock

Janu kustutamiseks on aegade hämarusest peetud parimaks joogiks puhast vett. Loomulikult on see hea valik, aga CNN andmetel siiski mitte parim. 

Šotimaa St. Andrewsi ülikooli uuringust selgub, et puhas vesi ei olegi parim vahend, millega keha hüdratsioonitaset tõsta. Nii tavaline- kui kraanivesi teevad väga head tööd, aga vähese suhkru-, rasva- või valgusisaldusega joogid aitavad organismi kauem hüdreerituna hoida.

Nii leiti, et veest kauem hoiab janu eemal ja keha niiskustasakaalu paigas piim. Piimas on ka naatriumi, mis toimib nagu käsn, mis hoiab kehas vett kinni ning ajab vähem pissile.  

Sama võib öelda suukaudsete rehüdratsioonilahuste kohta, mida kasutatakse kõhulahtisuse ajal veepeetuse vältimiseks. Need sisaldavad väikeses koguses suhkrut, samuti naatriumi ja kaaliumi, mis aitavad organismil veepuudusega toime tulla. 

Toitumis- ja Dieteetikaakadeemia koolitaja ja pressiesindaja Melissa Majumdar, kes uuringus ei osalenud ja on seetõttu erapooletu, kinnitas seda omalt poolt. "See uuring räägib meile palju sellest, mida me juba teadsime: elektrolüüdid nagu naatrium ja kaalium, aitavad kaasa paremale hüdratatsioonile, samas kui jookides sisalduvad kalorid põhjustavad mao aeglasemat tühjenemist ja seega ka aeglustab uriini teket."

Kuid loomulikult on kasulik vaid madal suhkrusisaldus. Kui janu kustutamiseks on valida vee või limonaadi vahel, siis loomulikult tuleks valida vesi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles