EHMATAVAD FOTOD ⟩ Ekspert vastab, mida veipimine sinu nahaga teeb

Naine
Copy
Paljud arvavad, et veipimine on suitsetamisest ohutum, kuid aina enam uuringuid tõestavad, et see pole nii.
Paljud arvavad, et veipimine on suitsetamisest ohutum, kuid aina enam uuringuid tõestavad, et see pole nii. Foto: Unsplash

Arutelu selle üle, kumb on hullem – suitsetamine või veipimine –, on endiselt pooleli. Mõned usuvad, et elektroonilised sigaretid aitavad lõpuks halbadest harjumustest loobuda, teised on kindlad, et seadmed põhjustavad ainult tõsisemat sõltuvust.

Enamik inimesi juba teab, et suitsetamine on kahjulik südamele, kopsudele ja ajule. Nikotiini ja teisi keemilisi aineid sisaldavad e-sigarettide vedelikud kahjustavad tervist ja välimust aga sama palju kui suitsetamine. 

Loe ka: Need 5 harjumust tapavad su aju 50. eluaastaks

Kas oled mõelnud, millisel moel ja kui palju võib sinu nahk muutuda, kui oled oma harjumuste hulka lisanud veipimise?

«Veipimise ajal hingad sisse nikotiini, formaldehüüdi, propüleenglükooli, tolueeni, atseetaldehüüdi, kaadmiumi, niklit ja pliid. Lõppkokkuvõttes settivad need nahas ja mõjutavad selle funktsiooni ja seisundit,» selgitab meditsiinidoktor ja kosmeetik Mervin Patterson. See juhtub siis, kui koormad end toksiinidega üle.

Nahk hakkab vananema

«Nikotiin põhjustab väikeste veresoonte ahenemist, mis piirab naharakkude varustamist hapniku ja toitainetega. See toob kaasa selle, et nahk muutub tuhmiks ja halliks, ning tekitab enneaegset vananemist,» selgitab Patterson.

Haavad paranevad aeglasemalt

Haavade paranemine sõltub hapnikust, mis võimaldab kudesid parandada ja taastoota. Hapnik on aluspind, ilma milleta on kehal raske end uuendada. Veipimine vähendab vigastatud kohtadesse hapniku jõudmist, sest kitsendab veresooni. Näiteks kui suitsetaja või veipija läheb operatsioonile või tal tõmmatakse hammas välja, võtab paranemine kauem aega kui mittesuitsetajal.

Siin jagab üks naine pilte sellest, milline tema nahk kõige raskemal perioodil oli. Tänaseks on tema seisund paranenud, sest ta loobus veipimisest.

Foto: Kuvatõmmissed TikToki videost/@c4jpx

«Hiljutised uuringud näitavad, et veipimine võib haavade paranemist mõjutada sama palju kui suitsetamine,» ütleb dermatoloog Sonia Khorana.

Nahk muutub põletikuliseks ja kuivaks

Kosmeetikute sõnul võib veipimine süvendada ka naha kuivust ja suurendada põletikku. «See on tingitud kemikaalidest ja nikotiinist, mida e-sigarettide vedelikud sisaldavad ja mis hiljem nahas ladestuvad,» ütleb kosmeetikuna töötav Bianca. Ta selgitab, et vedeliku koostisained võivad muuta naha tundlikuks ja põhjustada lööbeid.

Esimene pilt on tehtud ajal, kui naine veipis. Parempoolne pilt on tehtud kuus kuud pärast veipimisest loobumist:

[B&A] 6 month difference - quit vaping
by u/rubbersouls420 in SkincareAddiction

«Propüleenglükool toob endaga kaasa nahaärrituse ja nikotiin suurendab rasu tootmist. Üheskoos suurendab see ummistunud pooride, põletike ja akne tekkimise tõenäosust,» selgitab kosmeetik.

Siin videos jagab noor naine oma kogemust sellega, kuidas tema otsaesine oli veipimise tõttu punniline, kuid kui ta sellest harjumusest loobus, läks ka nahk uuesti korda.

@quitnicotinetip Dull skin from vaping 😧 ( Credits : @www.byebyenicotine.edu ) #vaping #dullskin #skin #facts #vapingfacts ♬ original sound - quitnicotinetip

Lisab sulle aastaid

E-sigareti imemisest tekkinud peened kortsud ümber suu muutuvad aina märgatavamaks. Nikotiin hävitab naha elastsuse ning su nägu, kael ja dekoltee näevad väsinud välja. 

Kas veipimisest tekkinud kahju saab tagasi pöörata?

Kui veipimisest loobuda, paraneb naha seisund. Kui naha vereringe, hapnikuga varustamine ja uute rakkude tootmine normaliseeruvad, hoiad ära edasised kahjud. Seejärel on nahal jälle võimalus niisutust saada.

Siiski tuleb olla realistlik – kui inimene on mitu aastat veipinud, siis ei suuda isegi parimad hooldusvahendid kõiki kahjustusi täielikult parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles