EMA-TÜTRE RAHAJUTUD ⟩ Kaks protsendipunkti tõusev käibemaks - kui palju kallimaks meie elu läheb? (1)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Mai Palmipuu ja Triin Palmipuu
Mai Palmipuu ja Triin Palmipuu Foto: Taavi Sepp, Postimees

Ema-tütre rahajutud on vandeaudiitor Mai Palmipuu ja tema Naise portaali ajakirjaniku Triinu lugude sari, et tõsta lihtsas keeles ja kõigile arusaadavalt finantsteadmisi. Täna võtame luubi alla käibemaksu. 

Uus Eesti Vabariigi valitsus planeerib tõsta käibemaksu määra 20 protsendilt 22 protsendile. Arutame, mis maks on käibemaks ja kuidas avaldab käibemaksumäära tõstmine tarbijat. Teeme matemaatilise arvutuse, kui palju edaspidi maksab kaup või teenus käibemaksu 2 protsendipunktilise tõstmise tõttu.

Miks ma seda üldse maksma pean? 

Käibemaks on universaalne tarbimismaks. Käibemaksu sisaldavad kaubad, mis on ostetud Eestis või imporditud Eestisse. Samuti teenused, mis on osutatud Eestis. Käibemaksu tasuvad inimesed kaudselt vastavalt oma tarbimisele. Kui kaupu ja teenuseid ei tarbita, siis ka käibemaksu ei maksta.

Käibemaksuga maksustatakse ostja kulutusi. Käibemaksu koguvad ning tasuvad riigile kaupade müüjad ja teenuste osutajad. Kuna inimene vajab oma eluks toitu, riideid, klimaatilistest tingimustest tulenevalt ka sooja ning elektrit, siis käibemaksu maksmine on paratamatu.

Täna on kehtivaks käibemaksumääraks 20 protsenti - see tähendab, et mis iganes kaupa või teenust me ka ei ostaks, sisaldab hind 20 protsenti käibemaksu. Näiteks 120 eurot maksva kauba hind sisaldab 20 eurot käibemaksu, mille kauba müüja on kohustatud tasuma riigi eelarvesse.

EMA-TÜTRE RAHAJUTUD 〉 Tähtsad tõsiasjad, mida igaüks oma palga kohta teadma peab

Käibemaksumäär 9 protsenti on kehtestatud näiteks raamatutele ja õppekirjandusele, hügieenitoodetele ja meditsiiniseadmetele. Käibemaksumäär 5 protsenti on kehtestatud ajakirjandusväljaannetele. Käibemaksumäär võib olla ka 0 protsenti, näiteks rahvusvahelise reisi ajal laeval või õhusõidukil reisijale reisiks vajalik teenus.

Kõiki teenuseid ei maksustata 

Teatud sotsiaalset laadi kaupade ja teenuste käivet aga ei maksustata. Sellisteks kaupadeks ja teenusteks on postiteenus, tervishoiuteenus, sotsiaalteenused, haridusega seonduvad teenused ja nii edasi. 

Kui palju mu elu kallimaks läheb? 

2024. aasta 1. jaanuaril tõuseb eeldatavasti käibemaks kaks protsendipunkti, s.t. käibemaksmääraks saab olema 22 protsenti. Kasutades juba kord käsitletud näidet, siis hakkab 120 eurot maksev kaup maksma 122 eurot. Antud kaup sisaldab siis käibemaksu 22 eurot.

2023. aasta riigieelarves moodustab riigisisene käibemaks peaaegu 300 miljonit eurot, mis moodustab kogu riigieelarve tuludest alla 2 protsendi. Samasuguse tarbimise juures teenib riik 2 protsendilise käibemaksu tõstmisega 2024 aastal eeldatavasti juurde 6 miljonit eurot. Käibemaksumäära tõstmine 2 protsendi võrra ei saa olla inflatsiooni kasvu peamiseks põhjuseks, inflatsioon on pigem kauba või teenuse omahinna suurenemise tulemus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles