ETTEVAATUST Närviarstid hoiatavad: need toidud ja joogid on ajule kõige kahjulikumad (2)

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kui mõelda aju tervise parandamisele, siis tuleb eelkõige pähe, et peaks lahendama ristsõnu ja sudokusid. Kuid ka igapäevased harjumused mängivad suurt rolli, alustades toitumisest.

On olemas populaarsed toidud ja joogid, mida aju tervisele spetsialiseerunud inimesed – nagu neuroloogid ja neuroteadlased – väldivad iga hinna eest. Siin on neist kuus.

Valgupulber

Kas sul on kombeks lisada oma igapäevasele smuutile lusikatäis valgupulbrit? Sa võiksid selle lõpetada või vähemalt kontrollida koostisosi. Neuroteadlase Friederike Fabritiuse sõnul kubisevad paljud valgupulbrid kunstlikest magusainetest. Just need lisaained teevad murelikuks, sest need kahjustavad seedetrakti mikrobioomi. Terve ja tugev mikrobioom on aju tervise jaoks ülimalt oluline, sest enamik neurotransmitteritest toodetakse soolestikus.

Limonaad

Limonaad on üks halvimaid toiduaineid ajule, sest selles sisalduv suhkur kahjustab ajuveresooni. Aja jooksul jätab see aju ilma kütusest, mida ta toimimiseks vajab, mis võib viia dementsuse ja insuldini. Suhkur põhjustab ka ajupõletikku, ärrituvust, halba tuju ja unehäireid. Ka suhkruvabad versioonid mõjuvad halvasti, sest ajavad aju stressi ja suurendavad magusaisu.

Margariin

Oi see võltsvõi! Margariin sisaldab transrasvu, mis kahjustavad veresooni. Parem on jääda oliiviõli ja ehtsa või juurde.

Õlu

Õlu koosneb täielikult tühjadest kaloritest, millel puudub toiteväärtus, ütles neuroloog Byran Ho. Lisaks kahjustab mõõdukas koguses alkoholi tema sõnul närvisüsteemi.

Kofeiinivaba kohv

Kemikaalid, mida kasutatakse kohvist kofeiini eemaldamiseks, on üldiselt inimestele mürgised. Kui soovid siiski kofeiinivaba kohvi juua, siis uuri, milliseid kemikaale on sinu lemmikmargi kohvis kasutatud ja vajadusel leia ohutu alternatiiv.

Friikartulid

Rasvased toidud rikuvad ajuveresooni, mis võib viia kahjustusteni, kirjutab Huffington Post.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles