ETTEVAATUST Märgid, et su keha vaevleb veepuuduses

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kevad on käes ning see tähendab sooja päikest ja pikki jalutuskäike õues. Dietoloog Liz Weinandy annab nõu, kuidas ennetada veepuudust.

Veepuuduse sümptomid

«On mitmeid märke, et inimesel võib olla veepuudus,» ütles ta. «Peavalu või segadus, äärmuslik janu, väga tume uriin, harv urineerimine, väsimus, lihaskrambid ja peapööritus. Äärmuslikel juhtudel võib see viia kuumarabanduse või hüpertermia (ebatavaliselt kõrge kehasoojus) tekkimiseni.»

Parim viis veepuudust vältida on juua enne, kui tekib janu.

Parimad joogid peale vee

«Vesi on tavaliselt kõige parem ja sobib enamikule inimestele, kui nad ei higista liigselt. Siis hakkab tähtsamaks muutuma elektrolüütide, nagu kaalium ja naatrium, asendamine,» selgitas Weinandy. «Spordijoogid on sellises olukorras väga sobivad, kuigi pidage meeles, et enamik inimesi ei vaja neid.»

Toitudest on puu- ja köögiviljadel võrreldes teiste toiduainetega suurem veesisaldus. Hea on süüa näiteks meloneid, maasikaid, ananassi, kurki, tomatit ja salatit.

Kes on riskigrupis?

Suurem oht veepuudusse sattuda on imikutel, eakatel ja inimestel, kes ei suuda selgelt end väljendada.

Kui palju vett tuleb juua?

Joodava vee kogus päevas sõltub vanusest, pikkusest ja elukohast. Enamiku soovituste kohaselt peaks keskmine naine jooma umbes 2,7 liitrit päevas ja mees 3,7 liitrit. Keha ütleb, kui sa vett vajad, sest siis tekib janu. Sageli arvavad inimesed aga, et nad on näljased, kuid tegelikult on nad janused, kirjutab ABCNews.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles