PERSOON Eesti muusiku aus ülestunnistus: kui tahan olla kuulus artist, siis ma pean kaalust alla võtma ja...

Karmel jagab avameelselt, et identiteedikriisist polnud lihtne välja tulla. Foto: Erakogu
Mona Lii Konnapere
, Teemaveebide toimetaja
Copy

26-aastane Karmel Üksvärav, artistinimega Karmella, pälvis suurema tuntuse tüdrukutebändis Little Mess, kuid on eraelus läbi tulnud suurtest raskustest, mis paljud inimesed kergesti maha murraks. Kasvamine enesekindlaks muusikuks ja naiseks pole olnud lihtne, kuid Karmel tunnistab, et ta pole kunagi ennast paremini tundnud kui praegu.

Kuidas sa muusikani jõudsid?

Muusika on igal kombel minu perekonnas sees, et ma ei tea oma perest kedagi, kes poleks kunagi ühtegi pilli puutunud või üheski kooris laulnud. Kõik inimesed mu peres on alati muusikat suure armastusega teinud. Mu vanaisa oli kunagi oma seitsmest lapsest kokku pannud lausa puhkpilliorkestri ja nad käisid koos esinemas. Ma arvan, et mu ema tahtis midagi sarnast teha, sest ta sünnitas viis last. Muusikaarmastus on mul alati hinges olnud ja pole olnud küsimustki selles, kas ma peaksin saama lauljaks.

Mida muusika sulle tähendab?

Mul oli kaks aastat tagasi identiteedikriis ja ma mõtlesin tol hetkel, et millest see pärineb. See oli koroonaaeg, kus polnud esinemisi ja minu jaoks kadus kõik oluline ära. Ma hakkasin mõtlema, mida mulle üldse meeldib teha, sest mulle tundus, et ma teen täiesti valesid asju. Minu lemmikhobid, milleks on tantsimine ja laulmine, jäid ka sel ajal kõrvale. Kui ma leidsin lõpuks oma tee tagasi muusikani, siis ma leidsin ka iseenda taas üles ja sellest hetkest on mul olnud see veendumus, et muusika on minu jaoks kõik ja ma tahan seda igavesti teha.

Muusikutee on viinud sind väga huvitavatesse projektidesse, olid ka ansambli Little Mess algkoosseisu liige. Miks sealt lahkusid?

Ma väga sügavale sellesse teemasse ei läheks, aga see algas samuti mu identiteedikriisist, sest meil polnud esinemisi ja mul tekkis väga palju küsimusi iseendas, et kas see on õige koht, kus ma peaksin olema. Lõpuks ma jõudsin selleni, et kui ma tahan tegeleda muusikaga, siis ma tahaksin teha sellist muusikat, mis mulle endale kõige rohkem sobib. Tundus, et üksinda edasi liikumine oli selleks kõige parem valik.

Karmella on tõusev täht, kes soovitab kõigil leida elus tasakaalu.
Karmella on tõusev täht, kes soovitab kõigil leida elus tasakaalu. Foto: Erakogu

Kui oluline on sinule sooloartisti karjääri alguses olnud lähedaste tugi? Tunned seda palju?

Tõusva artistina on mul olnud palju keerulisi hetki, just peamiselt selle poolest, et mul pole olnud palju fänne, kes tuleksid mind vaatama. Mul on siiski väga vedanud, sest mul on suhteliselt suur pere, kes mind toetab. Pärast bändist lahkumist on mul olnud kontserte, kus ongi ainult minu pere kohal. Hästi armas on see, et nad tulevad üle Eesti kohale lihtsalt selleks, et mind kuulata, teades, et võib-olla keegi teine ei tule. Nemad on ikkagi alati kohal ja on minu kõige suuremad fännid. Tihtipeale, kui nad kontserdile tulevad, toovad nad mulle lilli ja käituvad, nagu ma laulaks neile esimest korda, kuigi nad on sada korda neid laule kuulnud.

Sinu sotsiaalmeediast on näha, et oled väga enesekindel, aga oled oma jälgijatega palju jaganud, et see enesekindlus pole sulle kergelt tulnud. Miks nii?

Mul oli kunagi selline arusaam, et kui ma tahan olla kuulus artist, siis ma pean selle jaoks kaalust alla võtma ja saama hästi ilusaks. Eks ta mõnes mõttes ongi nii, sest kui me vaatame lava peal inimesi, siis ikka soovime näha kedagi ilusat või mingi teatud kehatüübiga inimest. Siiski ma kindlasti ei taha õhutada seda, et kõik artistid peaksid olema väga peenikesed.

Minu mõttemaailmas toimus suur areng, kui ma tervise pärast oma toitumist muutsin. Kui ma tervislikult sööma hakkasin, muutusin enda jaoks ka ilusamaks ja kõhnemaks ning tundsin väga tugevalt, et olen midagi saavutanud. Sellest suurenes mu enesekindlus ja see muutis mind inimesena täielikult. Umbes paar kuud pärast seda elumuutust ma kandideerisin Little Messi tüdrukutebändi ja mul oli katsetel selline meeletu enesekindlus ja ma teadsin, et saan kindlasti üheks ansambli liikmeks. Ma lihtsalt tundsin, et mul läks nii hästi ja mul ei olnud seda närvi, mis mul enne alati oli olnud.

Võib öelda, et toitumise muutmine arendas mu mõtteviisi nii palju, et ma julgen väita, et ma olen täiesti uus inimene. Olen kindel, et oma elu muutmiseks ei pea olema kõhn, oluline on vaid see, et sa suudad kogu oma pagasiga enesekindlust säilitada, sest siis sa mõjud ka teistele inimestele hästi.

Karmeli elu muutus tänu õigele toitumisele.
Karmeli elu muutus tänu õigele toitumisele. Foto: Erakogu

Millest sul suured kaaluprobleemid tekkisid?

Juba väikesest peale on mulle väga meeldinud erinevates trennides käia. Oi, ma tahtsin kõike oma elus ära proovida! Ma käisin hommikust õhtuni trennides. Hommikupoole käisin koolis, siis läksin muusikakooli ja seejärel hakkasid trennid. Võrkpall, jalgpall, kergejõustik, korvpall – kõike sain katsetada. Kuid teismeeas hakkas mu kaal hästi järsult kasvama ja ma ei saanud aru, millest see tekib, sest ma käisin palju trennis ja liigutasin ennast kogu aeg. Probleem oli tegelikult selles, et ma sõin igal päeval ainult hommikul ja õhtul. Minu peamised toidud olid piimatooted, liha, rasvased toidud, nisujahu ja kõik lihtsamad söögid, mida oli ka mugav kätte saada. Kuna vanemad ei olnud ka väga palju kodus, siis tegin kõike seda, mida lapsel oli lihtne söögiks teha, näiteks makarone või pannkooke.

Ühel hetkel mu keha enam ei talunud seda toitu ja ei talunud nii kaua, kuni mul oli lõpuks väga ebamugav olla ja mul tekkisid sellest erinevad haigused. Käisin ka arstide juures, aga keegi ei osanud midagi öelda ja mulle vastuseid anda, sest mitte midagi ei toiminud. Lõpuks ma vaatasin üle oma toitumisharjumused ja sattusin internetist lugema, et ehk võiks olla abi sellest, kui ma loobun piimatoodete ja nisujahutoodete tarbimisest. Ma otsustasin täielikult neist loobuda, sest mul oli tol hetkel tõeliselt raske olla. Kui ma neist toitudest loobusin, siis tekkis ruttu väga suur muutus – kahe nädala pärast ma ei tundnud enam oma probleeme ja kuu aja pärast võtsin ma kaalust 7 kilogrammi alla. See oli minu jaoks meeletu muutus, sest väikese inimese kohta on see väga suur number.

Kas sa arvad, et naistel oleks võimalik kaalu pärast muretsemisest lahti saada? Tundub, et see teema on paljudele lausa kinnisideeks, aga tegelikult pole ju vaja selle peale nii palju mõelda.

Ma ütlen nüüd ausalt ja ma loodan, et ma selle eest vihakirju saama ei hakka. Kui ma olin tüsedam, siis ma rääkisin ise ka palju kehapositiivsusest ja sellest, et me võiksime armastada oma keha sellisena, nagu see on. Ma väga üritasingi ennast armastada ja ma mingil määral armastasingi ennast, aga see keha tegi mind haigeks. See tähendab seda, et kui ma oleksin ennast edasi sellisena armastanud, nagu ma kunagi olin, siis ma ei tea, kuhu ma tänaseks oleksin välja jõudnud. Ma arvan, et armastada tuleks oma keha mõttega, et sa ei saa seda muuta. Sa võid olla ükskõik millise kehaehitusega ja sa ei saa seda ise lõpuni muuta, aga igal juhul tuleks enda eest hoolitseda. Internetis liigub väga palju trende, kus inimesed jagavad oma mõtteid, et oma keha tuleks armastada ka siis, kui sa oled ülekaaluline, aga ma arvan, et võiks säilitada ka tervislikku aspekti. Ehk siis oled küll tervislik, aga su keha on ikkagi selline, nagu sulle kõige paremini sobib. Oma keha tuleks armastada, aga kui on vaja teha muutusi, siis tuleb ka neid teha, mitte leida põhjuseid, miks teha ebatervislikke valikuid.

Karmel Üksvärav astub üles populaarsel üritusel Vapiano Ladies Night, mis toimub 12. aprillil Tartus.

Noor lauljatar esitab nii tantsulisemat muusikat kui ka edetabeleid vallutanud ballaade. Hääled tasub soojaks teha, sest kindlasti on palju äratundmisrõõmu ja kaasa laulmist.

Karmel ise arvab, et temast on kasvanud üsna omapärane artist. «Artist peab olema ikkagi suhteliselt omanäoline, tal peab olema oma nišš ja ta peab leidma need inimesed, kes tahaksid seda muusikat kuulata. Ma arvan, et pärast bändist lahkumist on kasvanud minust karakter, kes on üsna omanäoline,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles