Naerdes oksendan kummikusse!

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Naerdes oksendan kummikusse....
Mis hittloost see kaunis värsirida küll pärit on?
Naerdes oksendan kummikusse.... Mis hittloost see kaunis värsirida küll pärit on? Foto: Kristina Herodes

Küll on kena kuulata, kui keegi eesti keeles laulab. Kuid vahel kuuleb kõrv loos hoopis omamoodi laulusõnu. Hittide hulgas on näiteks lood «Keeruta, lennuta lihavat neidu» ja «Käime matustel söömas». Just naljapäeval on paslik uurida, mismoodi see kaasaja uus ja elulähedane «rahvaluule» sündis.

Georg Otsa «Saaremaa valss» on kõigil eestlastel suviti keelel ja tantsutaldades. Ehk oled sinagi ümisenud surematut refrääni «oh keeruta, lennuta lihavat neidu, kel silmist nii kelmikaid sädemeid lööb».

Loe ka: Miks need, kes ei naera, on nõrgad, haiged ja suure kõhuga?

Legendaarne hõbehääl Georg Ots unistamas lihavast neiust.
Legendaarne hõbehääl Georg Ots unistamas lihavast neiust. Foto: Filmikaader

Hendrik Sal-Saller on Smilersiga ennast sügavale eestlaste südametesse pressinud, seda näitavad ka mitmed tema laulude valestikuulmised. Kes suudaks tõsiseks jääda järgmise fantastilise valestikuulmise peale? «Petsil on BMW, Daewoo makiga, viib meid jälle Pühajärvele.»

Smilersi särav, populaarne ja ekstravagantne solist käib vabal ajal matustel söömas. Vähemalt nii kuuleb mõni teravkõrv laulusõnu väitvat.
Smilersi särav, populaarne ja ekstravagantne solist käib vabal ajal matustel söömas. Vähemalt nii kuuleb mõni teravkõrv laulusõnu väitvat. Foto: Sander Ilvest

Aga kas bänd ise suudaks laval olles tõsiseks jääda, kui kuuleks publikut rõkkavalt kaasa laulmas superhitti sõnadega «käime matuseid mööda, lähme turnime pööningute peal»? Või veel hullem: «Käime matustel söömas…»

Nalja mõju on magiline! NAISTEJUTUD | Eesti naise ebatavaline kogemus: «Norra nõid võttis mu elu räiged traumad ning uputas huumorisse»

Lüüriline rokkar Tanel Padar on loonud võrratud sõnad loole «Tüdrukune»: «Ma hulgun särgiväel, mul pole külm.» Täitsa võib olla, et Padar võlgneb osa oma raju mehe imagost neile fännidele, kes kuulsid tema laulusõnu aastaid «ma hullusärgi väel, mul pole külm». Ja järgmine rida on vähemalt sama pöörane. Tanel on pannud kirja rea «naerdes jooksen ma hommikusse», aga see ei ole takistanud inimesi kuulmast ja kõigest kõrist kaasagi laulmast: «Naerdes oksendan kummikusse!»

Tanel Padari paljud hitid on kuulajate südames ja sõnad peas. Iseasi siis mis vormis neid kaasa röögitakse.
Tanel Padari paljud hitid on kuulajate südames ja sõnad peas. Iseasi siis mis vormis neid kaasa röögitakse. Foto: Dmitri Kotjuh

Taneli teise kauni loo «Sõnad läinud» riimiread «mina salm ja sa refrään, sulle laulu ma loon» on mõne kuulaja kõrvus haruldaselt krüptilised «ninasalv ja sina hüään».

Selgus ka, et üdini kauni ja andeka Lenna «Supernoova» värsirida «... tulen supernoovana» võib kosta «tulen suure loomana». Kui ta veel teiste tüdrukutega Vanilla Ninja bändi tegi, siis võõrsil oli neil megahitiks «Tough Enough», mida mõned kodumaised mitte nii keeletundlikud kuulajad röökisid refrääniosas kaasa: «I’m tahvlilapp! Aa-aa-aa!»

Lenna Kuurmaa on tõeline multitalent, kes jääb alati veenvaks. Keegi ei kahtle, et just nii peabki olema, olgu siis seljas sulepluus või hiti refrääniks: «Tahvlilapp!»
Lenna Kuurmaa on tõeline multitalent, kes jääb alati veenvaks. Keegi ei kahtle, et just nii peabki olema, olgu siis seljas sulepluus või hiti refrääniks: «Tahvlilapp!» Foto: Pilt videost

Virmaliste hitt «Naer», millele andis uue kuulsuse Veiko Õunpuu film «Sügisball» aga puges kuulajate hinge lummava kontrastiga, mille moodustasid dramaatiline meloodia ja maised värsiread «päikse kaisus kanad kasvasid». Nojah, mis neist vanadest kastanitest ikka leelotada, arutleb praktiline kuulaja, küllap on ikka kanadest juttu, muneb ja saab grillida ja...

Tallinna vaib Veiko Õunpuu filmis «Sügisball». Just see film tegi taaskuulsaks ka loo «Naer», kus päikes kaisus kanad kasvasid...
Tallinna vaib Veiko Õunpuu filmis «Sügisball». Just see film tegi taaskuulsaks ka loo «Naer», kus päikes kaisus kanad kasvasid... Foto: Filmikaader

Hea Jaagup Kreem , laulul «See ei ole saladus» on sul natuke imelikud sõnad: «See ei ole saladus, et olime siin, taskunoaga meie nimed selga lõikasin...» Või tahad öelda, et ma kuulen ise ka vahel valesti?

Terminaatori laulja Jaagup Kreem on kartmatu mees! Armastuse nimel võib teha ka mõndagi sellist, mida teised ei julgeks.
Terminaatori laulja Jaagup Kreem on kartmatu mees! Armastuse nimel võib teha ka mõndagi sellist, mida teised ei julgeks. Foto: Konstantin Sednev
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles