ETTEVAATUST ⟩ Proteiinipulbri tarbimine võib endaga kaasa tuua sellised tagajärjed

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Proteiinipulber on sportliku eluviisiga inimeste seas üks armastatumaid toidulisandeid, kuid sellel on pisut vastuoluline maine. On palju neid, keda on proteiinipulber lihasmassi kasvatamisel aidanud, kuid samas on seatud proteiini ohutus ja pikaajaline mõju tervisele kahtluse alla.

Valgupulbri menüüsse lisamisel võib olla nii plusse kui miinuseid.

Proteiin võib põhjustada seedehäireid

Mõnedel inimestel võivad valgupulbri tarbimisel tekkida seedeprobleemid, nagu puhitus, gaasid ja kõhukrambid, eriti kui nad on toote koostisainete suhtes tundlikud.

Suures koguses tarbimisel võib valgupulber süvendada neeru- ja maksakahjustusi

Need, kellel on neeru- ja maksahaigused, peaksid jälgima erilise hoolega, kui palju valku nad tarbivad. Seevastu näitavad mitmed uuringud, et suures koguses valgu tarbimine ei kujuta ohtu inimestele, kellel pole maksa- ega neeruhaigusi.

Proteiinipulbri mõju sõltub suures osas selle kvaliteedist

Kõik valgupulbrid ei ole võrdselt kvaliteetsed ja tervislikud. Mõned neist võivad sisaldada lisatud suhkruid, säilitusaineid ja potentsiaalselt ebatervislikke lisaaineid. Küll aga võib puhtama koostisega valgupulbritest tervisele palju kasu olla.

Valk aitab igas vanuses lihasmassi kasvatada ja säilitada

Aktiivsema eluviisiga inimesed teavad, kui oluline on valkude tarbimine lihaste taastumise ja kasvu jaoks, kuid lihasmassi säilitamisega ei peaks tegelema vaid sportlased.

«Liiga madal valgusisaldus kehas valk võib põhjustada lihasmassi drastilist vähenemist, mis omakorda aeglustab ainevahetust,» ütleb kuulsuste treener Don Saladino.

Valgupulbrid võivad aidata suurendada lihasmassi kombineerituna vastupidavustreeninguga. Seda on näidanud vadaku-, riisi- ja sojavalguga läbi viidud uuringud.

Proteiin aitab saada rasedatel kätte päevase vajaliku valgukoguse

Raseduse ajal suureneb vajadus valgu järele. Piisava valgu (või üldiselt kalorite) söömine võib olla keeruline, eriti kui esineb iiveldust, oksendamist või vastumeelsust toidu suhtes.

«Kuna laps kasvab kogu raseduse ajal, suureneb lapseootel naiste valguvajadus, mis muudab nende vajaduste rahuldamise ainult toiduga keerulisemaks. Valgupulbri menüüsse lisamine aitab naistel rahuldada suurenenud valguvajadust kogu raseduse ajal,» ütleb rasedate dietoloog ja terviseekspert Jamie Adams.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles