Vaevled kontrollimatute isude käes? Nii saad need hõlpsalt peatada

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Emotsionaalne ülesöömine on viimastel aastatel laialdaseks probleemiks kujunenud, kuid selle vastu on tõhusaid nippe. Postimees Naine toob teieni mõned vähem kontimurdvad nõuanded, mis aitavad isu kontrolli all hoida.

Hoidu ebatervislikest dieetidest

Populaarsed dieedid on sageli ebatervislikud ja võivad söömishooge võimendada. Selle asemel, et järgida dieete, mis keskenduvad tervete toidugruppide väljajätmisele või kaloraaži olulisele vähendamisele, keskendu tervislike muudatuste tegemisele. Söö rohkem töötlemata toiduaineid, nagu puuviljad, köögiviljad ja täisteratooted, ning mõõdukalt maiustusi, selle asemel et need oma menüüst täielikult välja jätta.

Väldi söögikordade vahelejätmist

Üks tõhusamaid viise ülesöömist ennetada on panna paika regulaarne söömisgraafik ja sellest kinni pidada. Söögikordade vahelejätmine võib soodustada isu ja viia suurema tõenäosusega emotsionaalse söömiseni.

Söö rohkem kiudaineid

Kiudained liiguvad läbi seedetrakti aeglaselt, hoides kõhu kauem täis. Neid tarbides püsib ka isu väiksem ja toitu tarbitakse vähem. Seetõttu tasuks lisada toitudesse puu-, köögi- ja kaunvilju – need tekitavad täiskõhutunde ja hoiavad seda.

Tee köögis suurpuhastus

Kui oled kööki maitsvat rämpstoitu varunud, on isudel palju lihtsam tekkida. Seevastu tervislike toitude käeulatuses hoidmine võib vähendada emotsionaalse söömise riski, kuna see piirab ebatervislike valikute hulka. Varu kööki puu- ja köögivilju, valgurikkaid toite, täisteratooteid, pähkleid ja seemneid. Need on tervislikud ja aitavad emotsionaalset söömist vältida.

Maga piisavalt

Uni mõjutab inimese näljatunnet ja söögiisu ning pideva unepuudusega võivad kaasneda söömishood. Püüa magada öösel vähemalt kaheksa tundi, et hoida oma söögiisu kontrolli all ja vähendada ülesöömise riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles