Egle Nabi: põhjused, miks enne kaalulangetamist end mõõta ja pildistada

Marju Ränk
, naine.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy

Tõenäoliselt on kõik kuulnud, et number kaalul ei näita tõelist progressi! Tihti võib esmalt tunduda, nagu kaalunumber ei lange piisavalt kiirelt, samas on keha rohkem trimmis ja riided hakkavad suureks jääma.

Treener Egle Nabi loetleb Fitbody Instagrami lehel üles põhjused, miks peaks iga inimene enne kehakaalu langetamist ja treenima asumist end kõigepealt mõõtma ja pildistama.

Nabi sõnul on peamine põhjus see, et pildid ja mõõdud aitavad paremini edusamme jälgida. «Selline regulaarne kaardistamine aitab sul olla rohkem fookuses ning motivatsiooni on lihtsam hoida!» toob ta esile ka teise põhjuse.

Kuidas end mõõta?

  1. Mõõta võiksid: rinda, käsi, taljet, tuharaid ja reisi.
  2. Mõõda alati samast kohast ning märgi tulemused üles. Nabi soovitab kaaluda ja mõõta kohe hommikul enne hommikusööki.
  3. Pildid võiksid teha võimalikult lühikestes riietes ja hea valgusega! Pildista end eest, küljelt ja tagant. Saad piltidelt jälgida, kuidas keha muutub, kuidas on rüht, kus on rohkem rasvkude ning kuidas muutub kehakuju.
  4. Võiksid mõõte võtta kord nädalas ning võimalusel alati samal ajal.

Varem jagasime teiega lugu sellest, kuidas jääda saledaks ka pärast 40. eluaastat. Just selles «maagilises» vanuses hakkab inimene kiiremini kaalus juurde võtma ja kaalu kaotamine, vastupidi, muutub üha raskemaks.

Näpunäited on järgmised:

1. Väldi lisasuhkrut

Ka paljud pealtnäha tervislikud toidud sisaldavad suhkrut, kuid see ei tähenda, et neist tuleks täielikult loobuda. Tähelepanu tasub pöörata just kunstlikele magusainetele, mis organismis halvasti imenduvad.

2. Ära unusta jõutreeningut

Vanusega lihasmassi protsent kehas väheneb ning rasv võtab võimust. Selle vältimiseks tee regulaarselt jõutreeningut. Rekordeid pole vaja tingimata püstitada, sobivad ka lihtsad harjutused kergete hantlitega.

3. Ole kannatlik

Kui 20-aastaselt võis mängleva kergusega kehakaalu langetada, siis vanemas eas pole see nii lihtne. Kaalulangetamine on võimalik, kuid see toimub aeglasemalt.

4. Ära keskendu dieedile

Meie keha muutub kogu elu ja see on normaalne. Kindel on aga see, et head tulemust saab hoida vaid siis, kuid pead kinni tasakaalustatud toitumisest. Mingitele imedieetidele pole mõtet loota! Ära võitle oma kehaga.

5. Lisa toidule vähem soola

Sool kutsub esile turseid, mida kogevad kõige sagedamini just üle 40-aastased inimesed. Väldi ka konserve ja valmistoite – sealt leiad kindlasti rohkem soola, kui peaks.

6. Sea eesmärk

Otsusta, miks soovid kaalust alla võtta: ürituseks, peoks või lihtsalt tervena püsimiseks. Sinu eesmärgist sõltub edasine motivatsioon.

7. Mine õigel ajal magama

Kui varem said endale lubada ööpäevas neli tundi und ja püsisid erksana, siis nüüd selline rütm tõenäoliselt ei tööta. Kvaliteetne uni ei oluline mitte ainult tervisele, vaid ka kogu järgmise päeva toimimisele: unepuuduse tõttu võid trenni vahele jätta ja väsimuse tõttu topelt süüa.

8. Lõpeta kalorite lugemine

Kui palju kaloreid sisse sööd, on loomulikult oluline, kuid see ei tohiks muutuda kinnisideeks. Veendu, et sinu toitumine oleks tasakaalus – see aitab kõhul täis püsida ja hoiab sind tervena.

9. Muuda oma patutoitu

Pannkoogid ja jäätis tuleks asendada köögiviljade, pähklite ja puuviljadega. Isegi kui oled terve nädala tublisti toitumist jälginud, siis liiga suur kogus jäätist või pitsat suurendab vöökohta või paneb kaalunumbri pikaks ajaks seisma. Aeg-ajalt patutoitu lubada on siiski okei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles