VAATA PILTE Hinnatud Eesti spaa üllatas millegi erakordsega (1)

Elamus Spa avas äsja tuliuued taevamaalid. Foto: Säde Külaots
Copy

Kas talvises Eestis on võimalik tähistaevast imetleda? Muidugi! Metsas, kus pole linnakuma, näeb seda selgel ööl väga hästi. Ainult jube külm hakkab. Kuid tähti võib vaadata ka eksootiliselt soojas vees mõnuledes. Ei usu? Veendu ise.

See oli koolivaheaja õhtu. Väljas oli sula, ilm romantiliselt porihall ja tüüpide tuju umbes samas toonis. Ei osanudki kohe midagi välja mõelda, mis kahele teismelisele ja ühele 9-aastasele meeldida võiks. «Aga lähme siis spaasse,» pakkusid lapsed. Kui lapsed saavad valida, otsustavad nad sageli Mustamäe Elamus Spa kasuks. Ja pean tunnistama, et enamasti saavadki meie peres nemad valida. Mina eelistan iga mõttetu vaidluse asemel oma helget meeleolu ja head tuju säilitada.

Elamus Spa värske nägu tuleb külalisel ise üles otsida.
Elamus Spa värske nägu tuleb külalisel ise üles otsida. Foto: Karen Härms

Olin linna pealt juba üht-teist kuulnud – et spaas on midagi uut ja põnevat valmis saanud. Mis see on ja kus see on – selle otsustasime kohapeal omal käel üles leida. Aga otsida polnud vajagi. See uus ja äge kargab kohe silma igaühele, kes uksest sisse astub ja pilgu tõstab. Basseinide kohal ei ole enam lagi, seal on taevas! Täiesti erakordne ja uljas lahendus, mida enamik minimalismi usku sisekujundajaid ei julge uneski näha.

Analoogi leiab Las Vegasest

Maailma mastaabis seal midagi erakordset pole – imelised taevavaated leiab näiteks Las Vegase kultushotellist The Venetian. Neid tullakse imetlema üle ilma kokku. Venetianis olen mitmel korral peatunud ja nautinud, kuidas taeva heledus muutub ühes päevarütmiga – hommikul on need ergutavalt heledad ja õhtul romantiliselt sumedamad.

Romantiline õhtusöök palazzo terrassil, taustal paistab sume suveõhtu taevas. Aga võta näpust - tegelikult on see hoopis valgustatud taevamaal. The Venetian hotell Las Vegases peibutab samuti lummavate taevamaalidega. 
Romantiline õhtusöök palazzo terrassil, taustal paistab sume suveõhtu taevas. Aga võta näpust - tegelikult on see hoopis valgustatud taevamaal. The Venetian hotell Las Vegases peibutab samuti lummavate taevamaalidega. Foto: Marko Külaots

Kogu päev on esindatud ka Elamus Spas – perepoolel on igavese ilusa ilma suvepäev ning Spa 21+ romantikute poolel igavene tähine öö.

Loe ka seda: VIDEO! Uhke värk – Baltikumi ainus kõrge tunnustuse pälvinud spaa asub Eestis 

Ainus piisavalt vana tüüp meie kambas olen täna küll ainult mina, aga õnneks lubatakse meid koos 13-aastase tütre Sädega korraks uut öötaevast uudistama minna ning mõned pildid teha. «Täiega päris ju,» on tütar jupp aega pahv. «Ma pole mitte üheski spaas nii lahedat lage näinud! Mismoodi nad küll tegid seda?»

Mul pole aimugi, kuidas vinge ruumiline maal spaa lakke sai. Aga võtan ühendust teose autoritega – küll nemad teavad.

Romantilised loov-ööd vete kohal

Laemaalide taga on kaks tuliverelist noort kunstnikku Vahur Agar ja Helena Hanni. Nende loovhingede tööd näeb siin kujunduses mitmel pool mujalgi ja see annab suure panuse sellesse, et siinne keskkond on täiesti ainulaadne ega ole surutav ühegi sisustusstiili raamidesse.

Helena Hanni ja Vahur Agar
Helena Hanni ja Vahur Agar Foto: Kersti Niglas

«Vedelesime kahekesi seal ise lamamistoolides ja lõõgastusime,» meenutab Vahur Agar idee sündi. «Ja korraga jäime vaatama neid lagesid – kuidagi igavad, betoonist, tühjad laed. Aga mis siis, kui need oleksid lõuendid, mis tekitavad avarust juurde? Kui me maaliksime siia taevad? Perespaa poolele teeksime päeva ja täiskasvanute poolele öö, mõtle kui lahe. Nii see idee sündiski. Pakkusime Elamus Spa juhile selle välja, ta võttis kohe tuld ja hakkasime pihta.» Kunstnike visioonis pidi maalingut täiendama veel seda elluäratav UV valgus. Vahuri ja Helena sõnul on nende maalid vaid üks etapp pidevalt uuenevast ja arenevast lõõgastumispaigast.

Elamus Spa avas äsja tuliuued taevamaalid.
Elamus Spa avas äsja tuliuued taevamaalid. Foto: Säde Külaots

«Ma tean, et sinna tulevad juurde veel mitmed erinevad andekate valguskunstnike lahendused, puidumeistrite tööd, igasugu põnevad uuendused,» avaldab Agar. «Elamus Spasse tuleb pidevalt juurde ägedaid üllatusi, see on nagu Tallinna linn, mis ei saa mitte kunagi valmis. Iga kord uuesti tulles on midagi avastada. Mina tean kui suured plaanid ees on, aga ega ma neid välja ei räägi. Siis on põnevam.»

Kuid ideed teostada polnud sugugi sama lihtne, kui midagi lennukat välja mõelda. Tegijad tunnistavad tagantjärele, et see oli ikka päris pöörane projekt ja korralik väljakutse.

Vahur Agar ja Helena Hanni
Vahur Agar ja Helena Hanni Foto: Kersti Niglas

«Ega seda maalida ei olnud lihtne,» meenutab Vahur Agar. «Saime töötada ainult siis, kui spaa on suletud, ehk siis öösel. Meil ei olnud liiga palju aega, et panna tellingud üles, maalida kõik puhtalt ära ja koristada hommikuks ära. See oli ikka päris korralik väljakutse meile mõlemale Helenaga. Kõik maalid tegime kahekesi koos.» Lisaks tuli tegutseda nii, et mitte üks piisk ei kukuks vette ega juba olemasolevale kujundusele. Korralik kübaratrikk.

«See oli ikka omaette katsumus,» naerab kunstnik nüüd. «Ja 21+ poolel on laes veel suured taldrik-lambid, mille tagant meil tuli maali teha. Kasutasime pikki teibaid, mille otsa panime rullid ja siis maalisime sealt üle serva.»

Kuid hoolimata sellest, et ulja idee teostamine polnud lihtne, üllatas valmis saanud taevaste emotsionaalne vägi isegi tegijaid endid.

«Kokkuvõttes – meile mõlemale väga meeldis see projekt. See oli tõeline väljakutse luua kinnisesse ruumi rohkem avarust, õhku ja maagiat juurde. See tekitas meis endis väga suurt hasarti ja elevust. Tähistaevas loob veelgi rohkem romantikat.»

Lihtne on jääda tähti vaatama ja kogu asjalik plaan sootuks unustada.
Lihtne on jääda tähti vaatama ja kogu asjalik plaan sootuks unustada. Foto: Säde Külaots

Saad ise valida, kas öö või päev

Olen kohapeal täiesti lummatud ja unustan end taevamaastikke pikemalt imetlema. Kui mu nutikal tütrel ei tuleks meelde pilte teha, siis meil tõenäoliselt neid polekski. Spa 21+ ala oli juba varem erakordselt õdus ja romantiline paik, aga nüüd on sel veel täiesti eriline aura. «Väga kavalasti tehtud,» konstateerib mu tütar. «Siis sa võid ükstapuha millal spaasse tulla ja ise valida, kas sul parasjagu on päev või öö.»

Lapsed on mul kõik korralikud saunafännid ja sellisele kambale pakub Elamus Spa korralikult avastamisrõõmu. Esiteks on atraktsioon juba kõik saunad läbi käia, mida on enam kui 20. Edasi saab oma lemmikutesse pikemaks peatuma jääda.

Säde on meie pere kartmatu Viikingi-pintsess ja tema lemmikuks on terrassile peidetud, laevakujuline ja meeldivalt äkilise leiliga viikingite saun. Meil veab – üks külastajaist on vabatahtlikult enda kanda võtnud saunavana ameti. Enamasti tuleb selleks ajakaval silma peal hoida ja õigeks ajaks rituaalile minna. Ja see on alati täiega äge! Aga siin ta möllab täitsa vabalt-rivitult – viskab leili, innustab teisi ja lehvitab rätikuga kuuma õhku ülalt allapoole.

«Emme, see on väga isemoodi koht ikka,» ütleb Säde hiljem. «Kõik inimesed on siin kuidagi nii normaalsed. Toredad täitsa.» Aga katsu sa tujust ära ja torssis olla, kui leilis kõik pinged välja lasta saad.

Ebamaine jõesaun

Mu poja lemmiksaun on aga «Oja saun», mis tegelikult kannab nime müstiline jõesäng. Seal on mõnus 80-kraadine temperatuur, Jaan Tätte muusika ja tõsiselt eriline sisekujundus. Juba varem võlus see voolava vee ja käbilaega. Kuid nüüd on seinalaudadele prinditud ruumilised loodusvaated, mis muudavad leiliruumi avaraks ja eriliseks. Ühel pool on mägijärv, mille sarnaseid olen näinud Austrias matkates ja teisel pool kaljudelt laskuv kärestikuline jõgi, mille teisikuid näeb Brasiilias. Nii et igaüks saab ise valida, kas tema hingele on armsam järve avarus või jõe elujõud.

Saun «Müstiline jõesäng» on muutunud veelgi maagilisemaks – seinalaudadele on ilmunud ruumilised loodusvaated.
Saun «Müstiline jõesäng» on muutunud veelgi maagilisemaks – seinalaudadele on ilmunud ruumilised loodusvaated. Foto: Säde Külaots

«Elamus Spas on mõnus meeleolu ja vaib,» arvab poeg Ott (15). «Seal on mõnusad saunad, on valikut saunades. Mitte kuskil pole nii palju erinevaid saunu. Palju erinevaid basseine ja korralik ujula ka, kus saab trenni teha – tavaliselt spaas sellist asja ei ole. Nii et saad teha kõigepealt korralikult trenni ja pärast minna tšillima.»

«Siin on ainukene spaa-toit, mida mina söön,» ütleb Õnne (9). «Ja minu meelest on äge, et on eraldi mõeldud laste peale. Selle peale, mis meile meeldib. Ja basseinides ei ole liiga külm vesi, mis vahel on.»

Säde, Õnne ja Ott Elamus Spa basseinis, jaanuar, 2023.
Säde, Õnne ja Ott Elamus Spa basseinis, jaanuar, 2023. Foto: Kristina Herodes

Mu lapsed tunnevad kohalikku spaa-maastikku hästi. Kuna neile nii meeldib, oleme igal pool käinud. Lisaks lähivälismaal ning samuti mitmel pool Euroopa spaades, võrdlusmoment on neil täiesti olemas. Mitte keegi neist ei pane imeks, et just Elamus Spa ainsana Baltikumis maailma parimaid spaa- ja saunakeskusi koondava organisatsiooni Aufgussi liikmeks sai.

«Minu meelest on see nii lahe, kui iga nurga taga on oma meeleolu,» teatab Õnne. «Siis iga maitsega inimesed tunnevad end kõik mõnusasti koos ja kellelgi ei hakka igav ka.»

«Minu arust siuksed asjad, mis ruumi rohkem ellu äratavad, jätavad külalislahke mulje,» lisab Ott.

Kui hiljem riidesse pannes lastelt tuliuute taevamaalide kohta muljeid uurin, saabki teraseid tähelepanekuid vaid Sädelt. Teised leiavad, et need sobivad sinna nii hästi, nagu oleks seal alati olnud. Ilma taevasse vaatamise võimaluseta ei kujutaks enam spaas käiku ettegi.

Õnne võtab leili. «Minu meelest on see nii lahe, kui iga nurga taga on oma meeleolu. Siis iga maitsega inimesed tunnevad end kõik mõnusasti koos ja kellelgi ei hakka igav ka,» leiab 9-aastane saunafänn.
Õnne võtab leili. «Minu meelest on see nii lahe, kui iga nurga taga on oma meeleolu. Siis iga maitsega inimesed tunnevad end kõik mõnusasti koos ja kellelgi ei hakka igav ka,» leiab 9-aastane saunafänn. Foto: Säde Külaots
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles