VIDEO ⟩ Uhke värk – Baltikumi ainus kõrge tunnustuse pälvinud spaa asub Eestis (3)

Copy
  • Aufguss koondab maailma parimaid spaakeskusi ja ühe neist leiab Eestist.
  • Uljad laienemisplaanid – tulekul on amfiteater ja turvalised liutorud.
  • Mida raskemad on ajad, seda enam vajavad inimesed kohta, kus lõõgastuda.

Mida teevad eestlased pimedal ja porisel ajal? Käivad spaas lõõgastumas. Sestap leiabki Eestis spaa pea igast linnast, maakonnast, saarelt ja rannalt. Kogu Baltikumi peale on aga vaid üksainus spaa, mis teenis välja Michelini tärniga võrreldava tunnustuse ning võeti maailma parimaid spaakeskusi koondava assotsiatsiooni Aufguss WM liikmeks. Meie õnneks asub seegi Eestis – Mustamäe Elamus Spa.

Aitab juba halast! Maailmas on karmid ajad, majandust ähvardab jahtumine ja inimeste vaimne tervis on nigelam kui iial enne. Kuid fakt on see, et negatiivsusega kaasa minnes me olukorda paremaks ei tee. Elamus Spa otsustas mitte taanduda, vaid kasvada ja teha kõik otsused nii, nagu headel aegadel tehakse. See tähendab julgeid investeeringuid, suurejoonelisi arendusplaane ja veelgi pikemaid lahtiolekuaegu. Kõik selleks, et inimestel oleks olemas vähemalt üks koht, kus end välja elada ning positiivsuse akud täis laadida.

Lõõgastumist on inimestel just tänapäeval kõige kriitilisemalt vaja. Elamus Spa otsustas uksed kauem lahti hoida ja seda võimalust pakkuda.
Lõõgastumist on inimestel just tänapäeval kõige kriitilisemalt vaja. Elamus Spa otsustas uksed kauem lahti hoida ja seda võimalust pakkuda. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ujuvad vastuvoolu

«Kuna pikad ja pimedad talveõhtud on tulemas, siis meie otsus on vastuvoolu ujuda,» räägib Elamus Spa juht Andres Tiik. «Me ei lähe kaasa selle negatiivsusega, et ajad on rasked ja tuleb koomale tõmmata. Inimesed vajavad positiivsust oma ellu rohkem kui kunagi varem! Eestlased on sadu aastaid ammutanud oma elujõu, tervise ja võime vastu pidada just saunast. Tahame, et see võimalus oleks kättesaadav.»

Alates 4. novembrist on Elamus Spa iga päev avatud südaööni ning Spa21+ nädalalõppudel veel tunnikese kauem. «Idee kauem lahti olla andsid meile kliendid – tihti kuulsime, et tööpäev kestab kaua ja küll on kahju, et peale seda enam spaasse auru välja laskma ei jõua,» lisab Tiik. «Nüüd seda muret pole. Ujumishuvilised saavad juba varahommikul ujuma tulla ja õhtused lõõgastujad saavad rahuliku südamega aja maha võtta. Ajalimiidi seadmine ei käi minu arvates tõelise puhkusega kuidagi kokku.»

Kogu piiranguterohke koroonaaja kasutas Elamus Spa ära selleks, et keskkonda külaliste jaoks veelgi mõnusamaks muuta. Läheme ringkäigule koos spaa turundusjuhi Margit Kurniga. Muutusi on tõesti palju! Luksuslike baldahhiinvooditega puhkepesakesi, mida inimesed väga armastavad, on suurel hulgal juurde loodud. Lisaks on elavnenud kujundus. Esmapilgul ei tunne spaad äragi. Kuid kogu varasem isikupära on alles, lihtsalt kõike, mis meeli erutab ja spaapuhkusele naudinguid lisab, on veelgi külluslikumalt.

Elamus Spa roheline terrass täna. Aasta pärast valmib siin suur ja uhke amfiteatri stiilis saun.
Elamus Spa roheline terrass täna. Aasta pärast valmib siin suur ja uhke amfiteatri stiilis saun. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eriliste võimalustega amfiteater-saun

Elamus Spa lõõgastumisoaas ei piirdu vaid siseruumide, saunade ja basseinidega, nii perepoole kui Spa21+ juurde kuuluvad ruumikad rohelised terrassid. Jalutame õue. Juba praegu on seal tšill olla ja saunast tulles tundub, et suvi kestab igavesti. Kuid peagi teoks tehtavad plaanid on veelgi suurejoonelisemad.

«Järgmine aasta samal ajal avame siin väga erilise amfiteatri stiilis sauna,» jutustab Kurn. «Ringikujuline saun koos täis-multimeedialahendusega, mis sisaldab ka kaasaegset kino- ja teatritehnikat. Saunas toimuvaid rituaale saab korraga nautida kuni 150 inimest. Lisaks unikaalsetele tehnilistele võimalustele on seal nii heliteraapia, valgusteraapia kui aroomiteraapia ning maailmas populaarsust koguv rätikute show. Amfiteatri saunas saab lausa filme vaadata! See tuleb paik, mis pakub elamust nii vaimule kui kehale.» Sellise mastaabiga uljas idee on maailmas ainulaadne ning meelitab kindlasti saunasõpru kohale ka piiri tagant. On, mida oodata.

Amfiteatri moodi saunas viiakse spaarituaalid seninägematule tasemele. Kuid juba praegu leiab Elamus Spast rikkalikult rituaale igale maitsele. Nii neile, kes igatsevad äkilisemat ja tulisemat elamust, kui ka mahedamaid naudinguid. Paljud spaafännid hoiavad hoolega silma peal, mis rituaal kusagil algamas on, ning kulgevadki õhtut veetes just neid pidi. Kuid on ka kartlikumaid, kes ei julge igaks juhuks nina ligi pista. Mis toimub saunarituaali ajal? Tõsi, see kogemus puudutab ja tihti ka raputab tugevalt keha ja meelt, aga mingi ekstreemsport see pole. Peamine on ühise kogemise rõõm – see võimendab elamust.

«Saunarituaali ajaks tulevad inimesed kõik kokku,» kirjeldab Elamus Spa peasaunameister Alex Sild. «Oleme saunas nagu üks pere. Üritame välja lasta kõik emotsioonid, mis meis peidus on. Mõnel on see viha, teisel rõõm, aga me kõik koos karjume. Samal ajal vihtleme ja viskame hästi palju leili ja püüame koos elada võimalikult palju kuuma üle. See on väga vabastav, mõnus kogemus.»

Saunameistri sõnul pole tema veel näinud inimest, kel peale rituaali meel kerge ja suu kõrvuni poleks. «Kõik tulevad alati rõõmsa näoga välja. Siis me hüppame kõik koos külma ja pärast saavad osalejad tagasisidet anda, mis neile täpsemalt meeldis.»

Torud, mida kartma ei pea

Siiani on Mustamäe Elamus Spa südameid võitnud erakordselt lõõgastava keskkonna ja saunade valikuga. Kuid aasta pärast täiendavad mõnulemisvõimalusi veel neli vägevat toru.

«Jah, laste lemmikud oleme varsti,» ütleb Margit Kurn muiates. «Liutorud eri vanustes lastele ja ka täiskasvanutele. Ning need saavad olema palju turvalisemad, kui seni nähtud – kõik, kes kardavad kiirelt vette maanduda, saavad rahuliku südamega liugu lasta – raja lõpus on pidurdamisala. Lapsevanemal on võimalik ka lapsega koos torust alla lasta.»

Elamus Spa lasteala.
Elamus Spa lasteala. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pean tunnistama, et mina kardan torusid ja tavaliselt vaatan väriseva südamega, kuidas lapsed seal rallivad. Nii et minu puhul hakkab see loogika kehtima ilmselt vastupidi – vaprad lapsed võtavad hoopis emme ühes. Kui vette maandudes meik maha ei tule, siis võib-olla olen isegi nõus proovima.

Stiili poolest on siia teadlikult loodud lõõgastav ja elurõõmus kaleidoskoop. Kõikvõimaliku stiili, kuumuse ja kujundusega saunu on rohkem, kui ühe külastusega läbi käia jaksaks. «Eks mõni sisekujundaja on küll praganud, et peaks olema must, hall ja minimalistlik,» naerab Andres Tiik. «Aga mismoodi sa kõleduse keskel lõõgastud? Elu näitab, et just stiilide paljusus inimestele meeldib – igaüks tunneb end koduselt ja hästi.»

Ka rahvusvahelisel areenil oli just ainulaadne ja huvitav sisekujundus üks trumpe, mis spaale kõrge tunnustuse tõi. Kuid mitte ainult.

«Aufgussi organisatsiooni liikmeks võetakse ainult maailma kõige paremad spaad,» selgitab saavutuse tausta Elamus Spa müügi- ja turundusjuht Margit Kurn. «Hinnatakse keskkonda, teeninduskvaliteeti, saunarituaalide rohkust ja loomulikult kvaliteeti.»

Saavutuse kaalukust kinnitab uudise jõudmine rahvusvahelisse meediasse. Näiteks kirjutas sellest Jaapani Forbes, mis pole Eesti ettevõtetel seni palju peatunudki.

Aufgussi liikmestaatus on külalisele justkui taseme garantii täpselt samal moel nagu Michelini tärn restoraniäris. Maine hoidmine on organisatsioonile ülioluline ja allapoole tipptaset pole isegi võimalust kandideerida. Ringi jalutades tajume igal sammul, kui hubane ja mõnus paik see on, inimesed tunnevad ennast vabalt ja hästi. Julgus ka keerukal ajal positiivseks jääda ning koomale tõmbamise asemel julgelt edasi areneda kannab kaugele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles