2023. aastal on oodata dementsuselainet. Vaata, kuidas oma aju kaitsta (1)

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Värskete uuringute kohaselt arvatakse, et 2023. aastal kasvab ülemaailmne dementsuse juhtumite arv 3 miljoni võrra. Järgmise kolmekümne aasta jooksul on haiguse levik eeldatavasti veelgi suurem. Õnneks on olemas mitmeid tõhusaid viise, kuidas dementsust ennetada.

Miks dementsuse juhtumid sagenevad?

Arvatakse, et tulevasi haigusjuhte tekitavad neli peamist riskitegurit: suitsetamine, ülekaalulisus, kõrge veresuhkrutase ning madal haridustase.

Ainuüksi ülemaailmse juurdepääsu parandamine haridusele võib vähendada dementsuse levimust 2050. aastaks kogu maailmas 6 miljoni juhtumi võrra, vahendab MindBodyGreen. Ülekaalulisuse sagenemine, kõrge veresuhkrutase ja suitsetamine võivad aga sama aja jooksul põhjustada 7 miljonit uut juhtumit.

Kuidas oma aju dementsuse eest kaitsta?

Õnneks näitavad uuringud, et tervislik eluviis võib vähendada dementsuse riski, isegi kui perekonnas on dementsust esinenud. Mida varem rakendada aju tervisega seotud harjumusi, seda parem – kui dementsus jõuab teatud staadiumisse, muutuvad sekkumised palju vähem tõhusaks.

Soovituslik on lisada vähemalt üks järgnevatest nõuannetest oma igapäevarutiini, et kognitiivne tervis hea püsiks:

1. Väldi suitsetamist.

2. Maga kaua ja sügavalt.

3. Hoia oma veresuhkrutaset ja vererõhku kontrolli all.

4. Võta aju pikaealisust soodustavat toidulisandit.

5. Tee regulaarselt trenni või liigu värskes õhus.

6. Söö tasakaalustatud toitu, mis on täis toitainerikkaid, ajule tervislikke toite.

Dementsuse juhtumite sagenemine ei tähenda, et peaksid sellega kunagi kokku puutuma. Lisa 2023. aastal oma igapäevarutiini mõned neist ajule tervislikest harjumustest – kunagi pole liiga vara või liiga hilja hakata oma kognitiivse tervise eest paremini hoolt kandma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles