HEA VÕI HALB UUDIS? ⟩ See on müüt, et teatud vanusest ainevahetus aeglustub

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Iga sünnipäeva möödudes märkad muutusi oma kehas – mõnda neist on raskem aktsepteerida kui teisi. Kindlasti oled kuulnud, et vanuse kasvades inevahetus aeglustub, mis võib muuta kaalulangetamise tohutult vaevaliseks. Kuid uuringud panid selle väite proovile ja avastasid, et see on täielik vale!

Ära pane oma kaalutõusu keskeas aeglustunud ainevahetuse arvele. Ajakirjas Science avaldatud uuring tegi kindlaks, kuidas mõjutab inimese suurus ja vanus iga päev kulutatud energiahulka. Selgus, et ainevahetus ei aeglustu keskeas. Tegelikult püsib ainevahetus stabiilsena alates 20. eluaastast kuni 60. eluaastani.

Uuringus leiti, et inimese ainevahetus on lapsena kiirem, langeb järk-järgult noorukieas ja liigub 20-aastaselt stabiilsele tasemele ning püsib seal kuni 60. eluaastani. Ei mingit ainevahetuse aeglustumist keskeas või muutusi menopausi ajal. Kaalutõusu, mida nii paljud keskeas kogevad, ei saa ajada aeglustunud ainevahetuse kraesse.

Vananemise ja ainevahetuse aeglustumise vahel on endiselt seos, kuid see tekib alles hilisemas eas. 60-aastaseks saades aeglustub ainevahetus iga kümne aasta tagant seitse protsenti, kirjutab eatthis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles