VANDENÕU? ⟩ Ilus olemine ei pea sugugi kallis olema! Aga kasulik on, kui naised seda usuvad...

Raamat «SINA – särav ilus naine alati». Raamatu autorid Helina Eha ja Cadrin Lokotar. Foto: Erlend Štaub
Copy

Hei, naised – kes tahab olla kaunis, terve ja õnnelik? No kes ei tahaks... Häda ongi selles, et kõike seda meile pakutakse, aga tehakse nägu, et see on kallis, keeruline ja vaid vähestele võimalik. Ärge uskuge, saab lihtsamalt ka!

Äsja ilmunud raamat «SINA – särav ilus naine alati» ongi ilusama elu spikker taskusõbranna vormis. Kaks ilumaailmas aastaid edukat karjääri teinud särtsakat õde Helina Eha ja Cadrin Lokotar panid lihtsalt kirja kõik selle, mida neilt on aastate jooksul küsitud.

Vaata siit raamatu esitlust

Raamatu trump on see, et kõik antakse edasi lühidalt, selgelt ja praktiliselt. Pole uinutavat ilukõnelisust ega koormavat teooriat. On see, mida kaks naist ise on proovinud ja mis päriselt tulemusi annab. Ning mis eriti sümpaatne – Cadrin ja Helina on seda meelt, et ilu ei pea üldse olema kulukas luksus või metsik ajaröövel. Kõike saab ise teha, kiiresti ja arukalt, ning säästa sealjuures nii aega, raha kui närve. Ajasime raamatu «SINA» autoritega veidi juttu.

Helina Eha ja Cadrin Lokotar, pilt raamatu ilupeatükist 
Helina Eha ja Cadrin Lokotar, pilt raamatu ilupeatükist Foto: Erlend Štaub

Mida kogemus näitab, mis nõuannet naised kõige rohkem vajavad?

Cadrin: Paraku seda, et usu endasse ja ole ise õnnelik. Kõik algab iseendast! Kui ise oled tühi kui väljaväänatud käsn, ei saa kedagi teist aidata.

Helina: Leia iseennast. Leia oma enesekindlus. Ja siinkohal ei pea ma silmas mingit koolitust, vaid lihtsalt oma mõttetööd ja arusaama. See pole üldse nii raske, nagu vahel müüakse – meie kogemuse järgi on ka lihtsam tee, mida raamatus kõigile jagame.

Mis oli kõige lõbusam asi raamatut tehes? Kas midagi üllatas ka?

Cadrin: Nii nagu eluski, tuleb esimene hea mõte ja siis mõtled üle, hakkad seda tuunima. Nii juhtus ka meiega selle raamatu kirjutamisel. Õnneks meie pöördusime esialgse mõtte juurde tagasi. 

Helina: Üllatus oli see, et raamatut kirjutada ja kirjastada ei olegi raske, eriti kui on head partnerid.

Cadrin: Kõige ägedam seik raamatu sünniloos oli kiire fotosessioon Erlendi garaažis. Tõime kohvritega tualette kohale ja siis laotasime need mööda hoovi laiali ja hakkasime koos Kristinaga sobivaid kombosid valima. See oli nii ehe nagu elu!

Katkend raamatus «SINA»

VABASTA END LIIGSETEST VALIKUTEST

Pane paika teemadering, mis Sind kõnetab. Kõiki maailma asju ei jõua ega peagi jälgima. Mida teeb meiega liiga suur hulk valikuid? Tekitab asjatut stressi, müra ja pinget ning muudab elu keeruliseks. Lisaks langeb liigsete valikute keskel võime eristada olulisi teemasid ja neis otsuseid langetada.

Valikuid saab piirata nii:

Vaata üle inimesed oma elus. Kes on Sinu jaoks autoriteedid, kellega suhtled, miks? Kas juhuslikul inimesel peaks olema õigus Sinu ajale?

Piiritle oma stiil. Sulle võivad paljud asjad meeldida, aga kas need Sulle ka sobivad, kas toetavad Sinu elustiili? Suurem osa valikuid kaob.

Hangi igapäevased hooldustooted ühelt ilubrändilt, mille oled enda jaoks sobivaks valinud.

Käi võimaluse korral või telli ühest ja samast toidupoest. Kaob kohanemisele kuluv aeg. Vahel võib mujal mõni pakkumine hinna poolest ahvatleda, aga sinna sõitmisele kuluv aeg ja energia ei tasu enamasti lõppkokkuvõttes ära.

Mis on suur saladus, mille raamat avaldab?

Helina: Et tegelikult ei olegi elu nii raske, nagu eestlastele tundub.

Cadrin: Kõik algab sinust endast! Suurt osa asju, mida meile müüakse kui vältimatult vajalikke, pole meil üldse vaja. 

«SINA» vaatab naiseks olemist tervikuna – ilu algab inimese seest, tasakaalust, tervisest, mõtetest. Elamise kunstile on pühendatud terve omaette peatükk. 
«SINA» vaatab naiseks olemist tervikuna – ilu algab inimese seest, tasakaalust, tervisest, mõtetest. Elamise kunstile on pühendatud terve omaette peatükk. Foto: Erlend Štaub

Avaldage mõni eksiarusaam ilust, mis tegelikult ei kehti, ehkki enamik seda usub.

Helina: Kõik iluga seotud teemad on kallid. See, et paljud naised ei saa endale ilus olemist lubada. See pole nii – kõik saavad.

Cadrin: Suur viga on vaid ühele detailile keskendumine. Näiteks kortsuvaba näolapp, aga keha on lodev… Meeldib idasuunaline lähenemine, kus ka meditsiin vaatab inimest kui tervikut. Nii meeldib ka meile näha naise ilu kui tervikut. Kaasa arvatud iseloom! Kurjus ja kadedus kortsutab. Vihane naine ei ole kunagi kaunis.

Helina: Kallid on tõesti ilulõikused ja -süstid ning erinevad iluprotseduurid salongides. Samuti ei pea paika, et mida kallim toode, seda parem tulemus. Meie oleme avastanud, et hea tulemuse annab ka see, kui valida hooldustooted ühest sarjast.

Katkend raamatust «SINA»

KUIDAS ILU KAUDU RIKKAKS SAADA?

Ilutööstus on saanud tõeliseks tegijaks! See on ka loogiline, sest inimeste ilujanu on läbi aegade olemas olnud ning majanduslik heaolu on teinud võimalikuks ilu osta. Kus on nõudlus, seal on ka pakkumine! Ilutööstus on piiritult lai ja see hõlmab nii teenuseid kui ka tooteid.

Majanduslikus mõttes on ilutööstus antitsükliline. Kuulus «huulepulgaefekt» on sellest tuletatud – tarbijad ostavad luksuslikke ilutooteid endiselt ka majandus- languse ajal.

Kuidas ilu kaudu rikkaks saada? Lihtne vastus on: tee kõik ise!

Alustuseks pead pisut investeerima õppimisse, aga see tasub end väga kiiresti kuhjaga ära ja tagab ka vabaduse. Mida aasta edasi, seda rikkamaks saad! Sinu väljanägemine ei sõltu konkreetselt ühestki teisest spetsialistist ega olukorrast. Püsikulud on alati hea kontrolli all hoida.

Cadrin: Inimeste pähe sisse me ei näe, kuid tundub, et «ühtsed» standardid üleüldse ei kehti. Pole mingit vajadust teha nii nagu kõik teised, sulanduda massi! See ei pruugi sind sugugi ilusamaks muuta! Parem rõhuta julgelt seda, mis sind teistest eristab. Kõik ajalukku läinud naised on olnud millegi poolest ainulaadsed, mitte tavalised.

Helina Eha ja Cadrin Lokotar on nüüd palju saledamad kui omal ajal rangelt dieeti pidades. «Ma pole kunagi nii palju kaalunud kui siis,» naerab Cadrin. Saab ka tervislikult!
Helina Eha ja Cadrin Lokotar on nüüd palju saledamad kui omal ajal rangelt dieeti pidades. «Ma pole kunagi nii palju kaalunud kui siis,» naerab Cadrin. Saab ka tervislikult! Foto: Erlend Štaub

Kuidas selle sale püsimisega on? Andke mõni konkreetne nõks, mis hoiab heas vormis?

Cadrin: Kõigepealt, mis on sale?! Meie pigem armastame keha kohta öelda «vormis»! Ehk siis keha peab olema toimiv! Näljutatud ja piitsutatud «sale» keha ei ole toimiv keha. Vormis keha on paraku ikkagi mitme asja kooslus, aga kiireim tee on siiski õige söömine ja liigutamine: hommikuvõimlemine, lihastrenn ja kõnd. Ja muidugi järjepidevus! Hooajaline liikumis- ja dieedihullus jaanuaris ja septembris ei vii kaugele.

Helina: Heas vormis hoiab tasakaalus elu ja tasakaalu peab iga päev leidma, see iseenesest kahjuks ei teki. Kuidas? Alustades mõtlemisest ja edasi teadmisest, kes SINA oled ja mida tahad. Edasi saad valida toetavad tegevused – töö, mis paneb silmad särama, mõnusad suhted (jällegi ise valid, kuidas suhtled), toitumiseks saad kuulata keha, liikuda. Shindo venituste tegemine korra nädalas (Helina venitustund) aitab mittevajalikest emotsioonidest vabaneda ja tasakaalu leida. Kahjuks ainult üks konkreetne asi ei aita, ikkagi kombinatsioon kõigest, terviklik elustiil.

Raamat «SINA – särav ilus naine alati». Raamatu autorid Helina Eha ja Cadrin Lokotar.
Raamat «SINA – särav ilus naine alati». Raamatu autorid Helina Eha ja Cadrin Lokotar. Foto: Erlend Štaub

Kuidas head tuju ja tasakaalu säilitada?

Helina: Mina usun tasakaalu ja terviklikku vaatesse. Ilu nähakse vahel kuidagi eraldi teemana, aga ta ei saa kunagi olla lahus. Tegelikult tahavad kõik inimesed end hästi tunda ja head välja näha, ükskõik kui targad nad ka ei oleks ja kui tähtsaid asju parasjagu ei ajaks. Tasakaalus, terve ja õnnelik inimene, kes endasse usub, on alati ilus.

Cadrin: Üks hea mõte on endal alati meeles hoida: päike särab alati koos meiega. Vahel lihtsalt meie ei näe teda.

Veel rohkem raamatu saladustest saad teada laivist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles