NAISTEJUTUD ⟩ Iga naine tahab meest abieluranda lohistada – on see nii? (1)

Kes tahavad end rohkem siduda ja miks? Foto: Shutterstock
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Räägime sidumisest. Inimeste vaated selles küsimuses on vägagi vastandlikud. Miks osa inimesi peab oma suurimaks saavutuseks elus seda, kui keegi väärtuslik partner õnnestub endaga siduda? Ja teine osa hindab just seda, kui on suutnud säilitada oma vabaduse? Kuidas püüniste punujad ja nendest pagejad omavahel hakkama saavad? Millal on ka vabadusefännid valmis end siduma ja päriselt pühenduma? Seda intrigeerivat teemat lahkavad kirglikult, tuliselt ja ehmatavalt ausalt kultuuriajakirjanik Peeter Kormašov ja Kristina Herodes.

Enamasti leiab naistele mõeldud lugudest soovitusi, kuidas meest endaga siduda. Eeldus oleks justkui selline, et iga naine tahab meest abieluranda lohistada, mees aga mitte. Kuid võta näpust! Üldse pole nii... Üha rohkem on meie keskel selliseid naisi ja mehi, kes ennast mitte kellegi ega millegi külge ülearu tugevasti haakida ei soovi. Ei suhte, töökoha ega millegi muu. Mis siis selliste tülikate vabade hingedega pihta hakata? Kas nad üldse kõlbavadki suhete sõlmimiseks?

Loe ka seda: Mürgised suhted. Nii mõneski pealtnäha ideaalses suhtes toimub tegelikult jubedaid asju

«Naistejuttude» salvestus. Sidumisest rääkisid Peeter Kormašov ja Kristina Herodes.
«Naistejuttude» salvestus. Sidumisest rääkisid Peeter Kormašov ja Kristina Herodes. Foto: Peeter Kormašov

Tagauks alati lahti

«Mina olen kindlasti selline, kes seob ennast igaks juhuks mitte liiga kõvasti,» tunnistab Peeter Kormašov. «Vähemalt elu jooksul on see nii olnud. Mul peab alati olema see tagauks nii-öelda lahti.» Kuidas see siis välja näeb?

Paljud sõprussuhted on Peetril elu jooksul muutunud. «Inimesed on tulnud ja läinud.» Teisest küljest – mõned kooliaegsed sõbrad on alles. «Tegelikult ma otsin tasakaalu nende mõlema vahel,» tõdeb Peeter. «Ja see on päris keeruline.»

Kuula ka seda: «Aga siis tuli mu ellu armastus ja sain aru, millest kõigest olen puudust tundnud!»

Kristinka elus toimib aga huvitav valem – lähedus sünnib küll. Väga sügavalt. Aga üsna erilises seoses. Ehk on mingi kriis, keerukas projekt, seiklus või mõnikord ka tüli, mis laseb maskidel langeda ja näitab, kellega on päriselt tegu, siis tekkib inimeste vahele puhas ja aus emotsionaalne side. «Ja minu puhul see ei kaogi enam ära. Kui kellegagi päriselt sügav side tekib, siis see jääb üle aastate. Minu puhul vist aitab sidumisele kaasa see, kui toimub midagi ootamatut. Sest siis ma unustan ära oma programmi: «Ma ei taha siduda! Ma tahan vaba olla!»»

See juhtub vaid siis, kui tekib kontakt. Kuid on ka inimesi, kellega tehakse sõbalikku ja viisakat koostööd või suheldakse mitme aasta jooksul, kuid ei teki mitte mingisugust sidet. Sa ei saagi kunagi teada, kes see inimene selle fassaadi taga on.

Loe ka seda: Armastuse kerjamine: nii kui mehe sissetulek kadus, oli ka naise «suur armastus» kui peoga pühitud

Sidumine ei pruugi olla alati hea.
Sidumine ei pruugi olla alati hea. Foto: Shutterstock

Ka tööl juhivad meid tunded

Kümne aasta eest usuti juhtimisteooriaid, et professionaalsed suhted võiksidki vaoshoitud ja jahedad püsida. Emotsioonid jäetakse ukse taha. Tänaseks on teada, et mõistus juhib inimesi märksa vähem kui emotsioonid. Ning tõeliselt suuri tegusid, uusi ideid ja säravaid saavutusi teevad inimesed, kes tunnevad end tööl õnnelikult. Neile meeldib töö, mida nad teevad, ja meeldivad need inimesed, kellega nad seda koos teevad. Nad tunnevad end märgatuna, väärtustatuna ja emotsionaalselt hoituna. Mõned aga üritavad siiski kontoris või mistahes töises suhtes «jäigalt professionaalseks» jääda.

«Minu meelest see on alati keeruline,» leiab Peeter Kormašov. «Kuidas? Sa oled ju koos nende inimestega! Päevast päeva külg külje kõrval, pidev pinge ja siis olete üksteisega selline vastik. Või siis lihtsalt professionaalne ja natuke igav. Minu meelest see on veider, kui te natukenegi ei sõbrusta.»

Loe ka seda: Domineerimine. «Naine tahabki seda – keegi tuli ja võttis mind nagu mees!»

Ettevaatust – ebaaus taktika

Kuidas käib inimeste sidumine tervel ja vähem tervel moel? Kui ühtsus puudub ja meeskonna sisekliima on halb, aitab ebaaus meetod – leitakse ühine vaenlane. See on manipulatsioon ja alatu võte, aga see töötab. See liidab. 

Kuid sellised liidud üldse ei püsi. Nii kui pingeallikas kaob, nii ka see grupp laguneb.

Kolime kokku. Loome ühise kodu. Kinnitame oma suhte. Need ongi suured otsused, mille juures kahelda on väga loomulik.
Kolime kokku. Loome ühise kodu. Kinnitame oma suhte. Need ongi suured otsused, mille juures kahelda on väga loomulik. Foto: Shutterstock

Põhiline koht, kus erinevad ootused vastastikuse sidumise suhtes pingeid tekitavad, on siiski inimsuhted. Seal oleme enim emotsionaalselt investeeritud ja seetõttu on ka võimalik valu ja pettumus kõige tugevam. Suur osa inimesi, ehk isegi enamus, kuulub aktiivsete sidujate hulka. Nii kui leitakse atraktiivne kaaslane, püütakse see õnn kuidagi ära vormistada ning teine võimalikult tugevalt enda külge köita.

Südame võtit ei jaga

«Mina pigem mitte,» tunnistab Peeter Kormašov. «Kui keegi on minu jaoks huvitav, siis muidugi ma soovin teda veel näha. Aga keegi ei ole kellegi oma – ma ei eelda, et see juhtub.» Tema ei ole see, kes hakkaks ise aktiivselt suhet looma või arendama või ise ühendust võtaks, pigem ootab ta, et see ise juhtuks. Siiani on juhtunud ka – teise partneri huvi ja sidumisvajadus on alati suurem olnud.

Kuula veel Peeter Kormašovi! Kannatad ärevuse all? Saad selle enda trumbiks keerata kui teed nii...

Suhete alguses eelistavad vabadusesõltlased pigem kohtuda «kogemata» ja neutraalsel pinnal. Muidugi on teist meeletu rõõm näha! Aga nii on mugavam – ei pea oma nahka mängu panema ega oma südame võtit veel kellelegi jagama. Ja olgem ausad – neid, kes sellist taktikat kasutavad, on palju. Kui olla enda vastu radikaalselt aus, siis see partner, kes midagi konkreetset kokku leppida ega pühenduda ei taha – ta ei olegi nii väga huvitatud. Jaa, talle on meelt mööda, kui midagi toimub. Kuid ta ei pea seda endale nii vajalikuks, et ise selle nimel pingutada või tegutseda. Karm, kuid nii on.

Kuula veel Peeter Kormašovi! Kuidas ilma mõnuaineteta korralik kaif saada? Jah, see on võimalik!

Kuidas olla sidumise soovi asjus sama meelt?

Väga lihtne – tuleb see teema üles võtta ja ausalt läbi rääkida. Muidu saab kumbki oma erineva illusiooniga kaugele purjetada ja mingil hetkel ei pruugigi teineteisemõistmine enam võimalik olla. Neid vestlusi kardetakse, välditakse ja lükatakse edasi. Kuid hea on teada, et teadmine on alati parem kui teadmatus. See on selgus, jõud ja stabiilsus. Mida ütleb sellisel jutuajamisel partner, kes end siduda ei soovi? Midagi viisakat, kuid ebamäärast. «Noo, päris tore on. Aga samas ma ei tea, kui kaua see kestab...» toob Peeter näite. Tema on nii vastanud. Ja eks see suhe siis saab läbi varsti, mis seal muud ikka.

Kuula ära kogu saade ja leia veel viis korda rohkem üllatavaid, inspireerivaid vaateid sidumise teemal, mis aitavad mõista mõlemat poolt. Nii neid, kelle sisemine turvatunde vajadus on nii tugev, et nad soovivad selle vaigistamiseks kindlaid sidemeid, kui neid, kes just kardavad püüniseid ja ahelaid. See punkt, kus nad omavahel õnnelikult kokku võivad saada, on täiesti olemas.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 280 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kommentaarid (1)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles