EMA-TÜTRE RAHAJUTUD ⟩ Lühike õpetus, kuidas raha laenates mitte mööda pükse saada

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Triin Palmipuu ja Mai Palmipuu
Triin Palmipuu ja Mai Palmipuu Foto: Erakogu

Mida teha, kui pesumasin keeldub koostööst, remontida pole seda enam mõistlik ning pere olemasolevast rahast kohe ei jätku? Ahvatlevaid laenupakkumisi on kõik televisiooni- ja raadiokanalid täis. Kui mõistlik on võtta laenu?

Vandeaudiitor Mai Palmipuu ja Naise portaali toimetaja Triin selgitavad, mida tähendavad laenulepingutes sisalduvad numbrid ja arvutused ning kuidas laenu hinda tegelikult arvutada. 

Võlg on võõra oma, ütleb üks levinumaid Eesti vanasõnu ja kõik võlad tuleb tagasi maksta. Olgu laenu nimeks laen, liising, järelmaks, osadena müük, kapitalirent või kasutusrent – ei ole olemas ühtegi laenuandjat, kes annab ära oma raha ja seda tegelikult tagasi ei soovigi. Võlg jääb võlaks kuni selle täieliku tasumiseni.

Triin Palmipuu ja Mai Palmipuu.
Triin Palmipuu ja Mai Palmipuu. Foto: Erakogu

Loe ka seda: Kuidas rahakriisist edukalt välja tulla ja oma vara mitte ohtu seada?

Laenuraha on kellegi vara ja igasuguse vara kasutamise eest tuleb maksta. Nii nagu tuleb tänavalt tõuksi laenates maksta tõuksi kasutamise eest, nii tuleb maksta ka laenu võtmisel raha kasutamise eest. Tasu raha kasutamise eest nimetatakse intressiks. Oluline on endale selgeks teha, kui palju maksab tegelikult laen (s.o krediidikulukus). Toon mõned näited: laenu pakkumises on tingimus, et laenuintress on 5 protsenti. Tuleb täpsustada summa, mis on tegelikult intressi arvestuse aluseks. Intressi on võimalik arvestada erinevatel tingimustel.

Näiteks kui intressi arvutatakse kogu laenult, siis 5 protsenti intressi 500 eurolt on 25 eurot. Kui aga intressi arvutatakse laenu jäägilt, siis viiekuuse laenu intressi suuruseks kujuneb tegelikult 15 protsenti järgmise arvutusega:

Foto: Erakogu

500 euro suuruse laenu tasumine 10 kuu jooksul moodustab laenu intressiks juba 27,5. Tutvudes väikelaenude krediidiandjate kodulehekülgedel oleva infoga, näeme, et laenu pakutakse intressiga kuni 33 protsenti. Matemaatiliselt tähendab see, et 1000-eurose laenu eest tuleb laenu tagastada 1333 eurot.

Foto: Erakogu

Laenuvõtjale on reegel: loe korralikult leping läbi ja mõtle, millele sa alla kirjutad.

Edasiste arusaamatuste vältimiseks peab mis iganes laenu võtmisel aru saama kõigist laenulepingu tingimustest, milles kokku lepitakse. Laenuandja peab selgitama lepingutingimusi nii kaua, kuni laenuvõtja saab kõikidest tingimustest aru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles