Eesti pereterapeut: paljud mehed tunnevad end suhtes ebapiisavana, sest...

Marju Ränk
, naine.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Paljud isad kurdavad, et tunnevad ennast paarisuhtes ebapiisavatena, sest peavad taluma naise lakkamatut rahulolematust, rääkis täna õpetajate majas toimunud isadepäeva konverentsil pereterapeut Karmen Maikalu.

«Naised on sageli kriitilised, sest mehed ei oska olla lastega ja koduseid asju teha. Samal ajal on mehed ja isad sageli suures füüsilise puudutuse puuduses,» rääkis Karmen Maikalu. Mul on nõuanne emadele: märgake ja tunnustage lapse isa, kallistage teda ja öelge «Aitäh!» selle eest, mis ta teeb, ka siis, kui see pole täiuslik.»

Iga isa on Karmen Maikalu sõnul täpselt nii hea kui ta parasjagu oskab ja suudab olla, sest vigade tegemine iseloomustab inimesi. «Kui isa teeb lapsele haiget, siis pole see aktsepteeritav, kuid ta ei oska teistmoodi,» tõdes Karmen Maikalu.

Isad, kes elavad suure pinge ja stressi all, jätavad oma valudest ja vaevadest rääkimata, mis takistab neid lastele pühendumast, olles terve ja mänguline.

«Isa vajab head tervist, et olla lapse kõrval,» lausus Karmen Maikalu. «Kuid paljud töötavad õhtul ja nädalavahetusel, neile ei jätku piisavalt puhkust ja und. Suur probleem on norskamine, mille tõttu inimene ei puhka normaalselt välja ja siis tuleb minna terviseuuringutele.»

Iga laps vajab mõlemat vanemat. Lapsed, kelle jaoks isa on igapäevaelus olemas, saab elus paremini hakkama nii koolis kui ka hilisemas elus.

«Laps vajab isa, kes on tema elus igapäevaselt ja selleks pole vaja tundide viisi koos mängida. Piisab igal päeval 15 minutist, et telefon ja arvuti kõrvale panna ning keskenduda ainult lapsele,» selgitas Karmen Maikalu. «Väikelepsega on lihtsam, sest tema tahab koos mängida. Teismelistega on sageli keerulisem, kuid teismelised tahavad sageli süüa: vii laps sööma ja ta tunneb, et ta on prioriteetne.»

Paarisuhetes tuleb vältida olukordi, kus laps sunnitakse tülitsevate vanemate vahel poolt valima. Laps peab tundma ennast õnnelikuna mõlema vanemaga. «Laps vajab isa, kes armastab ja austab tema ema ka siis, kui elatakse lahus,» toonitas Karmen Maikalu.

Psühholoog ja pereterapeut Karmen Maikalu esines isadepäeva konverentsil ettekandega «Millist isa laps vajab?

Konverentsil võtsid sõna vandeadvokaat Allar Jõks, Maria Tiidus, Hannes Hermaküla, Erik Hermaküla, psühholoog ja pereterapeut Karmen Maikalu,Teaduskeskuse AHHAA juhatuse esimees ja teaduse populariseerija Andres Juur, androloog-uroloog Olev Poolamets ning Kaitseliidu juht Riho Ühtegi. Paneeldiskussioonis osalesid Usuteaduse Instituudi rektor Ove Sander, Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Babtistide Liidu president Erki Tamm ning kaitseväe peakaplan Ago Lilleorg. Modereeris Hannes Hermaküla.

Konverentsi korraldab SA Väärtustades Elu, kelle eestvedamisel toimuvad emadepäeva ja isadepäeva konverentsid regulaarselt alates 2012. aastast. Konverentsi toetab Eesti Kirikute Nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles