Allar Jõks meenutab: kui poeg oli kahekuune, jätsin ta vankriga Tartu Ülikooli ette ja läksin ise eksamit tegema

Marju Ränk
, naine.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Allar Jõks.
Allar Jõks. Foto: Sander Ilvest

Täna õpetajate majas toimunud isadepäevale pühendatud konverentsil «Millal on mees liiga vana?» sõnas vandeadvokaat Allar Jõks oma ettekandes «Kuidas on saada isaks erinevas vanuses?», et erinevas vanuses isaks saada on suurepärane.

«Minu vanim poeg Jonatan on sündinud 1990. aastal, noorem poeg Herman sündis 2019. Ja kokku on mu vanemal pojal neli last ehk ma olen neljakordne vanaisa,» rääkis Allar Jõks.

«Tegelik küsimus on selles, kuidas on olla isa elu koidikul ja elu loojangul. Kui ma esimest last kasvatasin, oli A ja O ameeriklasest lastearsti Benjamin Spocki raamat, praegu last kasvatades ei ole teada, kes on autoriteet, sest iga eestimaalane on suur ekspert kõiges. Väga raske on leida, milline on õige joon.»

Allar Jõks meenutab, et kui tema vanem poeg oli kahekuune, jättis ta vankris poja Tartu Ülikooli hoone ette ja läks ise eksamit tegema. «Välja tulles polnud lapsega juhtunud midagi, välja arvatud see, et ta nuttis. Tänapäeval poleks selline asi võimalik, ilma et mõni murelik kodanik ei märkaks ja ei tekiks suur probleem. Ka mina olen praegu üsna ettevaatlik ja kontrolliv. Nüüd kasvatan oma last rohkem läbimõeldult. Oma vanemat poega kasvatasin nõudlikult nagu kohtunik: kontrollivalt. Praegu kasvatan oma kolmeaastast poega nagu advokaat: kuulan, mida klient tahab ja nii ka teen.»

«Mees on noor siis, kui ta on kehaliselt virge ja vaimliselt ärgas,» leiab Allar Jõks. «See ei tähenda, et pead tegema iga hommik kätekõverdusi ja peapeal seisu. Tuleb mõelda sellele, kuidas olla võimalikult kaua isa oma lastele. Lugesin Statistikaameti teadaannet, et sel aastal on meeste oodatav eluiga 73, tervena elatud eluaastad 54,9. Iga isa tahaks olla oma lapse ülikooli lõpupeol. Mu noorem poeg lõpetab ülikooli 19 aasta pärast. Ta lõpetab siis, kui ma olen 76 ehk rohkem kui eesti mehe keskmine eluiga. See paneb mind iga päev rohkem mõtlema, kuidas saaksin seal olla – see on mu unistus.»

Allar Jõks soovitab käia meestel igal aastal preventatiivses tervisekontrollis. «Vaimselt virgena püsimiseks tuleb aga olla uudishimulik, proovida uusi asju. Kõike, mis teed, tee kirega! Ole ühiskondlikult tundlik! Uudishimu tähendab seda, et mulle läheb korda, mis Eestis täna toimub. Mõtle sellele, kuidas lapsed sind mäletama jäävad.»

Konverentsil võtsid sõna vandeadvokaat Allar Jõks, Maria Tiidus, Hannes Hermaküla, Erik Hermaküla, psühholoog ja pereterapeut Karmen Maikalu, Teaduskeskuse AHHAA juhatuse esimees ja teaduse populariseerija Andres Juur, androloog-uroloog Olev Poolamets ning Kaitseliidu juht Riho Ühtegi. Paneeldiskussioonis osalesid Usuteaduse Instituudi rektor Ove Sander, Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Babtistide Liidu president Erki Tamm ning kaitseväe peakaplan Ago Lilleorg. Modereeris Hannes Hermaküla.

Konverentsi korraldab SA Väärtustades Elu, kelle eestvedamisel toimuvad emadepäeva ja isadepäeva konverentsid regulaarselt alates 2012. aastast. Konverentsi toetab Eesti Kirikute Nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles